Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 29 april 2013

Chiligryta med bacon och öl

Vi pratar mycket mat på jobbet. Så i fredags när vi började prata helgmat och jag nämnde att jag skulle göra chili så tittade min kollega frågande på mig. Hur skulle jag hinna det om det skulle bli mat innan midnatt? Nä, det var inte tänkt någon långkokt chili utan en smakrik chili med köttfärs. Ändå blev det att den stod på spisen och puttrade i ett par timmar. Ska bara innan vi äter.... Inspirationen till grytan hittade jag hos Lotta som alltid bjuder på härliga recept. Självklart blev det några förändringar...

Och väldigt gott blev det tyckte både jag och sambon. Oliver fick lite innan de starka kryddorna åkte i tillsammans med pasta som han mumsade i sig. Bönorna serverade jag vid sidan om tillsammans med creme fraiche och Naan-bröd. Ja, även två rejäla vita sparrisar hade vi på tallriken. Lite konstig blandning kan tyckas men gott+gott=gottigott-gott!:)


Stor gryta med smaskig chili

 Chiligryta ca 6 portioner
ca 800 g nötfärs
1 paket bacon (140 g)
3 gula lökar, grovt tärnade
1 solovitlök
1 grön paprika, i grova bitar
1 röd paprika, i grova bitar
33 cl mörkt öl, t.ex. Bayerskt
1 köttbuljongtärning
1 burk krossade tomater (400 g)
2-3 msk sambal oelek
1 msk malen spiskummin
1 msk torkad oregano
4 msk tomatpuré
ev 1 burk avrunna kidneybönor (400 g)
Salt och svartpeppar
  • Bryn färsen i omgångar. Lägg över i en stor gryta. 
  • Stek tärnat bacon knaprigt och lägg i grytan. 
  • Fräs hackad lök och vitlök. Lägg i grytan. tillsammans med paprika, öl, buljong, krossade tomater, sambal oelek, spiskummin, oregano och tomatpuré. Låt småputtra en kvart eller en timme. 
  • Smaka av med salt och peppar och tillsätt  v kidneybönor (eller servera dem vid sidan av om någon är "allergisk". Servera med creme fraiche och ett mjukt bröd (Naan, tortilla eller baguette).

Rykande het chili och ett par feta sparrisar


söndag 28 april 2013

Tikka Masala, kryddris och hemgjorda Naanbröd

Ännu en helg har passerat. Som vanligt väldigt produktiv. Oliver vaknar tidigt på morgnarna vilket gör att man hinner med mycket på en dag. Samtidigt blir man väldigt trött på kvällarna. I kväll är jag extra trött eftersom jag var på 40-årsfest med sjuttiotalstema i går kväll. Blev inte jätte sent men fick inte någon direkt sovmorgon idag. Känns skönt med en extra helg dag mitt i veckan som kommer.

Denna Chickan Tikka Masala gjorde jag för ett tag sedan. Johan tyckte att det var det godaste jag lagat på länge!! Ett bra betyg tyckte jag. Jag hade önskat mer smak på kycklingen trots att jag kryddade lite mer än vad receptet sa. Desto godare var det kryddiga riset och Naan-bröden som jag kom på under tiden att jag skulle ge mig på att laga. Hittade ett bra recept med bakpulver som jag hunnit testa ännu en gång efteråt och kommer göra fler gånger.

Chicken tikka masala
400 g kyckling
0.5 hackad röd chili
3 dl grädde
1 gul lök, hackad
1 st  röd paprika, hackad
3 msk tomatpuré
2 msk riven färsk ingefära
ca 1 dl hackad färsk koriander
2 st hackad vitlöksklyfta
2 msk garam masala



  • Skär kycklingen i bitar och bryn den i smör. Tillsätt vitlök och de hackade grönsakerna. 
  • Krydda med garam masala, koriander och ingefära.
  • Häll i grädden och tomatpurén. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
 
Chicken Tikka Masala med kryddris, cashewnötter och russin


Kryddris
4 dl basmatiris
kardemumma, hela kärnor
1 st kanelstång
gurkmeja 
  • Mät upp riset och lägg det i dubbla mängden kallt vatten, 8 deciliter. 
  • Tillsätt kanelstång, några kardemummakärnor och lite gurkmeja. Salta lätt och låt det koka upp. Koka på svag värme tills riset är klart.

Naanbröd
7 dl Vetemjöl
1 msk Bakpulver
1 tsk Salt
1 dl Vatten
2 dl Naturell yoghurt
1 Ägg
smält smör
rivna vitlöksklyftor
flingsalt
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i ca 7 bitar. Platta ut dem till ovala kakor och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
  • Pensla med smält smör blandat med vitlök. Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter på 250°.

Nybakade Naanbröd med vitlök

torsdag 25 april 2013

Smått och gott hela helgen lång

Ja, nu börjar jag hämta mig efter helgen. Lagom till en ny helg. En sådan helg som förra lever man länge på. Så mycket god mat och så många trevliga människor. Ja, ni som följer allas våra bloggar kanske börjar bli trötta på oss och vår förbaskade blogghelg. Ni kanske till och med kan utantill vad vi åt, vart vi gick och vem som åt vad. Men jag kör en resumé jag också men jag börjar bakifrån.

Lotta var sugen på att gå och sjunga kareoke eller dansa på avenyn men det var inte många andra som var det. Matkoma hade de flesta hamnat i. Några gick hem och några av oss gick till Post-hotellet för att ta en sista drink

Kim, Emmy och jag i dimman
 Anledningen till matkoman var middagen på Hello Monkey. Jag har varit där ett par gånger förut men denna gången var nog den bästa. Så fantastiskt gott att jag bönar och ber att ni ska gå din när ni har möjlighet. Så fräsch och god mat med så mycket smaker och kombinationer så man blir helt vimmelkantig. Vi hade förbeställt deras meny Monkey Combo. Först Sashimi med Big eye tuna, Salmalax och Hamach. Därefter dukades det in Dim Sum i alla dess former och smaker - ångkokta och friterade. Kika in på deras hemsida för att läskas.

Sashimi på Hello Monkey

Före middagen möttes vi upp på Dorsia och drack fantastiskt goda drinkar i en cool miljö. Skulle kunna tänka mig att spendera en natt på deras hotell. Lokalen är inredd i lila och rosa, sammet, plysch, blommor, kristallkronor.... En massa piffigt lull lull. Personalen hade finare kläder än jag har när jag går på finaste festen och servicen var på topp! Ja, som ni kanske förstår var priserna därefter...


Dorsia

God och dyr drink

Vi hade ju enorm tur med vädret under hela helgen. Efter Matvandringen med Njutningsfrämjandet på eftermiddagen läskade vi oss med dryck på Linnéterassen och en vegetarisk tallrik på En Deli Haga på Haga nygata. 

Vegetarisk lunch på En Deli Haga

Ebbot Ale på Linnéterassen

Innan magdansösen dansade in på Chateau Beirut på fredagskvällen hade vi satt i oss 12 kalla och varma Meze. Hummos, Tabbouleh, Tonfiskröra, Vindolmar, Libabröd, Falafel, Spenatpiroger....Många små rätter gör en väldigt mätt!

Meze på Chateau Beirut

Mousserande vin med Kanellikör - ingen drink jag rekommenderar till maten, inte Emmy heller tror jag...


Hela denna helg fylld av smårätter och diverse drycker inleddes hos Kim med mingel, skumpa och snacks. Tack alla fina människor än en gång för en fantastisk helg!


Lotta, Emmy, Pernilla och Charlotta med handen djupt i chipsskålen

Rebecka var skakig efter mötet med Håkan Hellström

En annan Håkan trivs bland tjejerna:)

tisdag 23 april 2013

Lax- och bulgursallad

I dag har vi sagt hej då till våra gamla och hej hej till de nya köksluckorna. En uppfräschning av originalköket som vi väntat på sedan vi flyttade in. Allt tar sin lilla tid men gick väldigt snabbt att få dem på plats. Jag vet att många tycker att de gamla beslagen är fina, retro osv men för mig är det bara krångliga och osmidiga. Nä, nu har vi ett nytt och fräscht kök (ja, så piffigt det kan bli i en gammal hyresrätt). Såååå fint blev det. Vi har även fått nya bänkskivor, list under överskåpen och nya dörrar till garderoberna. Nöjda som tusan!

Bye bye gamla luckor!

Hej hej nytt och fräscht!

Efter en helg med massor av god mat och dryck chockade jag kroppen med en löptur och en fräsch sallad i går. Inte sagt att det var mindre gott för det. Ugnsbakad lax, buljongkokt bulgur, krispiga grönsaker, krämig fetaost och en fräsch limedressing.



Ugnsbaka en bit lax på 200 grader i 10-20 minuter, beroende på tjocklek. Krydda med salt, peppar, citronpeppar och sesamfrön.

Koka bulgur i buljongtärning. Bred ut den på ett fat så att den svalnar något. Hacka lite grönsaker i lagom stora bitar. Jag hade paprika, gurka, tomat och rödlök. Blanda med bulgurn.

Gör en dressing på 1/2 dl olivolja, skal och saft av en lime, 2 rivna vitlöksklyftor, salt och peppar.

Lägg bitar av lax ovanpå bulgursalladen. Smula fetaost och ringla dressingen över. Servera!




söndag 21 april 2013

Strålande Matbloggsträff

Vart ska jag börja? Helgen har varit fullspäckad av roliga händelser. Det har nämligen varit matbloggsträff i Göteborg med början i fredags kväll med mingel hos Kim och middag på Chateau Beirut. Nya och gamla möten, glada skratt, skvaller, god mat och dryck.

Redan strax innan 11 på lördag förmiddag träffades vi vid "Kopparmärra". Det var planerat en mat- och ölvandring arrangerat av Njutningsfrämjandet. En promenad runt i stan med stopp för små historielektioner, dryck- och tilltugg. Intressant både om man är född i Göteborg eller om man är på besök.

Samling vid Kopparmärra innan öl- och matvandring

Bräutigams marsipan och karamellfabrik - där det startade

Första stopp var utanför Dubliners - endast 100 meter från Kopparmärra. Redan törstiga? Nä, det var här marsipan och karamellfabriken Brautigams låg i slutet av 1800-talet. Läs mer om den historien här.


Guiden Simon bar "lederhosen"
Vi stannade till på Gustav Adolfs torg där Gustav Adolf står staty. Han står pekande och säger "Här ska staden ligga". På torget var det mycket mathandel förr innan det flyttade till Saluhallen och Kungstorget.

Vätskepaus

På en bro som går över kanalerna, mellan norra och södra hamngatan, stannade vi för vätskepaus. Det serverades Carnegie Porter. Ett öl som kan användas mer än till porterstek. Riktigt gott! Carnegie Porter började bryggas 1836 och är Sveriges äldsta registrerade varumärke som ännu är i bruk.

Skål
Vi stannade till vid Flickorna Kanolds chokladkafé vid grönsakstorget. Jeanna Kanold bjöd på deras populäraste pralin med flingsalt som var otroligt god. Kanold har en över 100 år gammal historia och har pralintillverkning och försäljning både i Viktoriapassagen och i Saluhallen. Blev väldigt sugen på att testa deras Chokladbrunch som de har på lördagar.


Flickorna Kanolds Kafé

Jeanna Kanold bjuder på prisade chokladpraliner

Kim hittade säckar med orostat kaffe på Da Matteo´s kafferosteri

Feskekörka såklart!

Hela gänger promenerar med långa steg

På väg upp till Skansen Kronan...puh....

Härlig utsikt över hustaken

Lunchdags
Långa trappor upp till Skansen Kronan där vi bjöds på lunch och en fantastisk utsikt. Lunchen bestod av fisksoppa från Sjöbaren och surdegsbröd från Da Matteo. Till efterrätt en åttondels kanelbulle från Café Husaren i Haga (som bakar och säljer Göteborgs största kanelbullar!).

Man blir törstig av att promenera i solskenet och vi stannade på Linnéterassen för vätskepaus efter mat- och ölvandringen.


Hanna, Kim och Pernilla

Emmy förevigar och delar med sig av upplevelserna

En fantastisk dag med ett väder som det inte fanns något att klaga på. Humöret på topp! Gänget splittrades och vi hade lite "fri tid" på eftermiddagen innan vi träffades igen på kvällen för mer mat och dryck. Mer om det senare...

De matbloggare som var med under helgen var (klicka på länkarna för att komma till andra trevliga matbloggar):
Kim - Tant Russins Mat
Charlotta - Matrepubliken
Hanna - Matarkivet
Rebecka  - Hemma hos mig
Lotta - Två små kök
Malin - Malins Diner
Erika - Erikas Funderingar
Amy - Amy´s Piece of cake
Anki och Håkan - Mårtenssons kök
Helena och Olof - Bara en kaka till
Gunn - Kaksmulan
Emmy - Remsans Bistro
Beata - Beatas Mat
Johanna - Mormors Plommonmarmelad
Pernilla - Perfekta Prinsessan Pernilla

Hoppas jag inte glömde någon....

torsdag 18 april 2013

Kokt torsk med äggsås

När jag föreslog för Johan att vi skulle äta fisk idag så ville han ha Kokt torsk med äggsås. Ja, inte mig emot. En sån klassiker som är så otroligt god och lättlagad. Äggen kan du ha kokt i förväg så har du mat på ett kick. När jag la ut bilden på rätten på Instagram fick jag kommentaren "Vuxenpoäng" av Malin. Ja, det får jag nog hålla med om.




Kokt torsk med äggsås
600 g torsk, färsk eller fryst
2 ägg
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5 dl vätska (tex hälften vispgrädde och hälften mjölk eller lite vatten för magrare sås)
1 fiskbuljongtärning
1/2 kruka dill
salt och vitpeppar
  
  • Tina fisken om den är fryst och lägg den i portionsbitar i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Lägg äggen i kallt vatten. Koka upp och koka i ca 8 minuter. Häll av och ställ i kallt vatten. Skala och hacka i äggskäraren på två håll.
  • Smält matfettet i en kastrull. Strö över mjölet och låt fräsa 2 minuter under omrörning. Vispa ner vätska, lite åt gången, och buljongtärning. Koka upp under omrörning. Låt koka ca 5 minuter.
  • Tillaga fisken mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  • Tillsätt ägget och hackad dill i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Servera fisken med ägg- och dillsås och kokt potatis.

Så gott, så mäktigt! Oliver gillade det inte. Han är väldigt petig med maten för tillfället. Hade ju fått syn på de kokta äggen och åt ett sånt i stället (bra att alltid koka lite extra....). Men jag och sambon var nöjda. Ärtorna fick jag ha för mig själv!

I morgon är det fredag. Igen! Ser fram emot en väldigt trevlig helg med nya och gamla bekantskaper. Rapport kommer!


tisdag 16 april 2013

Ledig dag med utflykt

I dag har jag varit ledig. Det är grymt att vara ledig en dag mitt i veckan. Och ännu bättre när man har sambo och son att umgås med.

Jag började med att gå till frissan i förmiddags och försöka få till en vårfrisyr. Gick nog ganska bra trots en ny frisör. Sen gick jag ut i vårblåsten och sabbade hennes piff....

Åkte till Botaniska Trädgården för att äta lunch med pojkarna i mitt liv på Botaniska Paviljongen. Alla gäster valde att sitta ute i solen idag. Så härligt! Maten var helt ok, salladsbuffén tråkig och kaffet ingick inte (10:-).

Pasta Bolognese till lilleman

Lax, ingefärssås och färskpotatis till mig




På väg från Botaniska till Slottsskogen stannade vi och lekte lite bland stubbar och trä-djur. Lika roligt för vuxna som barn. Oliver vägrar våren och vill inte ha något annat på sig än vinteroverall och vinterskor (om ni tycker han ser varm ut).






Vi kom precis till matningen av sälarna vid Säldammen och stod där och tittade en stund. Barnens Zoo öppnar tyvärr inte förrän lite senare i veckan. På väg från Slottsskogen stannade vi till vid Plikta - en gigantisk lekplats. Vi var inte ensamma där denna soliga dag. Massor av föräldralediga och after dagis-kids. Oliver fick syn på en hink och försökte även sno en spade från en unge innan han hittade en egen ledig.


Hink!
Gräva gräva!
På väg från Slottsskogen mot centrum blev vi glass-sugna och stannade till vid Pinkbär (heter det verkligen så?). Bara passerat förut men kommer garanterat att gå tillbaka. De hade massor av smoothies och fruktdrinkar gjord på färsk frukt och en disk med Gelato med smaker som var helt omöjliga att välja mellan. Man köpte glassen i lösvikt vilket gjorde att man kunde köpa små kulor. Jag testade Kiwi, Hallon och Lakrits. Riktigt gott!

Pinkbär på Linnégatan

Riktigt god Gelato

Ja, det var en härlig ledig dag. Jag och Johan har varit helt slut ikväll medan lilleman än en kväll inte ville somna. Nu är det några dagars jobb innan det är helg och ledighet igen. Tycker man borde ha mer ledighet på veckorna...

måndag 15 april 2013

Födelsedagsbarnets tårta vann!

I fredags fyllde Johan år. Eftersom han är pappaledig och håller på att skola in Oliver fanns det tid att förbereda födelsedagsmiddag åt oss. Nästan så man skulle kunna tro att det var jag som fyllde år. Till middag åt vi Canneloni Arrabbiata - Canneloni med Ricotta, spenat och kryddstark och god tomatsås. I glasen gott Amaronevin.

Mat, vin, flagga och presenter

Han hade hållit hemligt vad för tårta han skulle göra och jag blev väldigt imponerad över resultatet. En Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten. Såååå god!! En riktigt kladdig chokladbotten och på den en frusen cheesecake gjord på färska jordgubbar och passionsfrukt!


Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten

Kladdkakebotten:
100 g smör
3 dl strösocker 
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Cheesecakefyllning:
5 st passionsfrukter
200 g färskost, rumsvarm
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
  • Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter i 175 grader. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
  • Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
  • Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
  • Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 30 minuter före servering. Garnera med färska jordgubbar.

Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten - försvinnande god!

I lördags hade vi kalas för släkten och min tårta kändes ju inte lika spännande. Men Johan hade faktiskt varit med och önskat och tyckt.... Vanlig sockerkakstårta med chokladmousse och mosad banan mellan. För att få botten saftig och god gjorde jag en limesockerlag som jag ringlade på bottnarna när jag la ihop tårtan dagen före kalaset. Tårtan dekorerade jag med vispgrädde, rostade kokosflingor och M&M´s.


Tårtan som kom på andra plats

lördag 13 april 2013

Koreansk kyckling med mandusås

Förra helgen när vi var hos Hanna tipsade hon om denna Koreanska kycklingrätt. Tyckte det lät väldigt gott och testade i veckan. Edvin hade gillat rätten och speciellt grönsakerna. Det gjorde inte min son. Han gillade inte något av det. Johan tyckte det var lite tama smaker då jag var lite försiktig med chilin. Jag gillar de sötsyrliga smakerna men kan hålla med sambon om att det var lite torrt. Men känns inte så asiatiskt eller koreanskt med en yoghurtsås till. Johan tog lite sweet chili-sås till och jag tog mer grönsaker än ris.

Visst låter det som en festlig rätt? Jag tyckte att det var en festligare vardagsrätt (om man kan säga så) som var väldigt lättlagad. Skulle kunna tänka mig att byta ut riset mot äggnudlar och blanda dem med grönsakerna.


Koreansk kyckling med mandusås
4 port ris eller annat gryn
1 1/2 dl japansk soja
1 dl strösocker
2 msk ättiksprit
1/2 krm chilipulver
1 msk olja
1 msk sesamfrö
900 g kycklinglår
1/2 gurka
salt
2 morötter
1 burk böngroddar (à 280 g)
2 msk fryst gräslök eller anna lök
  • Sätt ugnen på 225˚C.
  • Koka ris eller annat gryn enligt förpackningens anvisning.
  • Blanda soja, socker, ättika, chilipulver, olja och sesamfrön till en mandusås.
  • Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Stek kycklingen mitt i ugnen 20-25 minuter. Vänd då och då och pensla hela tiden med hälften av mandusåsen.
  • Skala och skiva gurkan i tunna skivor, salta lätt. Skala och skiva morötterna tunt med en potatisskalare. Skölj böngroddarna och låt dem rinna av.
  • Blanda grönsakerna med gräslök/lök och resten av mandusåsen och låt marinera en stund.
  • Servera kycklingen med grönsakerna och ris.
Fyra nyanser av brunt... goda nyanser!

tisdag 9 april 2013

Fika med vänner

Så fort våren närmar sig känns det som alla vaknar upp ur sina iden och vill komma ut och aktivera sig. Manska promenera, grilla, gunga, springa, äta middag, vila, laga goda middagar, fika på spännande ställen.... puh....och allt ska ske på helgen. Och varje helg är alldeles för kort för att man ska hinna med allt man vill.

Jag gillar att ha mycket planerat. Jag gillar att träffa mina vänner. Jag tar gärna varje tillfälle som ges att hitta på något trevligt med mina vänner eller min familj. Därför är helgerna ganska uppbokade framöver. Helgen som gick var det släktkalas på lördagen och fika med vänner på söndagen. Det var Hanna, Eskil och Edvin på andra sidan stan som bjöd på söndagsfika. Scones, färskost, ost, marmelader och kaffe. Lite lek och sen fruktsallad och grädde. Gott och trevligt!

Dukat fikabord i söndagssolen
Bild: Idag kom Oliver och lekte med Edin!
Lek på Edvins rum (foto: Hanna)
Men roligast vara att gå ut och in på balkongen. För att man kan och får!