Vinter/Vår
lördag 31 oktober 2009
Surdegsbak
Burgundisk Köttgryta
Inlägg 200
I torsdags var det dags för fisk. Färsk fisk förståss. Köpte Torsk i fiskboden vid ICA. Skar i bitar och la i mitten i en form. Halverade körsbärstomater och strimlade purjolök och la ovanpå. Gjorde potatismos med mycket smör kryddat med salt, peppar och lite muskotnöt. La det fluffiga moset runt fisken. Hälde över Arlas Creme fraiche tomat och basilika på fisken. Stödde riven ost över allt. Gräddade i ugnen ca 25 minuter på 225 grader. Serverade med rivna morötter. Mums!!
fredag 30 oktober 2009
Helg!!
Cykeln är trasig och i väntan på reperation passade jag på att ta bilen till jobbet idag. Kände mig faktiskt lite lat. Men man måste lyxa till det ibland. Har faktikt promenerat till jobbet två dagar i veckan. Tog en sväng till Nordic innan jag åkte hem. Massor av roliga och mysiga saker. Rice, Himla och Cult är några av de märken de har mycket av. Massor av fina soffor, lampor, mattor, hängare, bord.... Allt i Cult-serien och vill ha det mesta. Julklapp!!??
En av mina surdegar producerade bommul så den slängde jag i veckan. Den andra har jag matat och "myst" med och den har blivit bra. Så nu har jag en deg på jäsning. Eftersom jag är nybörjare på det här med surdeg så får jag testa mig fram. Vart gör jag av restern? Hur ofta ska man mata? Hur länge håller den?! Tips tack!!!
I ugnen står en Burgundisk gryta. Hade en bit fransyska i frysen som jag ville göra en höstig och mustig gryta på. Hittade ett recept som jag i stort sett hållt mig till. Luktar fantastiskt gott!! Förutom tärnat nötkött är det bacon, champinjoner, morot, rött vin, balsamvinäger, fond mm. Blir ris till och en sallad. Ska lägga in recept och bilder när den är testad. Lurar på om vi ska dricka vin till. Beror nog på hur tidigt jag vill somna ikväll tror jag. Målet är väl att se hela idol...
måndag 26 oktober 2009
Fredagsfika
söndag 25 oktober 2009
Couscoussallad med rostade tomater, paprika och Halloumi
Sätt ugnen på 225 grader grill (gick sådär i min gasugn, fick stå lite längre bara och brändes längst in). Skölj två röda paprikor och 3 st tomater och skär i bitar. Skiva och skär en bit halloumi i bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Grilla i 15 minuter tills grönsakerna mjuknat och osten fått färg.
Koka bulgur med en buljongtärning. Tärna rödlök och äpple. Blanda den kokta bulgurn med rödlök, äpple, torkad mynta och limejuice. Lägg i en form och häll över grönsakerna. Servera!!
Laxgryta
Började göra "strösslet":
1 dl pumpakärnor
1/2 dl riven kokos
1 dl havregryn
1 msk honung
1 msk färskpressad limejuice
1 msk neutral olja
Sätt ugnen på 175 grader, Blanda alla ingredienser i en ugnsfast form.
Rosta i ugnen i ca 15 minuter. Rör om efter 10 minuter. Låt svalna och servera.
Sen gjorde jag couscousen eftersom den inte behöver vara så varm. Egentligen är det väl bara att läsa på paketen hur man ska koka men i Laga Lätt (11/09) var det en special om couscous.
3dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
1tsk paprikabulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
3 dl couscous
2 msk olivolja
Koka upp vatten, buljongtärning, gurkmeja, paprikapulver, spiskummin, kajennpeppar, salt och peppar.
Lägg couscousgrynen i en bunke, tillsätt oljan.
Häll den varma buljongen över grynen, täck med plastfolie och låt svälla ca 5 minuter. Fluffa couscousen med en gaffel.
Laxgryta med kokosmjölk, palsternacka och curry
Lördag på stan
Vi gav upp stan, drog hem och tog bilen till Bäckebol. Gick på Elgiganten och IKEA. Lite småsacker som gick snabbt att hitta trots mycket folk. Tog en fika i restaurangen. Kaffe och mandeltårta (almondy). Mindre folk än förra lördagen faktiskt. Konstigt!!
lördag 24 oktober 2009
After Work
Strawberry daiquiri. Mums!!
torsdag 22 oktober 2009
Torsdag snart fredag
Kollat på Niklas mat och inspirerats igen. Ikväll var temat "snabbt och gott-med lite fusk". Syrad kål, potatissallad, tomatsås mm. Kan nog tänka mig att prova nåt av recepten.
Lite choklad till resten av tv-kvällen. Marabou´s sensation choklad som ica lurade på mig. Toffee Walnut och Yoghurt Raspberry.
Imorrn är det fredag och för mig väntar After Work på incontro med tjejerna. Ska bli riktigt kul!!
onsdag 21 oktober 2009
Favoritmat
Innan jag cyklade till Skatås hann jag med att handla lite och förbereda kvällens Tacopaj som jag tänkte att Johan skulle slutföra när han kom hem. Men.....tåget var försenat och vi kom hem samtidigt. Så vi hjälptes åt att slänga ihop pajen, gjorde våra armhävningar och tog en dusch innan vi kunde landa i soffan framför "Bonde söker fru" och en smaskig Tacopaj. Till det hade vi spenat och krispsallad (lösviktssallad från ICA) och morötter i långa tunna strimlor som jag gjorde med potatissaklaren. Gott!! Favoritreceptet på Tacopajen kommer från Arlas hemsida.
måndag 19 oktober 2009
Färs färs färs!!
Tog en ca åtta kilometers löptur. Ganska backigt men riktigt skönt väder. Runt tio grader. Kände att jag nog tog på mig lite för mycket kläder och blev riktigt varm. Hemma var det armhävningar som gällde. Vi är inne på våran tredje vecka i projektet "one hundred push ups". Segt, jobbigt och ömma bröstmuskler.
Till kvällsmat blev det Lammfärsbiffar med ris, tomatsås och fetaost. I biffarna hade jag förutom färsen timjan, persilja, vitlök, salt, peppar, kalvfond, ägg, havregryn och lite mjölk. Tomasåsen kryddade jag med lök, vitlök, salt peppar, honung som fick koka ihop sig en stund. La såsen i en form, på med biffarna och smulad fetaost och sen in i ugnen ca 15 minuter på 225 grader.
söndag 18 oktober 2009
Svirarhelg
Lördagen var ganska seg. Blev en långpromenad i det fina höstvädret. Jag var inte ensam om den tanken vid Härlanda Tjärn.
Pä kvällen hade vi bokat bord på Svarta Oliver på Chalmersgatan och sen biljetter till The Producers tillsammans med Johans bror med sambo. Restaurangen var full av till största delen damsällskap. Det visade sig vara Ladies Night på Scandinavium samma kväll. Inte konstigt att det var svårt att hitta boka bord denna kväll!
Maten på Svarta Oliver var kanon och riklig. Jag åt Ugnsbakade Lammentrecote som var fylld med avocado och fåros. Kantarellstuvning, grönsaksspet, rödvinssås och potatisgratäng. Väldigt gott. Johan åt kyckling och oxfiléspett med wokade grönsaker, rödvinssås, vitvinssås och klyftpotatis. Stefan och Annika åt kolgrillade lammkotletter. Alla var väldigt nöjda! Till dessert åt tre av oss Vaniljpannacotta med jordgubbskompott och Johan slog till på Knafe, som han inte visste vad det var. När servitrisen förklarade att det var russin i så blev han lite tveksam men gillade det ändå. Tror han lyckades undvika russinen. Vi tjejer drack husets röda och pojkarna drack öl. Kaffe till desserten.
Mätta och belåtna strosade vi över Avenyn till Lorensbergsteatern där föreställningen går. Väldigt rolig och sevärd!
God Yoghurt
lördag 17 oktober 2009
Försök nummer ett
torsdag 15 oktober 2009
Majsplättar med fruktig salsa
1,5 dl vetemjöl, - kan bytas ut mot rågsikt.
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
1 dl matlagningsyoghurt eller gräddfil
1 burk(ar) majskorn (250 gr)
salt
smör eller olja, till stekning
Knäck ägget i en skål och vispa lätt. Blanda ner yoghurten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Slå på mjölken och vispa till en slät smet. Smaksätt med lite salt. Häll majsen i en sil och skölj under rinnande vatten för att få bort den metalliska smaken från konservburken. Blanda ner majskornen i smeten. Stek som plättar eller pannkakor i smör och/eller olja.
Idas Hallonbrownie
tisdag 13 oktober 2009
Bakartrend
800g potatis i bitar
Bagarn och kocken
Tog en sväng förbi butiken Bagaren och Kocken som ligger vid Härlanda hållplats. Ligger alldeles för nära för att man ska besöka den ibland. Och OJ!! vad mycket fina grejjer de har där. Kitchen Aid i alla färger, Eva solos hela sortiment, porslin i fina färger och mönster och en hel massa av absolut nödvändiga små grejjer till köket som man inte visste att man behövde.
Jag skriver upp hela butiken på min julklappsönskelista!!
söndag 11 oktober 2009
Dinkelpizza med rostade grönsaker
Fredagskväll Hos Pelle
Jag och Lilly tog vinpaketet till maten. Vitt, tyskt, torrt vin till förrätten, Rioja för mig till varmrätten och ett sött och fräscht dessertvin till desserten. Sofia drack en alkoholfri öl och Jennie drack alkoholfritt vitt vin.
Tack tjejer för en trevlig och mumsig kväll!!
Söndagsfrukost
onsdag 7 oktober 2009
Ledig idag
Tyvärr vaknade jag halv åtta i morse av att någon ringde på dörren. Jag sov ganska hårt och trodde att jag fick ett sms. Har samma signal. Men om man får ett par "sms" i rad är det något som inte stämmer. Det var elektrikerna som ville komma in i lägenheten och "kolla läget" inför att de ska dra om elen och byta till el-spis från min gas-spis. Ska bli spännande!! Tydligen bode elen varit bytt för längesedan. Det vill man ju helst inte bli informerad om nu. Jag hoppas ju ändå att vi inte ska bo här så länge till...
Jag hämtade min cykel på verkstan och trampade till Utby. Busade med R&R och käkade lunch med hela familjen (i omgångar eftersom pojkarna hade myror i brallan, blev trötta osv....). Fisk, pasta, rotfruktssallad och äggsås. Såsen var smaskens!! Inte varje dag man äter det. Får nog ge mig på det någon dag.
Familjen skulle på eftermiddagsdagis och jag cyklade hem. Pratade med elektikerna, bakade dinkelbröd, tvättade och insåg att jag hade punka IGEN!! Gick tillbaka till verkstan och lagade igen. En glasbit satt i däcket. SUCK!!'
Ikväll ska jag på Göteborgsvarvets löparkväll i Skatås. Så förbereder maten innan det är dags att trampa iväg i stormen. Hade massa tomater i kylen som jag choppade. Hackade några klyfter vitlök och "svettade" i smör. Slängde i tomathacket, torkad dragon, finhackad färsk timjan, flytande honung, salt, peppar och torkad chili. Stekte lite tärnad bacon vid sidan om som jag tänker slänga i tomatsåsen tillsammans med lite grädde innan servering. Tomatsåsen ska koka tills jag ger mig iväg så den blir riktigt smaskig. Till det blir det färsk tagliatelle smaksatt med tomat. Vi kan kalla rätten TOMATCHOCK!!
tisdag 6 oktober 2009
Liten äppelkaka
Göteborgsderby
Matchhjälte!!!
söndag 4 oktober 2009
Hösthelg
Igår efter jobbet drog vi in till stan. Regnjacka och gummistövlar eller lördagsfin? Jag valde det senare och ångrade mig innan jag hann fram till spårvagnen. Bitiga vindar, regn och vattenpölar. SUCK!!
Vi började på löplabbet med att prova och köpa nya löparskor. Johan bestämde sig snabbt och köpte ungefär likadana som han haft innan medan jag än en gång bytte märke. Från Saucony till Asics och denna gången blev det ett par Nike. Sköna och även snygga:). Eftersom det är Nike+ så har jag nu antecknat Nike+ Sportband på min julklappsönskelista. Öka motivationen i löpningen mm.
Efter några timmar på stan i regn och rusk kurrade våra magar. Vi gick till Bishops Arms på Avenyn. Åt och drack god öl. Johan åt Fish and Chips och jag åt Bishops Cheeseburger. Jag drack Mariestads Höstöl på flaska och Johan Samuel Adams Oktoberfest. Fantastiskt ställe med sååå mycket öl. Efter maten drack vi Anchor steam bear och Bedarö Bitter. Vi satt där i lugnet och pratade och läste tidningen. Inte alls mycket folk. Långt från Nordstans stim och trängsel.
Innan bion tog vi en liten fika på Bergakungen. Mest för att fördriva tiden. Planen med att gå på den tidiga bion var ju att vi inte skulle åka hem före. Filmen "Flickan som lekte med elden" var som förväntat bra. Precis som första filmen och boken i Milleniumtriologin av Stieg Larsson.
En härlig lördag. Somnade tidigt. Som alltid när jag jobbat lördag morgon. Nu ser jag fram emot min lediga onsdag!
Kanelbullens dag!
3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
100 g smör, rumsvarmt
540 g vetemjöl
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma, stött
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 msk mald kanel
1 st ägg, uppvispat
1 dl pärlsocker
fredag 2 oktober 2009
Fisksoppa
Till soppan hade jag 4 st potatisar skalade i bitar, 1 morot i bitar, två rivna vitlöksklyftor och en halv purjo i grova strimlor. Stekte i en gryta i smör. Tillsatte två fiskbuljongtärningar, ca 2 dl vitt vin och vatten så att det lite drygt täckte. Kokade tills potatisen blev mjuk. Tärnade två tomater och la i tillsammans med några kvistar timjan, salt och peppar. Kokte upp tillsammans med en burk lätt creme fraiche. Tillsatte därefter fisken i tärningar och skalade räkor.