Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 15 december 2015

Pepparkaksdrömmar

Precis som sin storebror låg bebisen kvar i magen tio dagar över tiden. Men nu är hon här. Söndagen den 6/12 kom en liten tjej till världen. Allt gick snabbt när det väl satte igång. 2,5 timme från det att vi kom in till lill-tejen tittade ut. Oliver har varit säker på att det skulle vara en tjej hela tiden. Jag fick en känsla av det mot slutet och Johan var säker på att det var en kille till. Lillasyster har ännu inget namn men vi jobbar på det....

Det är en snäll liten tjej som mest sover, äter och bajsar. På natten är det lite mer oroligt men jag klagar inte. Storebror är otroligt stolt och älskar sin lillasyster. Han klappar, kramar, hjälper till med blöjor mm. Underbart!



Nu när jag insett att hon gärna sover långa perioder vågar jag ta mig för lite mer saker. I dag bakade jag Pepparkaksdrömmar med hemmagjord pepparkakskrydda. Otroligt goda! Småkakor är både gott och enkelt att göra vilket passar mig perfekt.



Pepparkaksdrömmar
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
1½ msk pepparkakskrydda (färdig eller hemmagjord)


  • Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt.
  • Tillsätt olja, lite i taget.
  • Blanda hjorthornsalt och pepparkakskrydda med hälften av mjölet och rör ner i smeten. Arbeta sedan in resten av mjölet.
  • Rulla till bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  • Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter.

fredag 4 december 2015

Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Fortfarande ingen bebis. 8 dagar över tiden idag. Får se vad som kan tänkas hända i helgen...

Tre veckor har gått sedan jag slutade jobba nu och även om jag inte har riktigt samma tempo i kroppen känner jag mig lite uttråkad. Har ingen jättestor frys och därför är den konstant full till bristningsgränsen, annars hade jag nog bakat mer.  Men lite småkakor kan man ju baka och de har gått åt. Pepparkaksgrottor med lingonsylt var lagom sysselsättning. Dessutom gjorde jag egen pepparkakskrydda. Väldigt enkelt och användbart. Strö på yoghurt, koka med gröten,  Pepparkaksdrömmar eller Pepparkaksgrottor. 

Pepparkakskrydda
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika

Mortla kardemumman till ett pulver
Blanda med övriga kryddor
Förvara i en burk med lock.


Pepparkaksgrottor med Lingonsylt ca 20 st
200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
ca 1 dl lingonsylt


Sätt ugnen på 175 grader
Rör samman smör, socker, vaniljsocker och pepparkakskryddor till en slät kräm.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och arbeta ner i smörkrämen.
Placera ut 20 st bakformar på en plåt. 
Rulla degen och dela den i 20 delar. Rulla till bollar och lägg dem i formarna. Tryck en liten grop i varje boll med fingret. Fyll med en klick lingonsylt.
Grädda mitt i ugnen 12-14 minuter. Låt svalna före servering.
Förvara i tätsluten burk, gärna i frysen.

fredag 27 november 2015

Asiatiska laxfärsbiffar med gurksallad

I dag har Oliver varit hemma hela dagen. Han var med hos barnmorskan i förmiddags. Han tyckte att hon kunde plocka ut bebisen och tycker att det är jättehäftigt att höra bebisens lilla hjärta slå. Det blir kanske lite mer verkligt. Beräknad födsel igår men fortfarande inga känningar att det skulle vara på g. Nu laddar vi för första advent i helgen. 

Ett projekt jag haft nu när jag gått hemma har varit att gå igenom alla mattidningar som ligger lite här och var. Jag brukar göra det då och då, riva ut de recept jag kan tänka mig att testa och sedan slänger jag tidningen. Mycket finns ju på nätet och jag ser tidningen framförallt som inspiration. Jag har en ganska stor hög med recept just nu som jag vill testa. Ett av recepten i högen var Asiatiska Laxfärsbiffar med gurksallad från Allt om mat 16/2012. Snabbt, enkelt och gott. Förutom ris och gurksallad som tillbehör till biffarna gjorde jag även en yoghurtsås som jag kryddade med sweet chili, ingefära, koriander, spiskummin mm. Man måste ha sås!



Asiatiska laxfärsbiffar med gurksallad
500g laxfilé utan skinn och ben
1 ägg
2 msk riven färsk ingefära
salt och svartpeppar
1 dl ströbröd
rapsolja att steka i

1 gurka
1 röd chili
2 msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
  • Skär laxen i mindre bitar. Mixa den grovt i matberedare med ägg, ingefära, salt och peppar.
  • Forma till små biffar och vänd dem i ströbröd.
  • Stek i olja, ca 2-3 minuter på varje sida.
  • Halvera gurkan på längden och skrapa ur kärnorna. Skär i halvmånar.
  • Kärna ur och strimla chilin.
  • Blanda socker, vinäger och salt. Tillsätt gurka och chili. Låt stå  i rumstemperatur till servering. 
  • Servera laxbiffar med ris, gurksallad och ev en kall sås.


Jag har ny dator med Windows 10 och hur jag än gör så blir texten centrerad. Någon som är teknisk får gärna höra av er om ni vet var jag gör / inte gör. Tack!

onsdag 25 november 2015

Pasta med grönkål och vitlök

Jag går fortfarande hemma och väntar på den där bebisen som förväntas komma närsomhelst. Beräknat födelsedatum är i morgon faktiskt.

Det känns otroligt lyxigt att ha några timmar för mig själv varje dag när Oliver är på dagis. Jag är inte så bra på att bara ligga på soffan men jag vilar på mitt sätt. I dag har jag till exempel putsat lite fönster, hängt upp julgardiner och fixat lite inför första advent som är på söndag.

När jag är hemma själv kan jag laga precis vad jag vill till lunch. Inte tänka på någon annan. Jag har ju som bekant två pojkar som är väldigt kräsna när det gäller mat vilket gör varje måltid till en sport.

Till lunch lagade jag en snabb-pasta med sådant som fanns i kylskåpet med inspiration från ett Instagram-inlägg som min bloggvän Linda (Livsaptit) la ut i går.

Ungefär såhär:
Koka 1 portion pasta (spagetti).
Skär bort den grova stammen av tre blad grönkål och strimla fint. Skala och hacka en vitlöksklyfta. Skala och skär en morot i bitar. Fräs allt i olja nån minut.
Häll på grädde så det blir lagom såsigt. Blanda ihop med den kokta pastan. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp i en skål. Riv över parmesan. Servera med äppelklyftor, valnötter och nymalen svartpeppar.
Ät och njut!

tisdag 17 november 2015

Jag tänker inte be om ursäkt!

Det har varit väldigt dåligt bloggande här den senaste tiden. Ja, det senaste halvåret kanske. Jag tänker inte be om ursäkt och det finns många bra anledningar. Jag har helt enkelt saknat inspiration och känner att Instagram tagit över bloggandet lite. Det är ett snabbt sätt att inspirera, inspireras och dela med sig. Jag blev dessutom gravid någon gång i våras och det tillsammans med en fyraåring, ny tjänst på jobbet och en dator som är seg så har allt vad bloggande heter prioriterats bort.

Så nu går jag hemma och väntar på den där bebisen som väntas komma när som helst. Eller...den har ett beräknat datum som är nästa vecka, men nu är jag bara hemma och lullar. Idag har jag tillexempel varit hos frisören och förberett en frisyr som är lättstylad och mössvänlig. Kanske kommer det att finnas tid och ork för lite bloggande "när jag ändå går hemma". Förväntar mig ett minst lika snällt barn som storebror. Åt och sov mest den första tiden.

I dag tänkte jag dela med mig recepten på de två Äppelpajer jag bjöd på min sista dag på jobbet i fredags. En mjuk och en smulig. Väldigt nöjd med båda. Passa på att frossa i äppelpajer så länge det finns fina svenska äpplen och innan alla julsötsaker tar vid.

Mjuk Äppelkaka närmst och bakom en smulig paj med kokos




Mjuk äppelkaka
1 dl strösocker 
1 dl farinsocker 
3 ägg 
1 nypa salt 
1,5 tsk bakpulver 
3 dl vetemjöl 
150 g smör, smält 
1 äpple, skalat och rivet 
Garnering
2–3 röda äpplen, skurna i tunna klyftor 
Pärlsocker 
Kanel 
Hackade nötter av valfri sort
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner och rör om.
  • Blanda ner det smälta smöret och de rivna äpplena i smeten. Häll smeten i en springform, ca 23 cm. Kläm fram ett bakplåtspapper i botten, smöra kanterna och strö i ströbröd.
  • Lägg de tunnskurna äppelklyftorna ovanpå smeten. Strö över pärlsocker, kanel och hackade nötter. 
  • Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Låt kakan svalna i formen innan du tar ur den. Pudra på lite florsocker före servering. Servera med vaniljvisp.
Knäckig äppelpaj med kokos
700 gram äpplen
ca 0,5 dl sirap
100 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl kokos
1 dl havregryn

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda smör. vetemjöl, socker, kokos och havregryn till en smuldeg i en bunke. Den ska vara grynig och smulig. 
  • Smörj en pajform med smör och lägg de skalade och skivade äpplena i botten. Ringla över sirap.
  • Strö över smuldegen och baka äppelkakan i ca 35 minuter tills den fått fin färg.
  • Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering. Servera med vaniljsås.

måndag 21 september 2015

Äppelkladdkaka




Hej! Det är jag. Årets sämsta matbloggare. Jaså, ni har inte hört att Matbloggspriset ska dela ut ett sådant pris i år? Nä, inte jag heller. Men skulle de gjort det hade jag nog varit en av de nominerade.  Men, jag kommer inte lägga ner bloggen om ni tror det för i bland kommer suget att blogga lite och så är jag lite rädd att jag skulle bli utesluten från vår trevliga matbloggsträffar. Och det har jag inte lust med.

Så därför bjuder jag er idag, nu i äppeltider, på en smarrig och lättlagad Äppelkladdkaka. Då kanske man tror att det är en klassisk chokladkladdkaka med lite äppelklyftor i men icke. Ingen choklad, bara rivet äpple som ger en saftig, seg och god kaka. Jag frångick Tidningen Hembakat originalrecept och tillsatte lite nymalen kardemumma som gav god smak. Kakan serverade jag med lättvispad grädde, äppelklyftor och lite pudrad kanel och florsocker ovanpå.





 

Äppelkladdkaka

3 ägg
4 dl strösocker
200 g smör, smält
3 ¾ dl vetemjöl
1,5 msk vaniljsocker
3 st äpplen
  • Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.
  • Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet. 
  • Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i 25–35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar. Vattniga äpplen kan ge lite längre gräddningstid. Känn med en provsticka när kakan är klar beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna innan servering.

söndag 9 augusti 2015

Somrig Potatissallad

Vi äter faktiskt inte så mycket potatis. Tror det är mycket av lathet eller så lagar vi inte mat som passar med vanlig kokt potatis. Men jag gillar potatis och till vissa rätter ska det absolut vara potatis tycker jag.
 
Har man kokt kall potatis över så är det perfekt att göra potatissallad av resterna, särskilt av färskpotatis. Jag gjorde en väldig god potatissallad med massa gott i när vi var i stugan under semestern. Väldigt bra att förbereda och blir bara godare av att stå en stund i kylen. Fungerar även lite ljummen.  
 
 
 
Somrig potatissallad
1 kg färskpotatis
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 500g
1 röd lök
8 st soltorkade tomater
75 g sugar snaps
 
Dressing:
2 msk gula senapsfrön
2 msk söt grovkornig senap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl grädde
1 tsk honung
salt och peppar
  • Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Ånga den torr och låt den svalna/kallna. Dela stora potatisar i bitar.
  • Klyfta kronärtskockshjärtan. Skala och skär löken i tunna klyftor. Strimla tomaterna.
  • Ansa och koka suger snapsen i saltat vatten i en minut.
  • Blanda potatis, kronärtskockshjärtam, lök, sugar snaps och soltorkade tomater i en skål.
  • Dressing: Mortla senapsfröna. Blanda med senap, vinäger, grädde och honung. Smala av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen och blanda runt.
 

söndag 2 augusti 2015

Jordgubbsmuffins

Den svenska jordgubbssäsongen går mot sitt slut och jag passade på att göra lite muffins med jordgubbar i veckan som jag bjöd mina kollegor på. Hade lite kardemumma i som är gott till det mesta. Muffins gör jag alltid i min muffinsform vilket gör att muffinsen håller formen och inte flyter ut, vilket de har en tendens att göra om man har sämre formar.
 
 
 

Jordgubbsmuffins med Kardemumma
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1/2 dl mjölk
250 g jordgubbar
    
  • Sätt ugnen på 200 grader. Ställ 12 st pappersformar i en  ugnsfast muffinsform.
  • Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda bakpulver, vaniljsocker , kardemumma och vetemjöl, och sikta ner det i smeten.
  • Tillsätt mjölk och blanda till en smet. Fördela smeten i muffinsformarna.
  • Rensa och dela jordgubbarna i bitar. Fördela i formarna och tryck till. Grädda i mitten av ugnen, ca 18 minuter.
 
 
I morgon börjar vardagen på allvar igen. Jag har redan hunnit jobba två veckor. Johan har jobbat en och den sista veckan har Oliver varit hos farmor och farfar. I morgon är det dags för dagis och alla vardagsrutiner.
 
Helgen och sommarlovet avslutade vi med en kanottur på Delsjöarna med vänner. Vi paddlade och fikade. Tyvärr var inte vädret riktigt med oss. Vi hade inte förväntat oss så höga temperaturer men hade helt klart hoppats på mer sol än regn. Borde packat ner regnjackan i stället för bikinin.... Lite kallt men det var en trevlig eftermiddag.
 

fredag 31 juli 2015

Blåbär med limeyoghurt och havresmul

Skogen är full med blåbär. Numera går jag med en liten påse i fickan när jag tar en promenad och plockar med mig lite blåbär hem (och hoppas springa på en kantarell men det gör jag inte). Gott att ha på frukostyoghurten, i bakverk eller till dessert. Det är lite pill med att plocka dessa bär. Vi köpte bärplockare men jag föredrar ändå att plocka den lilla mängd bär för hand.
 
För ett par helger sedan gjorde jag denna otroligt lättlagade och något nyttigare dessert med blåbär, limeyoghurt och havresmul. Johan undrade om det blev samma till frukost... Tja, det skulle nog kunna funka som frukost också:)
 
  • Rosta 2 dl havregryn med 2 msk strösocker, kanel och kardemumma i en het torr stekpanna under omrörning.
  • Riv skalet av en halv lime och blanda med 2 dl turkisk yoghurt samt 1 msk honung.
  • Fördela ca 150g blåbär i 4 portionsglas. Toppa med limeyoghurt och havresmul.
 
 

söndag 26 juli 2015

Fläskfilé med gorgonzolarisotto

Vad gör man när det blåser storm och regnar från alla håll och kanter och det känns som höst ute? Jo, man lägger mer tid i köket än vad man hade gjort om det varit en härlig och varm sommarkväll som det borde vara så här års.

I min hög med utklipp på "att-testa recept" hittade jag en kanske något höstig rätt med Fläskfilé och Gorgonzolarisotto. De flesta ingredienserna fanns hemma så det kändes lockande och passande för hela familjen. Hade en raspsgris Fläskfilé i frysen som kom till användning.

Risotton blev perfekt krämig, fläskfilén saftig och såsen perfekt! Många moment men enkelt att laga. Jag bytte ut rosmarin mot timjan. Till risotto och fläskfilé hade vi haricot verts.


Fläskfilé med Gorgonzolarisotto 4 port.
1 fläskfilé
smör
salt och peppar
1/2 dl hackad timjan
1 dl hackade valnötter

Risotto
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
smör
2,5 dl risottoris
2 dl vitt vin
7 dl hönsbuljong
1 påse, ca 70g, färsk babyspenat
100g gorgonzolaost
salt och peppar

Balsamicosås
skyn från stekningen
1 msk farinsocker
1 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
  • Putsa och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra filén runt om.
  • Häll över 2 dl vatten och låt filén bräsera klart under lock på mycket svag värme tills köttet har en innertemperatur på 68-70 grader. Vänd en gång under tiden . Strö timjan runt om mot slutet.
  • Ta upp filén, lägg i folie och spara skyn.
  • Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull. Tillsätt riset och fräs tills det blir blankt. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd med buljong, lite åt gången, tills riskornen mjuknat men fortfarande har en kärna kvar.
  • Fräs spenaten i smör. Blanda ner den i risotton tillsammans med smulad gorgonzola. Smaka av med salt och peppar. Risotton ska serveras krämig direkt från spisen.
  • Smält farinsocker i en kastrull. Tillsätt vinäger och sky. Koka upp. Vispa ner creme fraiche och sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva fläskfilé, häll över lite sås och strö över nötter. Servera med risotto, sås och haricot verts.

torsdag 23 juli 2015

Sega och söta blåbärsrutor

För ett par helger sedan packade vi med oss fika och cyklade ut i Delsjöskogarna på blåbärsjakt. Vi hittade en hel del på sina ställen men det är väldigt pilligt att plocka blåbär. Antingen plockar man med en bärplockare och får räkna med att rensa en hel del efteråt. Eller så plockar man bären för hand och slipper rensa. Det kanske beror på hur mycket man tänkt plocka. 

Vi fick ihop så pass mycket så det räckte till en paj och muffins samt lite att ha på frukostyoghurten. Men ändå fick jag inte nog av dessa underbara bär och tog en liten skål med mig ut i ett litet skogsparti nära där vi bor och plockade ett par deciliter som räckte till denna söta, sega och goda kaka. Den har vi gottat oss med på jobbet i veckan. Receptet hittade på bloggen Fredriks Fika. Jag tror att den är minst lika god att göra med vita, röda eller svara vinbär. Det söta i kakan och det syrliga från bären blir väldigt gott tillsammans. 

 

Söta och sega Blåbärsrutor ca 20 stycken
150 g smör
4 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
3 dl blåbär
  • Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en stor form på ca 20x30.
  • Smält smöret och låt det svalna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver i smöret. Blanda till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och strö över bären.
  • Grädda mitt i  ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten.
  • Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
  • Ät och njut!

söndag 19 juli 2015

Jordgubbskaka med kardemumma

Hej och hå och där var semestern slut för denna gången. Tre veckor känns både kort och långt. Vi har hunnit med en vecka på Mallorca, några dagar i stugan i Yngsjö, en natt på Solviks camping i Kungshamn med besök i Smögen samt en natt på Resö.
 
Vi har packat bilen, packat ur bilen, tvättat, ätit god mat samt träffat familj och vänner. Ja, vissa kan tycka att det kan verka lite stressigt och flängigt men vi har kopplat av, sovit gott och gjort det mesta vi har velat. Självklart hade jag gärna haft en vecka till men man är väl sällan nöjd?!
 
När vi var i stugan gjorde jag en Jordgubbskaka med Kardemumma som jag hittade i tidningen Hembakat. Mamma prenumererar på den tidningen och jag brukar alltid hitta något gott att baka när jag är "hemma".
 
Kakan serverades med grädde
 
Jordgubbskaka med Kardemumma
150g rumsvarmt smör
1,75 dl socker
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 400g färska jordgubbar i skivor
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör och socker luftigt. Rör i äggen, ett i taget.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten.
  • Häll hälften av smeten i en smord och bröad springform, 23 cm i dm, med bakplåtspapper i botten. Fördela jordgubbarna över. klicka ut resten av smeten och bred över jordgubbarna (lite trixigt med det flyter ihop i ugnen).
  • Grädda kakan mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt kakan svalna innan du lossar kanterna med en vass kniv.
  • Servera kakan med färska jordgubbar och en klick vispgrädde. 
 
 
 
 
 
 

söndag 21 juni 2015

Fläderblomssaft

Hemma igen efter en härlig midsommarhelg i stugan i Yngsjö. Ett mycket lugnt firande med familjen. God mat, Jordgubbstårta och gott grillat. På midsommardagen firade vi mina föräldrar som hade 40-årig bröllodpsdag. Vi åkte till Åhus och käkade på Åmund, sen blev det skumpa och tårta i stugan.

Innan vi åkte hem idag var jag och pappa ute och plockade lite Fläderblommor. Så nu har jag gjort en omgång saft som ska stå och dra ett par dagar. Fläderblomssaft är den godaste saft jag vet. En riktig törststläckare som serveras bäst en varm sommardag tillsammans med massor av is. Fungerar även i bakverk eller i drink.



Fläderblomssaft
ca 20 fläderblommor
2 st citroner
1 liter vatten
1 kg socker
1 påse á 30g citronsyra
  • Tvätta citronerna noga i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg dem, tillsammans med fläderblommorna, i ett stort kärl.
  • Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll över fläderblommorna och citronskivorna. 
  • Låt svalna och sedan dra i kylskåpet i tre dygn. Häll upp på rena flaskor.

söndag 14 juni 2015

Midsommartips



Midsommar närmar sig med stormsteg. Vi kommer att åka till stugan (om vanligt) och fira en lugn midsommar. Hoppas på tvåsiffriga plusgrader men nåt dopp i havet lär det inte bli. Jag nöjer mig med lite sand mellan tårna.

Nån sill tänker vi som vanligt inte äta till midsommar. Gillar varken jag eller Johan.  Däremot brukar vi göra någon form av lax eller räktårta på kavringsbotten. Vi har gjort några genom åren som jag gärna tipsar er om. Recept på Laxtårta hittar du här.
 
Laxtårta

Räkcheesecake
Räkcheesecake

Botten:
250 gram Kavring
100 gram smält smör
Fyllning:
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
  • Mixa brödet i mixer. Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. 
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. 
  • Rör ihop creme fraiche och philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.  
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
  • Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Självklart måste man äta någon form av Jordgubbstårta på midsommar. Ett tips är Mazarintårta med lemoncurd och jordgubbar eller en superenkel Glassmarängtårta med citron och jordgubbar om man inte har tid eller möjlighet att baka en tårta.

Glassmarängtårta med citron och jordgubbar

Glassmarängtårta med citron och jordgubbar
2 färdiga marängbottnar
1 burk kesella citron
2,5 dl vaniljvisp
massor av jordgubbar

  • Lägg en marängbotten i botten av en springform. Bred på kesella citron.
  • Vispa vaniljvispen och lägg ovanpå kesellan. Lägg den andra marängbotten överst. 
  • Ställ i frysen. 
  • Ta upp en kvart före servering så den hinner mjukna något. Dekorera med massor av jordgubbar.

tisdag 2 juni 2015

Brynt Smör-Hollandaise

Finns det någon som inte pratat väder idag? Nä, tänkte väl det. Man hade ju önskat att man kunnat klaga på hetta och torka men idag var det snarare tvärtom. 

Det började med att jag fick vända så fort jag kom utanför dörren för att hämta paraply. Sen har det snarare känts som höst än sommar hela dagen. I lägenheten hänger jackor, strumpor och kläder på tork. Paraply går inte att använda när det blåser storm!

För att trotsa höstrusket åt vi potatissallad och rostbiff till kvällsmat. Potatissalladen gjorde jag på resterna av helgens fiskmåltid. Färskpotatis, äpplebitar, gräslök, kapris och resterna av den fantastiska såsen som vi hade till den ugnsbakade torsken - Brynt Smör-hollandaise.

Brynt smör i mat och bak figurerar ju lite här och där. Jag förstår varför. Ger en underbart smörig och nötig smak. Vet att det finns en hel kokbok med smör-recept. Receptet på denna såsen hittade jag i senaste numret av tidningen Buffé då den serverades till grillad gös och grillade grönsaker. I brist på grillväder serverade jag till ugnsbakad torsk med färskpotatis, räkor och ugnsbakade tomater.


Brynt Smör-Hollandaise
50g smör
2 dl creme fraiche
1 msk rivet citronskal
1 msk citronsaft
salt och peppar
  • Smält smöret i en kastrull. Låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt.
  • Rör ner smöret, lite i taget, i creme fraichen. 
  • Blanda ner citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera till grillad eller ugnsbakad fisk.

Ser bara ut som en blek sås men är alldeles, alldeles underbar!

söndag 31 maj 2015

Rabarberpaj med brynt smör

Nu har jag haft semester en vecka. Jag och Oliver har varit i skåneland, andats lantluft, umgåtts med mamma/mormor och pappa/morfar och som vanligt ätit alldeles för mycket gott.
 
I dag har vi firat Mors dag. Jag fick (typ) sovmorgon och blev uppvaktad med sång och presenter av Oliver. Han visste att hans mamma villle ha/behövde en elektrisk fotfil och chokladpraliner. Min mamma fick ett samtal. Firad blev hon hela förra veckan.
 
I dag blev det ingen tårta, vilket inte gjorde så mycket. Lever fortfarande på de kakor vi åt i veckan. Bland annat gjorde jag en Rabarberpaj med brynt smör som jag hittade i en liten receptruta i senaste numret av tidningen Buffé. Brynt smör är ju riktigt god smaksättare. Gjorde en supergod sås till fisk igår med brynt smör. Mmm....

Taskig bild men god smak
 
Rabarberpaj med Brynt smör 
500 g rabarber i bitar                                                                             
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1 krm salt                 
 
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form.
  • Smält smöret i en kastrull. Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Ta från värmen.
  • Rör ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap, mjölk och salt i det brynta smöret. Bred smeten över rabarbern.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter.
  • Servera pajen med vispad grädde eller vaniljsås.                                                                   

Det är verkligen Rabarberfrossartider nu. Trots att jag inte är så flitig på att blogga just nu är det just rabarberrecept som det söks på mest just nu. Mer rabarber finns i frysen och snart blandar jag gärna dem med svenska jordgubbar i paj, saft och sylt.

onsdag 27 maj 2015

Panerad torskfilé med spenatpestokräm

Jag och Oliver har semester. Vi har tagit en "sistaminutenresa" söderut till mina föräldrar. Vi njuter i fulla drag av ledighet, god mat, häng med familj och mycket lant-luft.
 
I eftermiddag var vi hos en barndomsvän till mig och fikade. Med oss hade vi en jättebukett med Liljekonvaljer. Underbara blomma som doftar så gott.
 
Hav av Liljekonvaljer
En stor bukett med Liljekonvaljer till en kär vän
När man är i Skåne är man sällan hungrig. Mitt på dagen äter vi rejäl lunch och idag lagade jag Stekt panerad Torskfilé med spenatpestokräm. Fick till och med Oliver att smaka på fisken och han gillade det. Den slimegröna pestokrämen fick jag inte honom att smaka på men den var inte mindre god för det. Receptet kommer från ett gammalt nummer av Hemmets Journal som ofta bjuder på fina vardagsrecept. Stekt fisk gör jag sällan hemma då vi saknar fläkt. Men krämen funkar både till kött och vegetariskt.
 
 
 
Panerad Torskfilé med spenatpestokräm 4 port
ca 700 g färsk torskfilé
vetemjöl
ägg
ströbröd
salt och peppar
 
Pestokräm:
1 dl hasselnötter
2 dl riven lagrad ost (herrgård eller präst)
250 g kesella
65 g babyspenat
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
  • Mixa hasselnötter och blanda med ost, kesella, spenat, vitlök, salt och peppar.
  • Mixa till en slät kräm.
  • Vänd torsken först i vetemjöl, sen ägg och sist ströbröd. Stek i rikligt med smör. Krydda med salt och peppar.
  • Servera med citronklyfta, ärtor och kokt potatis.


måndag 25 maj 2015

Rabarbersaft

Johan kom hem med en hel bärkasse med Rabarber som han fått med sig från sin mamma. Ja tack!, säger jag. Tyvärr har vi alldeles för liten frys som ständigt är full till bredden så jag fick tänka om lite. Saft! Rabarbersaft är ju så gott! Svalkande iskall en varm sommardag. Eller i en drink med lite gin och tonic. Fördelen med att koka egen saft är att man vet exakt vad det är i den.
 
Mycket saft blev det. Några petflaskor i frysen och lite ger jag bort.
 
 
 
 
 
Rabarbersaft
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
1 citron
4,5 dl strösocker
  • Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten, koka upp och låt koka ca 15 minuter. Rör inte, då blir saften grumlig.
  • Sila av rabarbern och koka upp saften med strösocker och citronsaft. Låt svalna.
  • Häll upp på diverse flaskor.
  • Späd med vatten och njut.
 


söndag 17 maj 2015

Rabarberkaka med kardemumma och vit choklad

Det har varit en period men förkylning, lite träning och mycket god mat. Ja, ni vet hur man kan känna sig då. Så ikväll blev det en skön promenad runt Härlanda tjärn. Lyssnade på fågelsång, spanade efter liljekonvaljer och konstaterade att jag nog ska ut och plocka lite granskott någon dag. Det finns mycket gott man kan göra med de små späda skotten men själv har jag aldrig testat. Tips mottages gärna!

Jag anser ju att varje årstid har sin charm men våren är nog ändå charmigast. Det är så grönt och fint och jag njuter av alla blommor och skott.  


Slingan runt Härlanda Tjärn är underbar just nu


En av anledningar till att det blivit mycket god mat och sötsaker den senaste tiden är att jag fyllde år förra helgen. Då var hela min familj på besök. Jag bjöd på buffémat med lax, fläskfilé, matvetesallad, potatissallad mm. Alla recepten kommer från senaste numret av Ica´s tidning Buffé (nr 4/15) som innehåll många olika bufféförslag. 

Till fika hade jag gett mig på att baka Prinsesstårta för första gången i mitt liv och en citronkladdkaka som var väldigt fräsch och god. 

I dag har svärföräldrarna varit här och firat mig. Jag bjöd på ett väl beprövat recept - Balsamicokyckling med råris och sallad. 

Till efterrätt hade jag gjort en Rabarberpaj som min mamma tipsade om. Hon hade sett receptet på Svt´s program Go kväll tidigare i veckan. Det var verkligen en rabarberkaka med extra allt. Kardemumma, mandelmassa, vit choklad och mandel. Söt kaka och syrliga rabarber. Vaniljvisp till kändes för sött så därför blev det vispad grädde.


Rabarberkaka med kardemumma och vit choklad
2 st ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
100 g mandelmassa, riven
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
225 g  rabarber i bitar, färska eller frysta
75 g smör
100 g vit choklad
30g sötmandel
  • Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form, cirka 26 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, riven mandelmassa, kardemumma och bakpulver. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen. Strö över rabarber. Hyvla över smöret. Grädda långt ner i ugnen i cirka 40 minuter. Ta ut kakan. Höj värmen till 200°. Strö över hackad vit choklad och grovt hackad mandel. Sätt in ett par minuter högst upp i ugnen. Passa noga så att chokladen inte bränns. Låt svalna.
  • Servera med vispad grädde.

Rabarberkaka med vit choklad på toppen och nymortlad kardemumma i smeten


tisdag 28 april 2015

Falukorvsgratäng med potatis

Vi äter mycket korv. Stroganoff, kokt korv, grillad korv, stekt korv. Med ris, med pasta, i bröd...ja, korv kors och tvärs. Bra snabbmat tycker jag, gillas av hela familjen men ibland krävs det variation. Som till exempel denna trevliga gratäng med falukorv, potatis, palsternacka som fått gotta sig med senap, timjan, äpple och grädde. Ja, ni förstår. Smarrigt! Inspirationen hittade jag på Saras grymma blogg med massor av bra vardagsrecept Vardag.nu.
 
 

Falukorvsgratäng med potatis 4 port.
600 g falukorv
2 äpplen
700 g potatis
100g palsternacka
1 gul lök
3 dl grädde
2 msk dijonsenap
2 msk skånsk senap
färsk timjan
salt och peppar
  • Sätt ugnen på 225°. 
  • Skiva korven. Kärna ur äpplena och skiva dem. Skala och skiva lök och potatisen tunt. 
  • Varva korv, äpple, potatis och lök i en ugnsfast form. 
  • Blanda ihop grädde, senap, hackad timjan, salt och peppar och häll över formen. 
  • Grädda mitt i ugnen i ca 40 min, tills gratängen har fin färg och potatisen är mjuk.
  • Njut tillsammans med en god sallad.
 

söndag 19 april 2015

Biff stroganoff

Krax, krax och host host! Torsdag och fredag satt jag på jobbet utan röst. Lite udda att sitta med avstängd telefon när man jobbar som säljare och hålla tyst när prata är det man gör hela dagarna. Men jag fick massor gjort ändå och i helgen har jag fått fram lite ljud i alla fall. Men hostat har jag gjort om nätterna så jag har blivit tokig! Hoppas på en friskare vecka.

Helgen har varit lugn. Vi har varit ute mycket, cyklat till Västra Långvattnet och grillat korv, lekt på gården och planterat på balkongen. Och ätit lite god mat. Till lunch idag blev det en sväng till Max pga akuthunger, noll inspiration och tomt kylskåp. I går blev det långkok i form av Biff Stroganoff. Korv Stroganoff har jag ju gjort ett antal gånger men aldrig med Biff. Lite längre koktid, lite mustigare och lite festligare. 

Stroganoffen serverade jag med ris och vitlöksstekta vaxbönor. Frysta vaxbönor som jag fräste tillsammans med hackad vitlök i smör och olja tills de blivit varma. Blandade med hackad persilja, salt och peppar.

Biff Stroganoff ca 4 port
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 700 g innanlår
smör
salt och peppar
2 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 l vatten
1 köttbuljongtärning eller fond
2 dl crème fraiche 
 
  • Skala och skiva lök och vitlök. Skär köttet i strimlor.
  • Stek lök och vitlök mjuk i smör, ta upp den. Bryn köttet i omgångar i smör. Krydda köttet med salt och peppar.
  • Tillsätt löken. Rör ner paprikapulver, tomatpuré och senap. Tillsätt vatten och buljong/fond och koka 1-1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Blanda ner crème fraiche och låt sjuda ca 5 minuter.