Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 30 maj 2013

Törstsläckande Rabarbersaft

Det söks fortfarande på rabarberrecept här på bloggen så jag fortsätter att dela med mig. För i veckan gjorde jag en omgång Rabarbersaft. Iskall är det en riktig törstsläckare för varma dagar.

Hällde lite på petflaskor som nu ligger i frysen. Tänk på att inte fylla flaskorna hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser.


Rabarbersaft
  • Skiva 1 kg rabarber och koka med 1,5 liter vatten i ca 15 minuter. Stäng av plattan och låt det stå och dra en stund. 
  • Sila av rabarberna och tillsätt 250 g strösocker per liter saft samt saften av en citron. 
  • Rör tills sockret löst sig. Låt svalna och häll på rena flaskor.
  • Förvara i frys eller kyl.



I går var jag ute med några mamma-kompisar. Vi avslutade med en drink på Palace och gav bartendern fria händer som blandade en cocktail med rabarber i. Han muddlade rabarber med råsocker och saft från lime. Han silade bort vätskan och skakade den med is, sockerlag, mörk rom och lite punch. Ungefär. Riktigt snygg och god var den!

Små hjärtan i skummet och rabarber runt glaset


tisdag 28 maj 2013

Kolaknäckig Rabarberpaj

I dag efter dagis och jobb gjorde jag och Oliver en väldigt god Kolaknäckig Rabarberpaj. Ingen dålig tisdagsfika det. Rabarber har jag inte tröttnat på ännu. Det blev även en omgång rabarbersaft. Johan undrade om jag inte kunde göra lite sylt så det får väl bli nästa projekt...;)


Det är ett äventyr att ha med Oliver i köket. Rörigt, livligt och roligt! Han vill hjälpa till med allt och har för tillfället ett häftigt temprament och slänger sig gärna storgråtande på golvet om han inte får som han vill. Hälla, blanda och smaka... Smeten som täckte rabarbern var väldigt god!


Nygräddad rabarberpaj med knäckigt täcke

Knäckig Rabarberpaj
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
(½ tsk bakpulver) glömde visst det insåg jag nu när jag läste receptet...:)
1 krm vaniljsocker
2 tsk kardemumma
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
ca 500g rabarber i mindre bitar
  • Blanda alla torra ingredeienser i en bunke. 
  • Smält smöret i en gryta tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner det i bunken. 
  • Lägg rabarbern i en smord form och bred på röran. 
  • Grädda ca 40 min i 150 grader (jag gräddade lite längre och höjde temperaturen något i slutet, så kanske 30 minuter på 200 grader?!)
  • Servera med vaniljglass.

Smarrig tisdagsfika!

(visst är det härligt med mobilbilder?!)

måndag 27 maj 2013

Chili- och vitlökspasta med spenat och rökt lax

Det finns så många goda och lättlagade recept och jag blir lika lycklig varje gång jag hittar dem. För man vet aldrig vilket humör lilleman är på och hur mycket tid det finns att laga mat på.

Detta receptet hittade jag hos Remsan och då behöver man inte vara orolig för att det inte ska vara gott. Chili, vitlök, pasta, lime, spenat och rökt lax. Hacka, steka, koka och blanda. Chop, chop så är middagen serverad.

Chilifrukten plockade jag från min egen odling. Har ingen aning om vad det är för sort och därför ingen aning om styrkan. Smakade först en bit på spetsen och den var väldigt mild. Sen skivade jag lite och stoppade en bit i munnen. Gaahh!! Ja, jag är ju lite känslig men den var stark! Jag skrek till så Johan trodde att jag skurit mig....

Chiliodlingen på balkongen

Chili- och vitlökspasta med spenat och rökt lax ca 4 pers.
500 g färsk pasta, eller 4 portioner "vanlig" pasta
4 vitlöksklyftor, finhackade
röd chili efter tycke och smak, finhackad
200 g bladspenat, färsk eller fryst
2 dl crème fraiche
1 lime, rivet skal och pressad saft
Salt & svartpeppar
300 g kallrökt lax
  • Koka pastan. 
  • Hetta upp ett par matskedar olivolja i en panna och fräs vitlök och chili en minutr. Vänd ned spenaten och låt den steka med tills den mjuknat.
  • Blanda crème fraiche med limeskal och saft. 
  • Blanda först den kokta pastan med limecremen och sedan med spenaten och den rökta laxen. 
  • Servera pastan tillsammans med grönsaker, tex broccoli eller haricots verts. 

Självklart lite parmesan på toppen

söndag 26 maj 2013

Mors dag avslutades med Lakritsmaränger och mjukglass

Om det är någon som missat det så är det Mors dag idag. Jag har blivit firad av min lilla familj och firat min mamma med telefonsamtal och videosamtal. Dagar som dessa är det segt att bo långt från sin mamma.

Började dagen med sovmorgon, framdukad frukost och present. Vi pratade fram och tillbaka om att åka till havet eller till Liseberg. Då det var fint väder men blåste en del valde vi Liseberg. Det vi inte visste var att det var Kulturskolans dag med 3500 elever som sjöng om spelade under hela dagen. Och självklart var syskon och familjer också där. Så vi var inte ensamma.

Vi strosade mest runt. Stod i kö både för att åka Farfarsbilarna och äta lite mat. Det där med kö.... inget för mig!

Far och son på Liseberg
Farfarsbilarna i nya Kaninlandet

Värt att köa för!


Nöjda killa på väg hem

När man firar Mors dag får man väl bestämma hela dagen? Jag bestämde att Johan skulle laga min punktering på cykeln och att jag sen skulle springa en sväng. Sen åt vi en god pasta och glass.

Glassen vi åt var Arlas Mjukglass. Var tvungen att testa. Jag vispade smeten med vaniljsmak, i två minuter som det stod på paketet. Sen körde jag den i glassmaskinen i ca 40 minuter och serverade den direkt. Det som vi inte åt upp la jag i frysen. Ska bli spännande att se hur den blir när jag tar upp den nästa gång.

Till glassen hade vi Lakritsmaränger och saltlakritssås (Ica). Marängerna hittade jag receptet på hos Mary (Made by Mary). Hon är ju så fantastiskt duktig så hennes maränger blev mycket finare. Sådär perfekt släta och mer färg (färgade med svart geléfärg). Jaja.... Goda blev mina men kanske inte jättemycket lakritssmak. Bara lite kul att göra något av de där äggvitorna som blir över efter en Pasta Carbonara.

 
Lakritsmaränger
3 äggvitor
2 tsk limesaft
1 dl strösocker
2 dl florsocker
1 msk lakritspulver
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa äggvitor och limesaft, på medelhastighet, till ett vitt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, öka hastigheten och fortsätt vispa ytterligare några minuter. 
  • Sikta ner florsockret och lakritspulvret och vänd ner detta i marängsmeten. 
  • Fyll en spritspåse med med marängsmeten. Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i 4 minuter på 150 grader. Sänk värmen till 100 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter. 
  • Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ytterligare 20-30 minuter (eller över natten).


Mjukglass, lakritsmaräng (hel och smulad) samt lakritssås

fredag 24 maj 2013

Fredagsmys

Sambon är i Stockholm så när lilleman somnat dukade jag fram min typ av snabbmat. Lite plick-plock. Massa goda grejer. Inte mycket jobb. Bara stekte lite champinjoner i smör och vitlök. Nudelsalladen och bönsalladen var prover jag fått med från jobbet. Några skivor salami, brieost, tomat och oliver. Ett glas rosé till det så välkomnar vi fredagen!


Måste tacka för alla härliga kommentarer och tips i Rabarberinlägget. Köpte lite rabarber idag så får se om jag gör en god rabarberkaka att fira Mors Dag med!

Ha en go helg!

torsdag 23 maj 2013

Vad ska vi göra med alla rabarber?

Tyvärr är inte jag en av dem som råkar ha en trädgård där Rabarber växer som ogräs. Eller kanske lika bra. För då hade det blivit rabarberpaj varje dag.

I måndags var det Gårdsfest på Olivers Förskola (man får tydligen inte säga dagis har jag förstått (men det gör jag ändå)). Alla skulle ta med sig något till fikabuffén. Nivån var olika på det bakade eller köpta till buffén. Jag bidrog med en Rabarbersmulpaj som kanske inte såg så mycket ut för världen. Lite roligt var det att Johan hörde en dam kommentera att den var så god och en annan dam (ett barns mormor) sa det samma när hon såg min form med små rester i min famn när vi gick hem. Hon frågade om det var smör i. Självklart!! sa jag. Någon bild blev det varken på buffén eller pajen men tror att de flesta kan föreställa sig hur denna smulpaj såg ut.

Rabarbersmulpaj
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125g kallt smör

500 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär rabarberna i bitar och blanda med socker, potatismjöl och kanel. Lägg i botten på en smord pajform.
  • Blanda havregryn, vetemjöl och strösocker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg.
  • Fördela degen över rabarbern och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  • Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Jag har sett den senaste veckan att det söks mycket på recept med rabarber. Därför tänkte jag ge er några länkar till  några av mina rabarberrecept.


















Vad tror ni? Blir det några Rabarber i helgen? Jag tror jag ska baka något till mig själv på Mors dag på söndag!

tisdag 21 maj 2013

Vitlöksbönor

Jag läser så många bloggar jag hinner, jag bläddrar i så många mattidningar jag kan, jag bläddrar ofta i mina gamla kokböcker. En bild eller ett recept kan etsa sig fast i huvudet och ploppar helt plötsligt upp när det som bäst behövs.

I går gjorde jag en ganska tråkig Pasta Carbonara som behövde ett lite piffigt tillbehör. Då ploppade de där franska bönorna fram ur huvudet som jag läst om hos Mårtensson. Sagt och gjort! Ett snabbt, enkelt och gott tillbehör.

Jag använde mig av frysta "harrysar" men snart kanske det finns gott om färska i ett trädgårdsland nära dig.



Vitlöksbönor
250 g haricots verts, färska eller frysta
smör rapsolja att steka i
2 vitlöksklyftor, rivna
1 näve persilja, hackad
  • Koka bönorna lätt och häll av vattnet.
  • Fräs vitlök och bönor i smör rapsoljan någon minut, tillsätt persiljan och servera.

söndag 19 maj 2013

Rårissallad med rostbiff

Hockey-VM i sommarvärmen. Jag tycker att det känns avigt. Men lite spännande blir det när Sverige går till final. Ett öga på TV:n och ett öga på datorn ska jag försöka få till ett inlägg.

Vilken dag det var i går! Högsommarvärme, Göteborgsvarvet, Hockey och Schlager. Jag och en kompis drog med våra små grabbar till stan för att spana löpare. Eller Johan i alla fall. Vi hängde i Trädgårdsföreningen och åt en glass. Plötsligt kom det en störtskur och vi fick skyla under filt och träd. Vi lyckades se Johan springa den sega sträckan uppför avenyn. Han gjorde det med bravur och sitt bästa lopp någonsin trots värme, blåst och regn.

Hockeyn "missade" jag men Schlagern såg jag från början till slut. Vilken seg tillställning men får nog säga att Rätt låt vann! Synd att inte Sverige och Robin fick fler poäng bara. Vi såg den hos syrran som bjöd på grillpremiär på deras nya uteplats. Nästan synd att gå in och titta på TV en kväll som i går. Det är inte många sådana ljumma sommarkvällar på ett år.

I dag har vi haft Johans föräldrar på besök. När det är varmt är man varken sugen på att laga eller äta varm mat. Så jag bestämde mig för att bjuda på en kall/ljummen sallad. Gjort den förut och grundreceptet kommer från "En god Sommar" som jag ofta bläddrar i under sommarhalvåret. Många härliga recept!

Råris, grönsaker och rostbiff blandas med en god dressing och serveras kall eller ljummen. Perfekt för lata sommardagar, strandpicknick eller på buffé.



Rårissallad med rostbiff ca 6 portioner
4-6 portioner råris
ca 200 g rostbiff
3 salladslökar eller 10 cm purjolök
150 g fetaost
ca 200 g körsbärstomater
1 huvud romansallad
10 st rädisor
1,5 dl rostade solrosfrön
svarta oliver

Dressing:
ca 1 dl olivolja
2 tsk vinäger
1,5 msk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar
  • Koka råriset.
  • Rör ihop ingredienserna till dressingen.
  • Strimla rostbiffen, smula fetaosten, kvarta rädisorna, strimla purjo/salladslök, skär salladen grovt och halvera tomaterna. Blanda allt i en skål med solrosfrön och dressing. Blanda ner nykokt ris för ljummen sallad eller kallt ris om du vill servera salladen kall.
  • Dekorera med svarta oliver och servera.


torsdag 16 maj 2013

Krångla inte till det! Det är sommar!

Vips, så var sommaren här! Jag klädde på mig i morse som om det fortfarande var vår och fick vira av mig scarfen så fort jag kom utanför dörren. På väg till jobbet fick jag stanna cykeln och slänga av mig jackan. I morgon satsar jag på ballerina och pyttelite barbent, typ tights.

Sommar innebär ju grillsäsong och grillosen ligger tät dagar som dessa. Har man bara en liten gräsplätt och en grill så är det utemiddag som gäller. Vår innergård har flera grillplatser men vi har inte testat någon av dem ännu.

När vi var i Skåneland förra helgen så grillade vi ett par gånger. Vi gick på den enkla linjen. Det tycker jag gott man kan göra ibland. Man kan inte alltid var så "redig" och koka egna glazer, marinera kött i timmar, pickla grönsaker och pilla med tillbehör.

Fläskkarré och majs på grillen

Vi köpte fin skivad fläskkarré som svågern grillade och glazade med köpe-glaze. Majsen var den förkokta varianten som vi delade i bitar och grillade.

I en form la vi färskpotatis, morot, olja, hackad vitlök, salt, peppar och färsk timjan som vi körde i ugnen på 225 grader. När potatis var nästan helt färdig blandade vi i grön sparris i bitar och körde tills potatisen var helt klar.


Färskpotatis, morot och sparris i en ugnsform

Självklart måste man ju ha lite sås också. Yoghurtsås är alltid ett säkert kort. Matyoghurt (10%) blandas med citronsaft, timjan, honung, salt och peppar. Enkelt och gott! Funkar till mycket.


En okomplicerad och god grilltallrik

Det ser ut att bli en varm och skön helg. Tycker lite synd om de som ska springa Göteborgsvarvet. Jag kommer i håg 2010.... Jag tog mig i mål men många andra kollapsade längs banan. I år tror jag att funktionärerna är mer förberedda. Jag ska inte springa men kommer att stå och heja på min sambo och många andra jag känner som jag springa. Heja heja!!


tisdag 14 maj 2013

Lakrits- & Chokladkladdkaka

Tårtan jag bjöd min familj på på min födelsedag var söt, god, mäktig, kladdig och alldeles alldeles underbar! Choklad och lakrits i en härlig kombination och dekorerad med både sött och salt godis. Både snygg och god. Receptet hittade jag i senaste numret av tidningen Baka (2/13) och fastnade för den direkt.

Så fick jag även användning för mitt lakritspulver jag köpte för ett tag sedan. Sitter ni inne med något smarrigt recept med just lakritspulver så tipsa gärna.



Lakrits- & Chokladkladdkaka
150 g smör
3 ägg
300 g strösocker
15 g vaniljsocker
40 g kakao
210 g vetemjöl
3 msk lakritspulver
40 g mörk sirap

Lakritsglasyr
6 st kick-stänger á 19 g
60 g vispgrädde
100 g mörk choklad
100 g smör
  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj kanterna på en springform, ca 22 cm i diameter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret. Vispa ihop ägg, socker och sirap. Blanda ner det smälta smöret i smeten. Tillsätt vetemjöl, kakao, vaniljsocker och lakritspulver och rör till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
  • Ta ut kakan och låt den svalna.
  • Lakritsglasyr: Bryt lakritsstängerna i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt lakritsen och smält på svag värme under omrörning.
  • Dra kastrullen åt sidan och rör ner choklad och smör. Rör till allt är smält.
  • Bred glasyren över kakan och toppa med lakritsgodis.
  • Låt stå kallt minst 2 timmar före servering.



Servera med en klick grädde


söndag 12 maj 2013

Det är tillbehören som gör det

Vilken helg! För mig och Oliver har det varit en riktig långhelg då vi åkte till Skåne redan i onsdags förmiddag. Vi har haft det sååå bra! Ätit mycket och gott, haft fint väder, varit ute mycket, firat min födelsedag och framförallt firat mina föräldrars kommande jämna födelsedag. De bjöd till "öppet hus" i går och släkt och vänner som kom och gick hela dagen. Maten hade vi caterat men tårtorna till tårtbuffén hade jag och mamma bakat. En mycket lyckad dag och jag fick träffa många som jag inte träffat på länge.


Födelsedagsfirande hela helgen

Inte mer om gårdagen just nu utan nu tänkte jag berätta lite om vad vi åt på min födelsedag i fredags. Det blev grillat både till lunch och middag. Korv i bröd till lunch, sittande utomhus, och hemmagjorda hamburgare till kvällsmat med väldigt goda tillbehör.

Syrran bakade hamburgerbröd och gjorde hamburgare som svågern grillade. Jag gjorde coleslaw, curryketchup och chili lime ketchup. Lite saltgurka och färska grönsaker till det och vi hade en väldigt god hamburgare.


Syrran bakade hamburgerbröd

Curryketchup
1 dl majonnäs
1 dl tomatketchup
1 tsk curry
1 msk finhackad gul lök
  • Blanda samtliga ingredienser och servera i hamburgare. 

Chili- och limeketchup  
3 st vitlöksklyftor, pressade
saft från en halv lime
2 msk finhackad röd chili
2 msk olivolja
1.5 dl ketchup 
  • Fräs vitlök och chili i lite olja. Pressa över limejuicen och låt gotta ihop sig snabbt i stekpannan.
  • Låt kallna och blanda med ketchup och olja. Servera till eller i hamburgare.

Curryketchup

Chili lime ketchup


Bara att hugga in!

Hemmaburgare är helt klart bäst

En skiva ost på hamburgaren är gott. Och då ska det vara en sån där inplastad köpt ostskiva. Coleslaw gör jag med en dutt majonnäs, en dutt senap, hel kummin, salt, peppar och grekisk yoghurt som håller ihop finstrimlad vitkål och riven morot.

Och till hela kalaset drack vi några olika röda viner. En trevlig kväll med familjen och fina presenter fick jag också. Kvällen avslutades med en riktigt kladdig och god tårta med smak av lakrits. Den lovar jag att bjuda er på (med bild och recept) snart!


Oliver har skött blomstervattningen hos föräldrarna hela helgen... Livet på landet!


onsdag 8 maj 2013

Viltskavsrulle

Att jag gillar det enkla är ju kanske ingen nyhet. Men det får gärna vara enkelt med twist. Jag letar gärna nya recept hela tiden och fastnar ofta för just det enkla.

Detta receptet hittade jag bland Ica´s "Billiga veckan"-recept. Enkla råvaror och flertalet kanske redan finns hemma. Däremot vet jag inte om jag tyckte att detta borde tillhöra de billiga recepten då paprikorna just nu kostar över 50:-/kilo. Jaja.... bara en parentes.

Krispiga grönsaker, gott kött och en smakrik dressing med pepparrot gav god smak. Kommer garanterat göra igen och variera grönsaker och kryddning av köttet. Tunnbröd är ju inte så hållbart att rulla i och går fint att byta mot libabröd eller tortillabröd.

Svårt att göra rulle med så mycket gott

Viltskavsrulle
1 rödlök
1 gul och en röd paprika
240 g viltmästarskav
olja
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 kruka krispsallad
2 tomater
1 avocado
1 1/2 dl yoghurt 10%
färskriven pepparrot efter smak (1-2 msk är lagom)
mjuka tunnbröd

  • Skala och skiva löken. Dela, ansa och strimla paprikorna.
  • Fräs viltskav, lök och paprika i oljan tills det har fått fin färg.
  • Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
  • Plocka och skölj salladsbladen. Skiva tomaterna tunt. Halvera och skiva avocadon.
  • Blanda yoghurten med pepparrot.
  • Lägg sallad, tomater och viltskavsfräset på bröden. Ringla över dressingen. Rulla ihop till täta rullar. Serveras varma.


God rulle


Nu är jag på plats i Skåneland. Jag och Oliver har tagit ledigt från dagis och jobb i dag och på fredag och tar långledigt. Johan kommer ner på fredag och sen blir det fest hela helgen. För var femte år fyller hälften av min familj jämnt under en och samma månad och då ska det firas på skånskt manér. Ja, i år håller jag mig lite i bakgrunden och det är framförallt föräldrarna som ska firas på lördag. Men på fredag är det min dag!



måndag 6 maj 2013

Daal, Dhal eller Indisk Linsgryta

Det har varit en riktigt solig start på veckan. Meteorologen på nyheterna sa att vi hoppar över våren och går direkt på sommaren. Men jag gillar ju våren!! Jaja, bara det är fint väder så känns allt mycket lättare. Mindre kläder och folk är gladare. Det var nästan lite trångt på cykelbanan i morse. Ett av många vårtecken.

Till middag blev det ugnsbakad falukorv och potatismos. Inte alls dumt! En rätt som går att variera i all sin enkelhet. Förra veckan blev det "vegetarisk måndag" med indisk linsgryta - Daal. Den blev fantastiskt krämig, smakrik och god. Perfekt storkok för matlådor. Till grytan hade vi endast en klick yoghurt, en limeklyfta och nybakat Naan-bröd.



Indisk linsgryta - Daal
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 msk riven, färsk ingefära
1 msk malen koriander
1 tsk hel kummin
1 tsk malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime

  • Skala och tärna lök, morötter och vitlök. Fräs i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel.
  • Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
  • Servera med ris, naanbröd, yoghurt och lime.

söndag 5 maj 2013

Rabarberpaj med kokos

Ja, nu är väl våren här. Vitsipporna blommar, varma vindar, långa ljusa dagar och folk är ute!! Jag verkligen älskar våren. Vi inser mer och mer hur bra vi har det i vår nya lägenhet. Innergården är fantastiskt och de som bor här utnyttjar verkligen den. Barn på lekplatsen, familjer samlas vid grillplatserna och grillar, det har ställts ut utemöbler lite här och var, barnen ritar "hopp-hagar" på asfalten och cyklar runt. Bovärdarna har även ställt ut ett gäng med citrusträd lite här och var. Vet inte vad tanken är med dem men fint är det.

Det enda jag saknar är egentligen en egen trädgård där jag kan odla lite av varje. På balkongen och i köksfönstret finns det i alla fall lite chiliplantor, tomatplantor och kryddor. Rabarber hade varit trevlig att odla. Men som tur är finns det ju att köpa i affären. Det gjorde jag och bakade en rabarberpaj i går. Det är ju så gott med det syrliga och söta. Vaniljsåsen är en riktig favorit och har du inte testat den så gör det nästa gång istället för att köpa.




Rabarberpaj med kokos
ca 500 g rabarber i bitar
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj en pajform och lägg rabarbern i botten. Blanda strösocker och potatismjöl och strö över.
  • Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och häll ner smöret. Blanda till en smulig deg. Strö över rabarbern.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
 


Vaniljsås
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 msk florsocker
  • Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt.
  • Vispa grädde och vaniljsocker tjockt och fluffigt.
  • Vänd ihop äggsmeten med grädden försiktigt så att den behåller fluffigheten. 
  • Servera till bär- eller fruktpaj 

Massor av vaniljsås ska det vara!

torsdag 2 maj 2013

Söndag-mitt-i-veckan utflykt

I går var det söndag. Idag måndag och i morgon fredag. Jag gillar upplägget. Man borde ha fler helgdagar mitt i veckan. Det röstar jag för!

En av aktiviteterna denna "söndag-mitt-i-veckan" var att åka till Gunnebo Slott. Vi har varit där ett antal gånger förut och det är alltid mysigt att strosa runt på stigarna runt slottet, titta efter vitsippor, önska att man hade lite bröd med till ankorna i dammen osv. Vi var inte de enda småbarnsföräldrarna som vallade våra barn där. Men det finns gott om plats att lägga ut sina filtar eller bara vara på. Kön till caféet var lika lång som vanligt. Men fika fick vi och den var god!

Gunnebo slott



I caféet har de väldigt många olika sorters kakor och alla ser lika smaskiga ut. De har en lunchbuffé som jag aldrig testat men som ser väldigt smaskig ut. De har bara en smörgås och den har de haft alla gånger jag har varit där. Den är väldigt enkelt men väldigt god! Hembakt bröd med god ost, rotfrukter och kål tunt strimlat. Men jag saknar något barnvänligt (frågade iofs inte så de hade kanske kunnat fixa något). För de har barnstolar och det betyder ju att barn är välkomna. Och de har en lekplats och lite olika djur man kan titta och klappa på. Mysigt!


En god smörgås

Kakan där bakom smörgåsen delade vi på. Så god! Mandelbotten och citronsmörkräm. Helt i min smak och ångrade att jag inte tog hela själv.


Hej hej kossan!

Oliver försökte mata Värmlandsfåren med sten

onsdag 1 maj 2013

Vegetarisk lasagne med spenat, keso och tomatsås

Valborg har passerat och det har varit en lugn sådan. Inget direkt firande för vår del. Jag jobbade som vanligt i går (halvdagar är inget vi kär med på vårt jobb) och på kvällen gick vi till Härlanda tjärn där det var lite firande. Två ungdomsband (ja, jag kände mig lite gammal) spelade på en liten scen. Högt och väldigt "skränigt". Det var kallt och blåste men folk verkade inte bry sig. Barnen hoppade i hoppborgen och köade för att köpa korv i bröd. Vissa hade slagit sig ner på en filt i kvällssolen ( i lä) och åt lite medhavd fika. Vi mötte upp en mammakompis med familj som fick barn i helgen!!! och fikade på kaffe och kanelbulle. När de tänt brasan gick vi hem. Lagom firande tyckte jag!

I dag jag har ingen festlig valborgsmeny att bjuda er på men dock en god vegetarisk lasagne som jag gjorde i helgen. Blev saftig och god tyckte alla utom Oliver. Kräsen den lille mannen....

Måste be om ursäkt för mina urkassa bilder. Ska försöka skärpa mig. Är så himla smidigt att ta till mobilkameran men ljuset är kasst. Men i bland får det bli så om det ska bli något inlägg över huvudtaget.


Lasagne i genomskärning


Vegetarisk Lasagne ca 6 portioner
400 g fryst bladspenat
1 stor burk keso
2 msk pesto
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk (400g) krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk torkad oregano
färsk basilika
färsk timjan
salt och peppar
1 pkt fetaost
bechamelsås
lasagneplattor
riven ost
valnötter
  • Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjuk i smör och häll sedan på krossade tomater, lite vatten, buljongtärning, tomatpuré, honung och kryddor. Låt puttra medan du gör resten till lasagnen, gärna minst 30 minuter.
  • Låt spenaten tina något. Fräs i smör i stekpanna tills den mjuknar. Blanda med keso och pesto.
  • Lägg lite tomatsås i botten på en ugnsfast form. Varva plattor med kesoblandningen och tomatsåsen. Smula fetaost på tomatsåslagren. Avsluta med béchamelsås, riven ost. och grovt hackade valnötter.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Känn med en sticka så att lasagneplattorna är mjuka och lasagnen har fått fin färg.
  • Servera med sallad.

En bit lasagne med sallad