Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 30 juli 2014

Vinbärskaka och en tur till Danmark

Nu är vi hemma och packar om väskorna igen för sista gången denna semestern. Sent i går kväll kom vi hem från några fina dagar i Danmark med vänner. Vi hade väl inte planerat mer än båtresan och två nätters boende på Lökken Klit Camping i en liten stuga.

Vi körde den ca en timmes långa bilfärden från båten i Fredrikshavn till Lökken där vi började med att promenera i regnet i jakt på en lunchrestaurang. Förvirringen med det danska språket började direkt när vännerna vi åkte med inte förstod att frukost på danska är lunch...:)

 

Jag älskar Danmark. Jag vet inte om det är för att det finns så många likheter med Skåne? Danmark är ett dejligt land! Vackra landskap, långa sandstränder, rejäl mat, fina hus mm. Två av de luncher vi åt ute beställde jag Stjerneskud. Så gott! Panerad rödspätta, skalade räkor, rökt lax, rom, sparris och lite grönsaker. Allt ligger på en bit bröd. Rejält mätt blir man till på köpet.

Stjerneskud

Inte så många planer fanns inför resan med det blev fyllspäckat schema ändå. Sol, bad, promenad, lek och en tur till Blokkhus. Stranden mellan Lökken och Blokkhus är minst 100 meter bred och det går att köra med bil på den. Det finns små badhytter längst upp på stranden. Vid byarna kör man ner med bilen, parkerar i strandkanten och lägger sig och solar. Mycket märklig syn. Den lilla badstigen vi gick från campingen var på ett lugnt ställe och vi var nästan ensamma på stranden. 

Små badhytter längst upp på stranden
Då båten gick tillbaka hem på kvällen hann vi med en hel del även sista dagen. Vi besökte Rudbjerg knude fyr som ligger lite norr om Lökken. Fyren byggdes 200 m från havet år 1899 men idag ligger den precis på kanten. Fyren ligger inbäddad bland stora sanddynor med ett stup rakt ner i havet bakom sig. Utsikten från toppen var fantastiskt och det var värt promenaden på ca 20 minuter dit och sand överallt då det blåste en del. Man räknar med att fyren kommer att rasa ner i havet inom 10 år.
 
Promenad mot fyren
Rudbjerg Knude Fyr
På toppen av en sanddyna
Utsikt söderut längs kusten
På vägen hem stannade vi även i Skagen. Otroligt mycket turister så vi fick nöja oss med att äta lunch på en pizzeria istället för fiskrätt i hamnen. Då det blåste endel struntade vi i att åka ut på grenen och bada utan åkte halvvägs ner till Fredrikshamn och stannade i Ålbæk på en lugn och fin strand för ett dopp och lite kaffe.

På båtresan till Danmark hade vi tagit med oss frukost som vi åt på däck i solen. Yoghurt, smörgåsar, frukt, kaffe, ägg mm. Jag hade även bakat en kaka som vi inte fick plats med utan fikade på när vi kom fram till stugan. Det var en Vinbärskaka med vita vinbär som jag plockade i mammas trädgård när vi passerade där i helgen. Väldigt saftig och god smak! Funkar nog även med andra sura bär som krusbär, hallon, röda eller svarta vinbär.

Vinbärskaka med vita vinbär

 Vinbärskaka
150 g rumsvarmt smör
2 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ dl kokosflingor + lite till formen
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk
2 dl vita vinbär
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en springform, ca. 22 cm i diameter, och bröa med kokos.
  • Rör/vispa smör och socker poröst. Blanda ner äggen.
  • Blanda mjöl, bakpulver, kokos och salt i en skål och rör sedan ner det i smeten.
  • Tillsätt mjölk och blanda väl. Rör försiktigt ner vinbären.
  • Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka att den är klar.

lördag 26 juli 2014

Knäckig krusbärspaj med nötter och choklad

Semestern rusar på och det är "bara" en vecka kvar. Som vanligt har vi inga problem att fylla ut tiden. Lägenheten känns mest som en omlastningscentral där vi packar upp, tvättar och packar om. I går kom vi hem efter en veckas tripp som började i Kolmården (med ett kort stopp i Gränna på vägen dit) för att sedan dra vidare till stugan i Yngsjö. Vädret bör man ju inte klaga på men när vi kom hem i går och det var ca 30 grader både ute och inne och jag trodde jag skulle svimma. Men efter ett dopp i Härlanda tjärn och lite regn blev det bättre.

Innan jag ska bjuda er på en väldigt smarrig Krusbärskaka, som jag bakade i stugan, ska jag dela med mig av lite semesterbilder från Kolmården och Skåneland.

Vi hade hyrt en stuga tillsammans med Johans föräldrar samt bror med familj ca 10 minuters bilväg från Djurparken. Väldigt trevlig stuga med närhet till skog och flera fina sjöar. Stugan låg på en höjd med vacker utsikt. Bakom huset fanns en stor skog med massor av blåbär. Ägaren av stugan var väldigt nöjd med den 1,5 ton tunga elefant som han placerat framför stugan.

Stuga och elefant
Vinbär på tomten....
...och blåbär i skogen
Böksjön var den sjö som låg närmst stugan, som vi tog en kvällspromenad till, men efter en dag i parken tog vi ett dopp i Lilla Älgsjön som var snäppet bättre.

Kvällspromenad till Böksjön
Det var många år sedan jag besökte Kolmården så det är nästan glömt. Det var väldigt kul och mycket att titta på. Många trevliga shower, matningar och information om djuren och det krävdes två dagar i parken för att hinna med. Delfinshowen såg vi båda dagarna och den gillade vi nog alla bäst. Fantastiska djur och bra show.

Lata kameler
Oliver kikade på djuren
Matning av de söta björnarna
 Efter två soliga, varma dagar på Kolmårdens djurpark samt tre nätter i stugan med trevliga kvällar på altanen körde vi till stugan i Yngsjö. Vädret var fortsatt kanon och då orkar man inte ta sig för allt för mycket. Det blev lata dagar på däcket i skuggan, en eller två promenader till havet per dag för ett svalkande dopp och gräva i sanden, morgonlöpning i de underbara skogarna då det fortfarande var hyfsat svalt samt kvällar på däcket med god mat. Jag kan inte minnas att vi har suttit ute så mycket i stugan som vi gjort i år. Alla mål har vi ätit ute!! Otroligt härligt!

En dag tog vi oss för att göra en utflykt till Ale stenar. Det var några år sedan vi var där men de 59 stenarna stod kvar. Helt otroligt vad mycket folk som vallfärdar för att titta på denna skeppssättning som står 32 meter över havet på Kåsehuvud i Kåseberga bland ko- och fårhagar med vacker utsikt över havet. Upp och ner och sen lunch i Kåseberga Hamn. Är ju inte så förtjust i sill annars är det stekt sill som gäller här. Jag åt rökt lax.

Grusvägen på väg till Ale stenar
Ale Stenar och en massa folk
ca 5 ton väger varje sten

Så var det ju den där Krusbärspajen. De flesta krusbären kanske mognat över eller plockats av vid denna tiden men jag hittade lite i mammas frys som jag började leta recept till. Så hittade jag en Knäckig paj med nötter och choklad på Emmys blogg Remsans Bistro. Lät ju både gott och spännande så jag testade. Otroligt god och då krusbären kan vara lite sura passade det fint med söt pajdeg och söt choklad.
Till pajen serverades Ottos Gammeldags Vaniljglass som tillverkas ett par kilometer från stugan.


 


Knäckig krusbärspaj med nötter och mörk choklad
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g smält smör

5 dl krusbär
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl

Smultäcke:
1 dl hasselnötter eller valnötter, grovhackade
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör
50 g mörk choklad
  • Sätt ugnen på 175°. 
  • Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en skål, häll över det smälta smöret och blanda ihop till en deg. Tryck ut i en pajform (26 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Blanda krusbären med socker och potatismjöl, fördela i pajskalet. Smula ihop allt till smultäcket utom den mörka chokladen, blanda i den sist. Strö smultäcket över krusbären. 
  • Grädda i 35-40 minuter.

Lev gott!
 Sofie

onsdag 16 juli 2014

Mjuk hallonkaka

Min mamma prenumererar på tidningen Hembakat och jag hugger den direkt när jag kommer dit. Ofta bakar jag något från den när jag hälsar på och sen tar jag med mig tidningen hem. Det är en av de bättre bak- och mattidningar just nu med många recept som passar mig.  

När jag var i stugan förra veckan bakade jag en mjuk kaka i mindre långpanna. I receptet var det jordgubbar men jag tog hallon som kom från mammas trädgård. Funkar fint med andra bär utefter säsong, tex vinbär, krusbär eller blåbär. En perfekt fika-kaka med en klick vaniljsås.


Mjuk hallonkaka
2 ägg
2 dl strösocker
175 g smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl filmjölk (jag tog naturell yoghurt)
2-3 dl bär, tex hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär
mandelspån (jag hackade sötmandel)
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, bakpulver, vaniljsocker, mjöl och filmjölk. Blanda inte för länge.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20x30 cm.
  • Tryck ner bären i smeten (dela jordgubbarna). Strö över mandelspån.
  • Grädda kakan längst ner i ugnen i 30-35 minuter. 

***

Om rosévin varit poppis de senaste somrarna så tycker jag att bubbel/mousserande dricks mer än förut. Inte bara för att fira utan för att det är festligt, svalkande, friskt och gott. Jag dricker gärna bubbel och jag måste erkänna att Prosecco (Italien), Cremant (Frankrike) eller Cava (Spanien) ofta faller mig bättre i smaken än riktig champagne. Kanske beror på att jag är av den enklare sorten:).

Tidigare i somras fick jag möjligheten att testa en flaska Freixenet som för säsongen var stiligt uppklädd i fluga från DAKO. Flaskan bär flugan endast under en begränsad period och är tänkt till våren och sommarens högtider, en fin gå-bort present kanske? Cordon Negro är en torr cava med smak av päron och citrus. På Systembolaget hittar du den i ordinarie sortiment och den kostar 79:-.



måndag 14 juli 2014

Annies Stuga

När man är ute på vägarna vill man hitta de där fantastiska smultronställena. Spelar ingen roll vilken årstid det är. När vi åker på skidsemester vill vi ha nåt trevligt matställe (vägrar de där snabbmatskedjorna) att stanna på och nu på sommaren tar jag gärna en omväg för ett mysigt kafé eller butik. Brukar notera i mobilen eller i huvudet om jag läser om ett ställe som ligger på nån väg som jag kommer att åka på inom en snar framtid. 

Ett smultronställe som jag tycker ni ska besöka är min bloggvän Malins lilla butik Annie´s Stuga i Glommen utanför Falkenberg. Bara att komma till Glommen är mysigt i sig och Malin har så mycket fint i sin butik. Vi gjorde ett stopp där i helgen när vi åkte från Skåne till Göteborg. En trevlig avstickare från E6:an. Helgen som gick var det Kräftfestival i Glommen och Malin och hennes man Lars hade ett litet tält bredvid stugan där de brassade våfflor. Annars kan man njuta av glass, kaffe och hembakade kakor. Helt otroligt att Malin kan få in så mycket fina inredningsprylar, smycken, delikatesser mm i sin lilla butik. Det är svårt att gå därifrån utan en liten påse.

Sååå...om ni kör E6:an i sommar så ta en liten avstickare till Glommen. Ni kommer inte att bli besvikna. Ni får gärna tipsa i kommentarsfältet om ett eller flera trevliga smultronställen i vårt avlånga land som ni hittat till. Under etiketten "Utflykt" kan ni hinna några andra utflyktsmål vi besökt.

 
Malin och Lars brassar våfflor utanför stugan
Oliver äter glass i solen utanför Annies Stuga

söndag 13 juli 2014

Tagliata - Grillad oxfilésallad

Semester. Behöver jag säga mer? Varit en vecka i stugan med lilleman medan Johan jobbat. Nu är vi samlade hemma för semester och sommarlov tillsammans i tre veckor. Datorn fick följa med till stugan och ambitionen var att jag skulle få till några blogginlägg. Men då jag glömde sladden blev det omöjligt. Så det blev en längre bloggpaus istället (sa jag semester?).

Som vanligt när vi är i Skåneland äts det mycket mat och oftast är det jag som står i köket. Gör mig inget. Mamma har underhållit Oliver, jag har pysslat i köket och pappa har skött grillen. För vi har grillat varje kväll. Kött, fisk och fågel med såser och grönsaker till. Mamma erkände strax innan jag åkte i går att hon klarar sig bra utan potatis till varje måltid. Ja, det har tagit tid och det var ett stort erkännande! Färskpotatis är ju smaskens på sommaren men inte till varje måltid. 

I fredags kväll var min lillebror på besök och vi grillade en sallad som pappa dreglat över i en tidning till morgonkaffet (tror det var Ica Kuriren). Det var grillade grönsaker och grillat kött. Enkelt och gott. Bara salt, peppar, balsamvinäger och olivolja som smaksättning. I glasen ett gott rött italienskt vin. I receptet var det oxfilé men som likaväl kunde ersättas av flankstek vilket vi gjorde. Förutom ruccola från mammas trädgård hade vi även lite vanlig sallad som även den var odlad av mamma. Hade även lite goda tomater. Baguetten skar jag i bitar och grillade snabbt. Till det gjorde jag vitlökssmör med massor av persilja i. Mmm....


 

  
Tagliata 4 portioner
ca 500 g nötkött, oxfilé eller flankstek
olivolja
salt och peppar

Grönsaker
1 aubergine
2 zucchini, gärna gul och grön
2 röda paprikor
2 små röda lökar
olivolja

Till servering
1 påse ruccola
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
flagad parmesanost
balsamvinäger
baguette + vitlökssmör
  • Gnid in köttbiten i olja, salt och peppar. Grilla hastigt så varje sida får fin färg. Lägg i ugnsfolie tills det är dags för servering och under tiden grönsakerna grillas.
  • Skär aubergine och zucchini i skivor och paprika och lök i bitar. Vänd allt i olja innan de grillas till fin färg.
  • Lägg sallad i botten på ett stort fat. Lägg på de grillade grönsakerna och köttet skuret i skivor. Toppa med parmesanost. Servera med salt, peppar och balsamvinäger. 


Vädret visade ju sig från sin bästa sida hela veckan. Sol och värme. Havet var varmt, dryga 20 grader, och det var härliga vågor att bada i. Det blev inte så mycket utflykter utan desto mer tid på stranden och på altanen. Vi har träffat släkt och vänner, fikat, ätit glass och pratat. Bara haft det väldigt bra. Det är sällan jag hinner med så mycket som jag vill men jag är alltid nöjd när jag åker tillbaka hemåt. Familjen kommer i första hand och allt annat är en bonus.

Oliver lekte i vågorna...
...men kände sig tryggast i sanden.
 

torsdag 3 juli 2014

Grahamstekakor

Den här sista arbetsveckan blev lite avbruten med två dagars VAB. Oliver spydde i går morse och det var inget större fel på honom efter det. Åt och busade som vanligt. Men på dagis är det 48 timmars kräkfri som gäller, så jag har varit hemma med en ganska pigg kille i två dagar. Vädret har ju varit sisådär så vi har slappat ganska mycket. Tittat på barnprogram, läst böcker, varit ute och lekt och bakat. Känns som det var evigheter sedan jag använde min assistent och den fick faktiskt dammas av lite innan användning.

I går bakade vi Kanelbullar och idag blev det Grahamstekakor. Lite grövre men saftiga tekakor. Så nu är helgbrödet fixat. Oliver tycker det är roligt att vara med och baka men man får vara med i svängarna då vad som helst kan åka ner i bunken. Som roligast tycker han det är när kaveln ska användas. Jag har köpt en liten kavel som är hans. Två kanelbullar bakade han till sig själv och en tekaka (den till höger om ni undrar (det är en fisk)). 


Grahamstekakor 9 st
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst (jag använde torrjäst)
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 3,5 dl vetemjöl
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarm, ca 37 grader (ca 45 grader om du använder torrjäst). 
  • Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den med lite av vätskan och häll sedan på resten. 
  • Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl och 2,5 dl av vetemjölet.
  • Arbeta degen kraftigt (tillsätt ev mer mjöl) tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
  • Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 9 delar.
  • Rulla bollar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 12 cm i diameter. 
  • Lägg tekakorna på bakplåtsklädda plåtar, nagga dem lätt med en gaffel och låt dem jäsa i 30–40 min. Sätt ugnen på 225 grader. 
  • Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8–10 min. Pensla de nygräddade bröden med varmt vatten. Låt dem kallna på galler.

 

Helst vill man ju äta tekakorna nybakade med smör och ost på som smälter och rinner av. Men det var inte läge för det utan provsmakade gjorde jag ikväll. Med färskost och hemmagjord marmelad/sylt av Rabarber, jordgubbar och mynta. Inte fy skam! Nä, det är inte saft i glaset utan det är rosévin som jag vardagskamouflerat i ett "vanligt" glas. 

Nu blir det jobb fredag och en liten stund på lördag innan det är SEMESTER! Känns som jag redan har fått smak på det!

tisdag 1 juli 2014

Köttbullar i ölgräddsås

Köttbullar är inte min grej. De blir liksom aldrig bra. Inte sådär runda och fina som de bör. Varje gång Johan föreslår köttbullar så försöker jag styra över det till biffar. Men denna gånger erbjöd Johan sig att rulla så det fanns ingen återvändo. Det blev stora köttbullar som fick gotta sig klart i en gräddig sås med smak av öl. Kunde inte låta bli att göra lite pressgurka och rårörda lingon.

 

Köttbullar i ölgräddsås
ca 600 g nötfärs
1 st gul lök
0.5 dl ströbröd
1 st ägg
1 dl grädde 
salt och vitpeppar

2 dl ljus lageröl (eller varför inte testa en öl med lite mer smak?!)
2 msk senap (jag tog Johnny´s sötstarka)
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
salt och peppar
  • Skala och hacka löken grovt. Lägg i en bunke tillsammans med ströbröd, ägg, grädde och kryddor. Mixa till en slät massa med en stavmixer.  
  • Blanda lökmixen med köttfärsen. Rulla lagom stora köttbullar. Stek runt om i smör och lägg över på en tallrik.
  • Häll ölen i stekpannan och låt den reducera till hälften. Tillsätt grädde, senap och fond och koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar. 
  • Lägg köttbullarna i såsen och låt dem rulla runt och sjuda i såsen under några minuter (så de blir varma).

Herregud, vad gott det är med riktig husmanskost! Sås och potatis serveras alldeles för sällan i vårt hem. "Riktig mat", som min mamma kallar det. Rårörda lingon gör jag genom att blanda frysa lingon med lite socker. Rör runt lite då och då så sockret smälter. Pressgurka gör jag enligt detta receptet.


Lev gott!
 Sofie