Självklart bjöd vi på
kaffe och tårta efter pajbuffén på dopet. Min grej är kladdkakor, glasstårtor, cheesecake osv. Gräddtårta gör jag ALDRIG. Men nu var det dop och då ska man ha gräddtårta. Min mamma är verkligen drottning av gräddtårtor och har gjort hur många som helst genom åren så jag kände pressen.
Började googla efter recept på
tårtbotten till braspanna. Lättare sagt än gjort. Hur många recept kan det finnas på samma tårta?! Tillslut tog jag ett säkert kort:
Sju sorters kakor. Receptet var till en runt tårta så jag chansade och gjorde 1,5 sats till en braspanna. Blev perfekt! Gjorde två bottnar som jag gjorde till tre (alltså skar bort en tredjedel av varje och satte ihop till en botten som jag la i mitten). I ett lager hade jag
hallonmousse och i det andra
daimfluff (tack Johanna på bloggen
Kaffekalas för tipset).
Mamma tipsade om att ta spadet från konserverad frukt (tex. ananas) och ringla på tårtbotten för att få den lite saftigare. Jag gjorde en egen hallonsirap som jag ringlade. Tyckte det blev riktigt gott.
Olivers doptårta
Tårtbotten till en braspanna:
6 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,25 dl potatismjöl
1,25 tsk bakpulver
- Smörj kanterna på en braspanna. Lägg bakplåtspapper i botten.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser för sig. Rör ner dem i äggsmeten.
- Häll smeten i formen. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Inte för långt ner, då finns risken att botten blir bränd. Gräddningstiden kan variera. Känn med en sticka.
- Stjälp upp kakan. Låt svalna.
Lager 1: Daimfluff
4 dl vispgrädde
2 st dubbeldaim
- Värm grädden (ej koka!!).
- Hacka daimen i små bitar. Rör ner i den varma grädden och rör tills daimen smält.
- Låt grädden svalna helt i kylen, gärna över natten. Vispa fluffig och bred på en tårtbotten.
Lager 2: Hallonmousse och hallonsirap
1 pkt fresta hallonmousse
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk hallonsylt
Japp, jag fuskade lite. Köpte färdig mousse. Pulver som jag vispade med mjölk. Väldigt god!
Hallonsirap: koka vatten och rör ner socker och hallonsylt. Koka i ca 10 minuter eller tills den känns simmig. Kyl ner före användning. Ringla över bottnarna. Tårtan lade jag ihop med fyllningarna dagen före.
Garnering:
Vispgrädde
Noblesse runt om
Non stop som jag skrev "Oliver" över hela.
Grädde och namnet gjorde jag på morgonen samma dag. Tyvärr färgade non stop:en av sig lite och flöt ut i grädden. Satte även non stop på kanterna och la på brickan runt tårtan. Snyggt och gillades av barnen:).
|
Olivers doptårta |
Var lite nervös för resultatet eftersom det var min premiärgräddtårta. Men tror att den gick hem. Ännu godare var den igår, söndag, när vi åt resterna.
|
Drar lite i slipsen |
Oliver var finklädd i skjorta, slips och röda byxor dagen till ära. Helt ovetande om vad som hände runt omkring honom. Att alla var där för hans skull. Många fina presenter fick han också. Några uppsättningar bestick, tallrikar, tavla, siggflaska, barnböcker mm.