Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 31 december 2011

Årskönika

Sista dagen på året! I kväll blir det god mat med gott sällskap på hög höjd. Bara att summera ännu ett år och ta sats inför ett nytt med nya äventyr och utmaningar.

Ännu ett händelserikt år har passerat. 2011 är ett år som jag sent kommer att glömma. Glädje och sorg, skratt och gråt. Och självklart massor av god mat! Har slängt ihop en krönika för att minnas 2011.

I Januari fyllde fina Maria 40 år. Hon bjöd på god mat och en trevlig kväll. Tapas och smaskiga tårtor. Senare denna månaden födde min vän Pernilla en liten Leia.

Tapas a la Maria
Min dator kraschade någon gång i början av året och alla bilder från februari försvann. Men i minnet finns att det var då vi fick reda på att vi skulle bli en liten familj. Vi drog igång "sju hos oss" och Charlotta och Calle. Snart dags för nästa middag tror jag? För det var ju trevligt!

I Mars släppte Michael sin första bok "Mat under bar himmel" och vi blev bjudna på releaseparty.  Min Morfar fyllde 90 år och det firades med släkt, vänner, blommor, mat och tårta.


I April firade vi Johan som fyllde 35 år. Påsken firade vi i Skåne. Det var en solig Valborg som firades i Carinas trädgård med kubb och grill. Utan Carina. Jag fick odlingsdille och satte det ena och andra i jorden för att se vad som blev av det. Mamma trodde att det hade med graviditeten att göra.

Något gror
Maj månad. En händelserik månad på många sätt. Jag fyllde år. Åkte på en trevlig jobbresa till Gotland. Träffade vänner i Värnamo. Fick se lilla livet i magen på ultraljud. Åkte till skåneland några gånger och åt massor av god mat och umgicks med min familj. Lunkade Blodomloppet och hade picknick med tjejkompisar.

Grillad sparris, somrig sallad, grillad lime o köttbit och ugnsrostade potatisar
I Juni åkte vi till Stockholm för att se Seinfeld och ha lite minisemester. Midsommar firade vi i sommarstugan på skånska östkusten med familj och god mat. Vi hade matbloggspicknick med massor av godsaker på Åsas innergård.

Laxtårta till midsommar
Juli och semester. Jag och Maria var på minifestivalen "Where the action is" och såg Coldplay och andra bra band. Vi åkte till ett stekhett Korsika. Solade, badade, vilade och åt massor av god mat. Vi spenderade några härliga dagar på Resö och några dagar i skåne där vi bla tog en tur på Österlen och upptäckte nya smultronställen.

Massor av god mat på Korsika
I Augusti lagades massor av god sommarmat. Mina bortadopterade chiliplantor växte och frodades. Vi åkte på dagsutflykter till Gunnebo slott och Råda säteri. Besökte Bondens marknad i Haga med bloggvänner.

Bondens marknad i Haga
I september började jag min föräldraledighet. Gick hemma hela månaden faktiskt och väntade. Blev mycket fika och många äppelkakor.

Goda svenska äpplen såklart!
I Oktober föddes vår lilla guldklimp: Oliver. Vi gick hemma och mös hela månaden. Familj och vänner kom på fika. Långkoken puttrade på spisen.

Oliver 1 dygn
I November fick Johan fira sin första Fars dag. Vi började komma in i familjelivet och började förbereda för jul och advent.

Hemmagjord hamburgare med ugnsbakad tomat
December - julmånad. Jag kunder för första gången njuta av alla julförberedelser, julklappsköp, pynt och pyssel. Gott om tid! Vi firade vår första jul tillsammans som familj.

Vår lilla familj
Ja, ett år går fort. Mycket har man hunnit med när man tittar tillbaka. Nu går vi in i ett nytt år. Jag fortsätter att vara hemma och föräldraledig. Oliver fortsätter växa och springer kanske runt till nästa jul. Vi hoppas hitta ett större boende till oss, håller alla tummar för mer skratt än gråt, kanske en liten resa och självklart massor av god mat!

GOTT NYTT ÅR!

torsdag 29 december 2011

Nyårsdessert


På något konstigt sätt hamnar dessert-lotten på mig när vi har knyt-middag. Så även detta nyåret. Förra året hade jag gjort en Hallonglasstårta på valnöts- och chokladmarängbotten som jag hittade hos Remsan. Väldigt god! Året innan gjorde jag en Pepparkakscheesecake med lingon och en väldigt mäktig favorit: New York Blueberry Cheesecake.  



Lite andra desserttips:


Tobleronecheesecake

Pannacotta är ju en av mina favoriter. Perfekt att förbereda och bara att dekorera lite före servering. Lakritspannacotta, Vit chokladpannacotta eller lingonpannacotta. Förra julen gjorde jag en Vit Kladdkaka med saffran som var väldigt god. Min vän Hanna bjöd ju mig på en chokladfudgetårta som är sååå god som jag själv funderar att bjuda på. Må vara en maffig avslutning på en middag.

Glassmarängtårta

I år har jag inte riktigt klurat ut vad jag ska göra. Det ska vara lätt att ta med sig och därefter servera till nio vuxna och fyra tonåringar. Tips??


onsdag 28 december 2011

Kycklinggryta med saffran

Min bebis är ingen bebis längre. Snart tre månader och han växer så det knakar. I förmiddags var vi på BVC för första sprutan. Var lite nervös hur han skulle reagera men det gick bra. Julen har gjort sitt och vågen blinkade. Oliver väger ungefär som en fem-månaders bebis. Nästan 8,5 kg! Även lång och följer sin egen kurva (den absolut översta). Resten av dagen håller vi oss inomhus. Oliver vilar och hoppas att han klarar sig från feber och kramper som man tydligen kan få av sprutan. Riktigt skitväder ute så skönt att gå inne och pyssla. Sorterar ut lite för små kläder (Olivers), letar dessert till nyår och slösurfar.

Förra veckan när jag var hemma hos föräldrarna lagade jag en hel del mat. Gjorde en väldigt god kycklinggryta! Helt underbara smaker av saffran och citron. I originalreceptet skulle det vara fänkål i. Då vi inte hade det ersatte jag med strimlad grönkål. Både snyggt och gott!


Kycklinggryta med saffran ca 6 port.

ca 1 kg strimlad kycklingfilé
2 strimlade gula lökar
3 st hackade vitlöksklyftor
ca 100 g hackad grönkål
2 pkt saffran
saften från en citron
5 dl vatten
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
  • Bryn lök, vitlök och grönkål i smör eller olja. Tillsätt saffran.
  • Häll i kycklingen och fräs så den får färg både av värme och saffran.
  • Häll på citronsaft, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt koka ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Till denna helt underbara kycklinggryta hade vi ugnsrostade rotfrukter (potatis, palsternacka och morot) som jag smaksatte med kanel. Gjorde en rödkålssallad med apelsinfiléer och kokt brysselkål till. Älskar verkligen kål!!

    tisdag 27 december 2011

    Summering av julhelgen

    Jaha! Då var julen över. Kan man väl säga. Har varit en lite annorlunda jul för mig. Ingen snaps till julmaten. Ingen lutfisk på julafton. Lugn och skön ledighet både före och efter julhelgen. Första gången jag firade jul med Johan. Dessutom första julen för Oliver.

    Åkte till mina föräldrar i skåneland redan förra tisdagen. Vi hade sedan tidigare bestämt oss för att göra ett sparsmakat julbord. Vi planerade vad vi skulle ha, handlade och förberedde i lugn och ro dagarna innan jul.

    Träffat några fina vänner också. Min "längsta" barndomsvän Christina lämnade sina något snoriga tre pojkar hemma och vi träffades på Café Verum där jag aldrig varit tidigare. Ett charmigt café i utkanten av stan. Hembakt och gammeldags där man även kan köpa koppar, tallrikar och möbler med sig hem.

    Fina Christina
    En dag åkte jag till Åhus och träffade en annan fin mammaledig vän, Susanne. Hon och Vilhelm bjöd på scones och fika. Vi hade mycket att prata om. Som vanligt. Vi packade ner våra pojkar i vagnarna och gav oss ut på härlig promenad.

    Susanne och Vilhelm på bryggan i Åhus
    Johan dök upp lagom till risgrynsgröt och varm, nygriljerad skinka. Tradition på "lillejulafton". Så mumsigt det är! Saftsoppa och kanel.

    Tomtegröt
    Julaftonsfina familjen
    Så var det ju det sparsmakade julbordet. Mamma undrade vad det var vi hade tagit bort. Kunde inte svara på det men tycker att vi valde det goda. Inte massa feta röror, ingen ål (såklart) och grisfötter har vi aldrig haft.

    Ägghalvor med stenbitsrom
    Min goda fänkålsgravade lax
    Rödbetssallad måste man ha. Hackade inlagda rödbetor blandas med tärnat svenskt vinteräpple, strimlad purjolök, grekisk yoghurt och liiite majonnäs.


    Fänkålssalamin (längst ner i mitten) var väldigt god. I stället för varm rödkål gjorde jag en fräsch rödkålssallad (mitten) på strimlad rödkål, apelsinfiléer och skivat äpple. Gott!! Mamma hade bakat ett gott vörtbröd som ligger under ostskivan. Sötstark senap på skinkan. Självklart hade vi Jansson, prinskorv och julköttbullar också. Och några sorters sill också. Men det gillar inte jag. Drack ett litet glas julöl till!!

    I stället för lutfisk som vi brukar ha gjorde vi revben efter det recept som nog varit mest populärt på min blogg i år. Förstår varför. Är ju sååå gott!! Köttet trillar lätt av benen och glazen är supergod! Till det hade vi hasselbackspotatis och varm rödkål som jag kokt med äpple och äppelglögg.

    Oliver hade varit snäll
    Första julen för Oliver. Ohh ja, han fick julklappar. På juldagen åkte vi till Johans föräldrar. Julklappsutdelning och god mat. Oliver fick fina leksaker och kläder.


    Gissa om Oliver är en poppis kille?! Så här såg det ut i går morse. I farmors knä. En kusin i varje hand och faster killar under tårna.


    Johan och hans bror spelade bordshockey som de alltid gör under julhelgen.  Försökte ge Johan en match men gick inte så bra. Det var visst några år sedan man spelade. Men roligt!

    Tack familj och vänner för en trevlig och god julhelg! Nu är allt "som vanligt" igen. Johan jobbar i mellandagarna. Jag och Oliver har tagit en lång härlig promenad i det sköna vädret. En lugn och skön dag!

    måndag 26 december 2011

    Grönkålspaj med Ädelost

    Vilken paj! Den ska jag verkligen göra igen. Fräscht med något lättare och vegetariskt efter all tung julmat. När det inte finns färsk grönkål ska det fungera lika bra med fryst. Supergoda smaker. Salt ost, söt honung och krispig kål. Mina föräldrar var väldigt skeptiska till denna helvegetariska rätt men gillade det skarpt. Pajdegen blev riktigt frasig och god så det receptet använder jag gärna igen.

    Pajdeg
    75 g smör
    3 dl vetemjöl
    1 dl kesella 1%

    Fyllning
    200 g färsk strimlad grönkål (eller 250g fryst)
    1 gul lök
    2 ägg
    1 dl kesella 1%
    1,5 dl mellangrädde
    salt och peppar
    140g ädelost

    sötmandel, honung och flingsalt

    • Skär smöret i bitar. Blanda ihop till en smidig deg med kesella och mjöl. Låt vila i kylen i 30 minuter.
    • Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter på 200 grader.
    • Skala och hacka löken. Bryn den i smör tillsammans med grönkålen i 5-10 minuter. Grönkålen ska bli lite mjuk.
    • Vispa ihop ägg, kesella, grädde, salt och peppar. 
    • Lägg grönkålen i pajskalet. Smula över osten. Häll på äggstanningen. Grädda på 200 grader i 25 minuter. 
    • Rosta sötmandel och hacka grovt. Strö på pajen. Ringla över honung och strö på flingsalt.
    • Servera med sallad eller bara några skivor tomat. 


    söndag 25 december 2011

    Fänkålsgravad lax

    Förra året var första gången jag gravade lax. Smakerna blev då apelsin, stjärnanis och ingefära. Blev väldigt lyckat så jag tänkte att jag gjorde ett nytt försök i år. I år blev det fänkålsgravad lax. Vilka dofter!! Använde både färsk fänkål och fänkålsfrön som jag mortlade.

    ca 1,5 kg lax (två ändbitar)
    4 msk strösocker
    4 msk salt
    2 msk fänkålsfrön
    1 tsk hel vitpeppar
    1/2 fänkål
    • Frys laxen i minst 2 dygn. Ta upp och tina.
    • Rosta vitpeppar och fänkålsfrön i en torr stekpanna. Stöt dem i mortel. Blanda med salt och peppar.
    • Häll kryddblandningen på ena laxsidan. Strimla fänkålen och lägg ovanpå. Lägg över den andra laxbiten med köttsidorna mot varandra (med kryddningen i mitten).
    • Lägg i dubbla påsar och förvara kallt. Låt grava 1-2 dygn (eller längre). Vänd då och då.

    '

    Den blev väldigt god! Nästan tre dygns gravning och köttet blev väldigt fast och fint! Härligt att man kände en tydlig lakritssmak.

    lördag 24 december 2011

    GOD JUL

    Vill önska alla mina fina läsare en riktigt GOD JUL. Så här ser det ofta ut i köket. Jag stökar runt och Oliver sitter oftast nöjd i baby-sittern på golvet. Han har insett att det är bättre "gung" i den som finns hos mamma och pappa.

    Hoppas alla får en lugn och skön dag med mycket god mat och dryck!





    torsdag 22 december 2011

    Chokladknäck

    Är det något julgodis som hängt med i alla år och som nästan är ett måste, så är det knäck. Jag gjorde ju lakritsknäck hemma för någon vecka sedan. När jag kom till föräldrarna så gjorde jag chokladknäck som vi ska mumsa på till Kalle Anka på julafton.

    2 dl vispgrädde
    2 dl ljus sirap
    2 dl strösocker
    2 msk kakao
    3/4 dl hackad sötmandel
    2 msk smör
    • Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. 
    • Koka utan lock tills termometern visar 122 grader. Rör om då och då.
    • Tillsätt hackad mandel och smör. Häll upp i knäckformar. 
    • Låt stelna och förvara i kyl.
    Nu är den provsmakad också. Den blev perfekt!!


    onsdag 21 december 2011

    Julköttbullar

    Nu är det inte många dagar kvar till dopparedan. Jag och Oliver är på plats i Skåneland. Resan gick bra. Både jag, Oliver och packning kom med tåget. Tacksam för snälla människor som vill hjälpa till att lyfta vagn upp på gammalt tåg.

    I dag har jag och pappa varit och handlat all julmat (hoppas jag). Vi var inte ensamma. PRO hade nog medlemsrabatt eller något för jösses så många rullatorer och långsamtgående människor där var. Men det gick bra. Pappa körde vagnen och jag sprang slalom mellan prinskorvar och vörtbröd. Även lite dryck har inhandlats. Inte mycket kvar att välja på. Men känner mig inte så engagerad i år. Men lite julöl ska jag minsann ha ett glas eller så.

    I går kokade jag knäck och idag har jag begravt laxen. I morgon blir det inte mycket förberedelser. Då ska vi på andra äventyr. Vi fortsätter på fredag.

    Julköttbullar kan man göra på många sätt. Köpa färdiga köttbullar och steka med lite kanel, krydda färsen med kryddpeppar eller testa dessa godingar som jag gjorde förra året. Lite extra piff med örter. Torkade, färska eller frysta spelar ingen roll. Gjorde faktiskt dem som biffar för några veckor sedan och serverade med potatismos. Inte dumt det heller. Så testa! Om inte på julbordet så kanske i mellandagarna!

    Julköttbullar
    400g nötfärs
    1/2 gul lök
    1 tsk salt
    nymalen svartpeppar
    1 tsk malen kanel
    1/2 tsk malen ingefära
    1 msk potatismjöl
    1/2 dl örter (persilja och basilika hade jag)
    1/2 dl vatten
    smör till stekning
    • Skala och riv löken fint.
    • Blanda färsen med salt och kryddor.
    • Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en slät färs.
    • Forma köttbullar med blöta händer.
    • Bryn i omgångar i en stekpanna. Efterstek gärna i ugn på 175 grader i 8-10 minuter.


    tisdag 20 december 2011

    Rocky Road

    Inte en jul utan Rocky Road. Precis som förra året gjorde jag med skumtomtar  stället för marshmallows. Det var visst rostade jordnötter som fanns hemma. Fungerade lika bra. Blandade dessutom i hackade cashewnötter och valnötter i stället för pistagenötter. Ja, det är jag och Kajsa Warg ("man tager vad man haver").

    Svårt att låta bli att provsmaka...

    Tomte Rocky Road 
    300 g mörk choklad
    1 påse dumlekola
    1 påse juleskum  (den lilla påsen)
    1,5 dl saltade jordnötter
    0,5 dl skalade pistagenötter
    Flingsalt
    • Smält choklad i vattenbad.
    • Dela dumlekolorna på mitten och skumtomtarna i fyra delar. Blanda godis och nötter med den smälta chokladen. 
    • Häll ut blandningen i en bakplåtsklädd form eller på en bricka i ett ganska tjockt lager. Strö lite flingsalt ovanpå. Låt stelna i kylskåp.
    • När kakan stelnat skär i lagom stora bitar.
    Mycket gott i varje bit
    I dag sätter jag och Oliver oss på tåget för att åka hem till mina föräldrar. Olivers första besök i Skåne och jag är lite smånervös för att konka vagn, unge och packning på tåget. Tack och lov tar Johan alla julklappar i bilen senare i veckan. Blir några dagar med familj, vänner och förberedelser inför julhelgen. Vet några som längtar väldigt mycket efter denna lilla killen...


    måndag 19 december 2011

    Kumminknäcke

    Har bakat knäckebröd en gång förut. Det gick sådär. Hade ingen kruskavel och de flesta bitarna blev bubbliga. Blev som små kuddar. Varken snyggt eller gott. Gjorde ett nytt försök förra veckan. Lite knäckebröd måste man ju ha till jul! Men nästa gång gör jag nog bara halv sats. Jösses, vilken tid det tar att baka. Knåda, jäsa, kavla och grädda. Var helt slut efteråt. Som tur var, var Johan hemma och kunde ta hand om Oliver. Och många knäckebröd blev det! 

    Receptet kommer från Matrepubliken. Mixtrade lite med andra mjölsorter efter vad jag hade hemma. Supergott med smak av kummin. Äter dem med lagrad prästost och hemmagjord apelsinmarmelad. Eller bara som de är. Gjorde lite olika former: Stora hjärtan, små bitar och stora bitar. Perfekt att bryta så stora bitar man vill ha.


    Kumminknäcke
    25 g jäst
    5 dl vatten (ljummet)
    2 tsk salt
    6 dl rågmjöl (grovt)
    3 dl rågsikt
    3 dl vetemjöl
    3 tsk hel kummin (stöt den i mortel)
    3 tsk sesamfrön
    • Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst sig helt.
    • Blanda i alla övriga ingredienser och knåda ordentligt i assistent. Jäs under bakduk i ca en timme.T
    • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i ungefär 10 mindre bitar. 
    • Kavla ut varje bit (använd mycket mjöl och vänd ofta!) och gör den så tunn som möjligt. Kavla med en kruskavel för att få fina mönster. Stansa eller skär önskade bitar och lägg på en plåt.
    • Grädda på 200 grader i 10-12 minuter. Vänd knäckebröden efter halva tiden. Håll koll, för tiden kan variera!

    söndag 18 december 2011

    Kommer ni ihåg?

    Satt och tittade på lite bilder från förra julen. Herregud, så mycket snö det var! Inte roligt att vara ute och köra bil eller åka tåg i men väldigt fint att titta på. Kom lite snö i natt och temperaturen ligger runt nollan, men så här fin jul (vädermässigt) kan man nog glömma. I alla fall i Skåne.

    Kidsen gjorde gångar på gräsmattan
    Slå dig ner?

    Fin solnedgång över åkern

    Apelsinchokladglass

    Jössesamalia vilken god glass jag gjorde i fredags!! Har ju en glassmaskin som stått hos mamma och samlat damm i många år. Nu står den hos mig och samlar damm. Men ibland dammar jag av den. Kylklampen har legat redo i frysen ett tag.

    Jag och Johan spånade fram denna glassen tillsammans när vi var och handlade. Från början hade vi tänkt göra daimglass. Lidl är en fantastisk affär på många sätt men daim hade de inte. Så då köpte vi choklad med apelsinsmak som enligt Johan är väldigt god. 70% mörk choklad med apelsincrunch i.

    Gjorde vaniljglass enligt Charlottas välbeprövade recept. Hackade chokladen. Lät hälften smälta i den varma glass-smeten och resten tillsatte jag i glassmaskinen så det blev bitar i glassen. Ojojoj, vad gott!! Utgick från ett recept på vaniljglass som är smarrigt. Skulle nog kunna hoppa vaniljstången när man tillsätter andra smaker.

    Vaniljglass
    4 äggulor
    1 dl strösocker
    3 dl vispgrädde
    1 dl standardmjölk
    1 vaniljstång
    en nypa salt
    • Vispa äggulorna och sockret med elvisp tills blandningen är pösig.
    • Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp fröna, stången och en nypa salt med grädden och mjölken. 
    • Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna. 
    • Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl. 
    • Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader. (tillsätt hälften av den hackade chokladen)
    • Ta upp stången och ställ skålen i ett isbad tills blandningen kallnat. (tillsätt resten av den hackade chokladen).
    • Häll det i glassmaskinen och kör i ca 40 min. Häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering.

    Krämig och god Apelsinchokladglass
    Det är ju verkligen perfekt med en glassmaskin och ett bra recept. Men det är verkligen ingen snabb-glass. Det borde ju finnas en genväg? Finns det något enklare recept på snabbglass? Kanske en yoghurtglass? Tipsa mig gärna!

    lördag 17 december 2011

    Är det för sent, Tomten?

    När jag tittar på matprogram blir jag ofta helt såld på alla skålar, bunkar, uppläggningsfat mm som kockarna använder. Visst, jag har många fina fat och skålar men man kan aldrig få för mycket (tycker jag, men inte Johan...).

    I Tinas Julkök, som visats på TV4, har jag sett denna serien av kärl dyka upp. Visst är de fina!!! Helt förälskad har jag blivit. Letat runt på nätet och sett att det är Hackman som tillverkar och serien heter Sommar (eller dog design, lite osäker). Visst är de fina?!

    Är det för sent att göra tillägg på önskelistan, Tomten??




    Favoritkyckling i repris

    För ungefär ett år sedan gjorde jag en så himla god kycklingrätt med lingon i. Originalet är med vinbär men tycker att lingon funkar lika bra och passar ju fint nu i juletid. Såsen är så god att man kan äta den med sked! Precis så ska det vara. Och mycket sås blir det. Gjorde nästan som det stod i receptet och det hittar du här.

    Jag vill oftast ha något grönt till maten. Det blir oftast rivna morötter eller ruccola. Jättegott men tråkigt i längden. Testade att kanelsteka lite morötter. Skalade och skar morötter i ganska grova stavar. Stekte dem sedan i smör på ganska låg värme. De blev sådär lagom mjuka och nästan karamelliserade på ytan. I slutet kryddade jag dem med kanel, ingefära, salt och peppar. Serverade dessa till Lingonkycklingen. Fantastiskt gott!

    Kanelstekta morötter
    Lingonkyckling med råris och kanelstekta morötter


    Jag är nog en av de få som inte gillar julmust. Föredrar julöl till julmaten. Eller vatten. Hittade däremot en Julmust på Systembolaget som jag gillade. För det var must gjord på äpple. Dessutom från mina hemtrakter. Än en gång måste jag ropa Hurra! till systembolagets alkoholfria sortiment. Inte bara öl och vin utan även lite annan god dryck. Äppelmust av Alice finns i det tillfälliga sortimentet så rusa och köp!

    fredag 16 december 2011

    Fredagstips: Fläskfilépasta

    Fredag igen. Gud, så snabbt veckorna går. Nästa fredag är det "lillejulafton" och då är det traditionellt Risgrynsgröt och vörtbrödssmörgås med nygriljerad varm julskinka. Vanligtvis brukar jag anlända till skåneland med andan i halsen den 23:e. Har sagt i många år att jag ska vara ledig före jul för att hinna förbereda och varva ner. Så blev det i år kan man väl säga. Ledig både innan, under och efter jul. Det är ett privilegium att vara föräldraledig. Redan på tisdag tar jag och Oliver tåget till mina föräldrar. Så i lugn och ro ska vi förbereda julen, umgås med familjen och hinna träffa lite vänner.

    Kommer ni förresten i håg vilket snökaos det var vid jul förra året? Inställda tåg och oframkomliga vägar i Skåne. Men jag kom fram till gröten tillslut... I år ser det inte ut att bli någon vit jul.

    Tänkte tipsa er om en supergod fredagspasta som vi åt förra fredagen. På fredagar vill man ofta att maten ska gå snabbt så man kan landa i soffan och pusta ut efter arbetsveckan så snabbt som möjligt. När jag blir sugen på en festlig pasta surfar jag ofta in hos Gourmetmorsan. Hon bjuder på många trevliga pastarecept. Detta kommer därifrån.

    Fläskfilépasta 4 port
    1 st fläskfilé, ca 500g
    10 st champinjoner eller lika mycket annan svamp
    1 st gul lök
    1 pkt bacon
    1 st gul paprika
    1 röd chili
    ca 5 msk hackad persilja, färsk eller fryst
    2 dl grädde
    2 dl creme fraiche
    1 msk kinesisk soja
    salt och peppar

    • Strimla fläskfilé och bacon. Hacka lök, paprika och chili. Beroende på hur starkt du vill ha det bestämmer du om du vill ha kvar vita hinnor och kärnor från chilin. Skiva champinjoner/svamp.
    • Stek lök, bacon, svamp, chili och paprika. Tillsätt fläskfilén och stek nästan färdig. 
    • Tillsätt creme fraiche, grädde och soja. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar.
    • Servera med pasta och färskriven parmesanost.




    Trevlig helg!


    torsdag 15 december 2011

    Skumtomtefudge

    Jag är så nöjd! Äntligen! Gjorde en sats med chokladfudge för några veckor sedan som inte alls blev bra. Stelnade inte riktigt och blev alldeles sockerkrasig. Vet inte vad jag gjorde för fel. Så det var med lite darr på handen som jag gjorde en sats skumtomtefudge. Den blev ganska blek och inte så snygg förra året men väldigt god. Men i år blev den både snygg och god. Färgade den med några droppar röd karamellfärg. Alldeles len både i smak och utseende. Genom att titta på många olika fudgerecept så gjorde jag som jag tyckte verkade bäst. Konstigt att det kan finnas så många olika recept.

    Skumtomtefudge
    12 st skumtomtar
    50 g smör
    1 dl vispgrädde
    2 dl strösocker
    100 g vit choklad
    röd karamellfärg
    • Lägg tomtar, smör, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning så att tomtarna smälter. 
    • Låt koka på svag värme tills smeten uppnår en temperatur på 112 grader. Rör då och då.
    • Ställ kastrullen i kallt vatten så kokningen avstannar. Rör hela tiden. 
    • Tillsätt choklad och några droppar röd karamellfärg för den snygga färgen. Rör tills chokladen smält. 
    • Häll upp i en bakplåtspappersklädd form. Låt stelna i kylen. Skär i lagom stora bitar.
    Visst blir man sugen att dyka ner i burken?

    onsdag 14 december 2011

    Julpimpad frukost

    Fick den briljanta idén från Ann-Louise fantastiska blogg "lilla matdériven" att smaksätta gröten med pepparkakskrydda. Varför har jag inte tänkt på det? Testade i morse och var hur gott som helst. Blandade den färdigkokta gröten med ca 1 tsk pepparkakskrydda. Ovanpå hade jag (som vanligt) torkade tranbär, valnötter, skivad banan och mjölk. Vilken doft! Vilken smak!

    I helgen pimpade jag smoothien med lingon, kanel och ingefära. Supergott! De syrliga lingonen gör smoothien frisk och god. Naturell mild yoghurt och banan hade jag också förstås. Banan har jag nästan alltid i smootie. Gör den krämigare och lite söt.

    Lingonsmoothie

    tisdag 13 december 2011

    Sjukstuga, Luciamys och Korvgryta

    Vi har sjukstuga här i lyan. Johan har haft feber och hosta några dagar och förflyttat sig mellan sängen och soffan. Mest sovit och han och Oliver har myst i kapp! Hoppas inte lilleman blivit smittad bara.

    Mina favoriter
    I dag har bloggar och facebook handlat mest om hur många varit uppe i ottan och stressat med barn till dagis och skola för luciatåg. Vi sov ganska länge (som vanligt) och missade Luciatåget på TV som var klockan sju. Nyhetsmorgon hade bjudit in ett luciatåg som jag käkade frukost med. Sen åkte vi till jobbet. Åt lunch och fikade. Oliver hade sin tomteluva på sig. Det närmsta ett levande luciatåg jag kom. Ikväll tittade vi på SVT´s repris på morgonens luciatåg. Mysigt!

    Lucia på TV. Tända ljus. Även granen är lyser!
    Till kvällsmat blev det en korvgryta med vad kylskåpet hade att erbjuda. Gott med en het (varm och spicy) gryta för sjuk och frusen kropp.

    Korvgryta
    3 st kryddiga korvar (scan)
    ca 8 st potatisar
    2 röd paprika
    10 cm purjolök
    2 dl creme fraiche
    1 dl ajvar relish
    2 dl vatten
    1 msk lantbuljong
    chilipulver, oregano, basilika
    salt och peppar
    • Skär korven i skivor. Skala och skär potatis i bitar. Kärna ur och skär paprikan i grova bitar. Skiva purjo.
    • Bryn först korven i en kastrull. Tillsätt grönsakerna och fräs i hop. 
    • Tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka/sjuda ca 15 minuter tills potatisen blivit mjuk.


    Grytan blev ganska såsig så kanske kan kalla det soppa. Servera med sallad om du känner för det. Johan tyckte det blev "slabbigt" och skippade. Het och god!!

    Lakritsknäck

    Förra året gjorde jag några omgångar lakritskola. Sagolikt goda! Men i år har jag inte lika mycket tålamod så jag körde den något enklare vägen och gjorde knäck med lakritssmak i stället. Dock inte lika mycket lakritssmak. Snålade nog med turkisk peppar. Så skulle rekommendera att lägga till några karameller.

    Men....kunde inte slita min från den goda smaken med choklad och flingsalt från kolorna så jag duttade på en klick mörk choklad och strösslade på lite flingsalt. Blev inte alls dumt. Och äntligen fick jag använd för min Decomax i silikon från lékuë som jag fick från Ninas Mat för lääängesen att testa. Så nu kan jag ta av skämskepsen, tacka och dela med mig om att det var en väldigt bra pryl. Bara att lägga i lite hackad choklad, stoppa in i micron, smälta, sätta på valfritt munstycke och dekorera.

    Lakritsknäck

    ca 40 st
    5 karameller turkisk peppar
    1 dl vispgrädde
    1 dl ljus sirap 

    1 dl socker
    1 msk smör

    50 g mörk choklad
    flingsalt

    • Krossa karamellerna fint i en mortel. 
    • Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktid ca 15–30 min. 
    • Tillsätt karamellkross och smör. 
    • Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
    • Dutta på smält choklad och strö över flingsalt.



    Inget vidare Luciaväder idag. Regnet piskar mot rutan och det blåser "friskt". Men jag kommer att trotsa vädret även idag och ge mig ut. Ska åka till jobbet en sväng och bjuda mina fina kollegor på Lussebullar med vit choklad.