Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 31 oktober 2012

Mission Completed - Palsternackskakan

Jag hade ju med uppdrag från min syster "tema palsternacka" här på bloggen för ett par veckor sedan. En indisk rätt, en soppa och något bakat var grejen. Det sistnämnda lyckades jag aldrig få till, men nu!!

När jag landade i Skåneland i går satt jag och bläddrade i lite tidningar och hittade detta receptet. Jag undersökte genast om det fanns palsternackor hemma och började baka. Först i kväll smakade vi kakan. Kakor som denna blir inte sämre av att stå till sig en dag eller två. Saftig och god! Var spännande att känna vad palsternackan kunde ge för smak i kaka. Blev mest saftigt och sött.

Då vi inte hade så mycket palsternackor hemma som receptet sa och jag var så ivrig att baka så gjorde jag en halv sats och det blev en tunnare kaka. Inte alls fel, så jag ger er mitt recept:


Palsternackskaka med apelsinglasyr
Kaka:
2 dl strösocker
1,25 dl rapsolja
3 st ägg
ca 200 g skalad och riven palsternacka
2,5 dl vetemjöl
knappt 1 tsk bakpulver
knappt 1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
knappt 1 tsk salt
50 g hackad sötmandel
40 g syltat apelsinskal

Glasyr:
100 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
125 g florsocker
finrivet skal från en apelsin
saft från en halv apelsin

  • Vispa socker och olja.
  • Tillsätt ägg och riven palsternacka
  • Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem
  • Tillsätt apelsinskal och mandel.
  • Häll i smord och bröad form
  • Grädda på 150 grader i ca 1 timme mitt i ugnen.
  • Vispa smör och philadelphia mjukt. 
  • Tillsätt florsocker, apelsinskal och apelsinsaft.
  • Bred krämen på kakan.
  • Skär en rejäl bit och njut!!

Receptet kommer från Niklas Talevski som driver Kafferosteriet tillsammans med sin familj på Österlen. Jag och Johan var där förra sommaren och åt deras underbara pizzor på surdegsbotten som gräddas i vedeldad ugn. Tveka inte att stanna till om ni har vägarna förbi!!

tisdag 30 oktober 2012

Insekter på Kladdkakan

Till Halloween stod jag även för desserten. Gjorde det enkelt för mig och gjorde en kladdkaka. För en kladdkaka är aldrig fel. Och ju kladdigar desto bättre. Mycket smör, socker och choklad är hemligheten!!:)

Dekorerade med mallar jag köpt på IKEA någon gång. Tanken var att det skulle se ut som läskiga insekter men Johan tyckte mer det liknade krabbor. Jajaja....

Försökte få lite extra sting med lite cayennepeppar men fegade lite.... Vispad grädde blandad med krossad daim till blev en hit!


Kladdkaka
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 krm cayennepeppar

3 dl vispgrädde
1 dubbeldaim

  • Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner chokladen i bitar. Rör tills det blivit en jämn smet.
  • Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen.
  • Klä en springform med bakplåtspapper och häll i smeten. 
  • Grädda på 200 grader i 15 minuter.
  • Låt svalna och kallna i kylen.
  • Servera med vispad grädde blandat med krossad daim.


Spindlar eller några andra småkryp...

måndag 29 oktober 2012

Köttfärspaj extra allt

Det finns två typer av höst. Den som var i helgen: solig och vacker. Och så finns det den som är idag: regn, rusk och blåst. I dag har vi mest hållit oss inne. Dagis verkar ha studiedag så jag och Oliver hängde med lite tillfälligt mammalediga vänner och deras barn. Lunch och fika med tre små barn är ett äventyr men även ganska trevligt. Det blev en bra dag trots skitväder.

I morgon drar jag och Oliver till Skåneland för att kolla om det är bättre väder där. Så till kvällsmat blev det lite frys- och kylrens. Blev inte alls dumt. Gjorde en jätteladdning med köttfärssås för ett par veckor sedan som jag delvis gjorde lasagne på med jag frös även in några laddningar. En laddning blev till Köttfärspaj idag. Hade även lite potatismos över från i går som fick vara med tillsammans en bit Bavaria Blue blåmögelost. Kanske lite mesig i smaken men helt ok. I stället för vanlig pajdeg tog jag smördeg. Snabbt, enkelt och gott!!

Köttfärspaj
1 rulle smördeg
köttfärssås
potatismos
1 bit bavaria blue (150g)
  • Rulla ut smördegen och lägg den i botten på en pajform.
  • Bred ut köttfärssåsen i botten. Bred potatismoset ovanpå. Toppa med skivor av Bavaria Blue.
  • Grädda på 225 grader i 25 minuter.

Före gräddning
Efter gräddning
Pajen blev mycket god men väldigt mäktig. Frasig smördeg, smakrik köttfärs och krämig ost och potatismos. Serverade pajen med en tomatsallad: Tärna två tomater och blanda med 1/2 hackad rödlök och strimlad färsk basilika. Ringla över rapsolja, äppelcidervinäger, salt och peppar och blanda runt.

Tomatsallad

Mäktig och god start på veckan

Vi hörs från Skåneland!

söndag 28 oktober 2012

Pumpapaj med blodstänk

Sååå....då har snart denna helgen passerat. För mig har den varit dator- och bloggfri och jag har hittat på en massa andra trevliga saker. I fredags var jag med ett gäng från jobbet och tittade på Galenskaparnas 30-årsfest på Lorensbergsteatern och efter det fortsatte vi ut på stan en sväng för några glas och några danssteg. Mycket trevligt!

Så i går var jag inte den som var mest piggelin i hushållet. Efter promenad i solen och en sväng på stan så drog vi på seneftermiddagen till en kompis med familj för att fira lite Halloween. Ingen utklädnad, bara lite höstmys och god mat.

Vi började med en fördrink och lite plock: chips, gruyereost, manchegoost och två olika sorters korv/salami. Drinken var blodröd av lingondryck och lingon och i bålskålen flöt två stora händer (frys is i diskvantar!!).

Fördrink

Lilla söta häxan Leia

En liten häxgubbe
Middagen hade vi delat upp. Jag fixade förrätt och dessert medan värdparet bjöd på en mustig och god Bouf Bourgignon. Fick aldrig Jurres recept men jag har gjort efter detta receptet ett par gånger.

Mustig och god Bouf Borgignon
Till förrätt hade jag gjort minipajer med pumpa som serverades med sallad och granatäppelkärnor (blodstänk). Pumpan jag använde var Butternut som är söt och god.

Pumpapaj 6 st små eller 1 stor
Pajdeg:
3 dl rågsikt
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
400 g pumpakött av Butternutpumpa
1 rödlök
150 g fetaost
2 dl basilikablad
3 ägg
3 dl mjölk
svartpeppar
  • Nyp i hop ingredienserna till pajdegen. Låt vila i kylen 30 minuter. 
  • Tryck ut degen i 6 små formar eller 1 stor. Nagga med en gaffel i botten. Förgrädda på 200 grader i 5 (små) eller 15 (stora) minuter. 
  • Skala pumpan och skär bort kärnhuset. Riv köttet grovt på ett rivjärn. Skala och finhacka rödlöken. Fräs lök och pumpakött i smör i en stekpanna ett par minuter.
  • Lägg lite pumpakött i botten på formarna. Tärna fetaosten och strimla basilikan och lägg ovanpå. Toppa med mer pumpakött.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar. Häll i formarna så det täcker köttet. 
  • Grädda i ca 30 minuter på 200 grader.

Pumpapaj med sallad och blodstänk


Till pajen drack vi ett vitt Österrikiskt vin som passade väldigt fint, Loimer Lenz Riesling, en nyhet för oktober månaden. Killen som rekommenderade det tipsade om att det även var fint till en skaldjurssoppa.

Dags för glass och andra delen av Arne Dahls Ont blod. Spännande!!!

torsdag 25 oktober 2012

Pasta med krämig het kasslersås

Tackar för gillandet av min nya "header". Ja, tanken är att den ska spegla årstiden och jag ska försöka ändra den då och då. Tålamod krävs varje gång.

I dag har verkligen inte varit min dag. Känns som det mesta gått emot mig. Nästa gång det är löning så ska jag hålla mig hemma. Folk är som galna när de har nya varma pengar på fickan. Skulle bara passera centrum för att köpa lite flick-kläder till nyfödda Signe som vi skulle besöka i eftermiddag. Folk överallt, går som yra höns och ser inte att man kommer med en barnvagn. Skulle försöka sätta mig och ge Oliver lunch någonstans (och äta lite själv) men verkar som det är ont om barnvänliga ställen i centrum som saknar barnstolar eller mikro. Mitt standardhak, som är MYCKET barnvänligt, Green and Rum, var fullt och alla barnstolar upptagna. Blev en smörgås för mig på Espresso House i Arkaden med kall mat för Oliver. Suck!

Mätta och med inhandlad present med lite rosa kläder (hurra!!!) tog vi spårvagnen till Sophia och Signe (lika mycket förvirrat folk på spårvagnen). Sophia hade gjort en Äppelpaj efter "mitt" recept, fast med lite mindre salt. Gott gott!!

Signe sov under hela vårt besök så fick aldrig hålla henne. Vet inte om jag vågat för oj, vad små de är när de är små!!:) Oliver och Edvin kändes som två stora killar!

Sophia häller upp vaniljsås i sitt nya fina kök

Oliver och Edvin leker med kylskåpsmagneterna

Äppelpaj med vaniljsås och kaffe styrde upp dagen

Edvin fick mellanmål (Oliver ville bara ha äppelpaj)

Storebror Frank ville inte vara med på bild. Signe sov under hela vårt besök.
När jag åkte hem kom den en härlig hagelskur och var isande kallt. Har förstått att det kommit snö runt om i landet. Hua!! Johans tåg var försenat och Oliver vägrade sova. Ja, kvällen fortsatte i dagens tema. Men lite mat fick vi i våra magar och Johan gillade den krämiga kasslersåsen till pastan. Ja, det blev faktiskt inte så dumt. Krämigt, salt och lite hett.


Pasta med krämig het kasslersås
500 g kassler i strimlor
10 cm purjolök i strimlor
1/2 gul lök i strimlor
1 röd paprika i strimlor
3 st små torkade chili eller 1 färsk röd
2 dl lätt creme fraiche
1,5 dl mellangrädde
nymalen svartpeppar
1/2 kruka basilika, strimlad

1 pkt färsk pasta
parmesanost
  • Fräs lök och paprika en minut i smör och rapsolja. Tillsätt kasslern och låt den fräsa med ytterligare en minut.
  • Tillsätt creme fraiche och grädde. Smula i chilin. Koka upp och låt puttra ett par minuter. Smaka av med svartpeppar. Rör ner 2/3 av basilikan. 
  • Koka pastan och blanda med såsen. Strö över resten av basilikan. 
  • Servera med parmesanost och sallad.



Vi hoppas på en bättre dag i morgon. Det är ju fredag. Kanske tittar solen fram. Och på kvällen ska mamman ut på "galenskap". Haha....

onsdag 24 oktober 2012

Besök på Röhsska Museet

Puhh.....nu har jag suttit och "mekkat" med min blogg lite. Försöker få till en bild och en rubrik på rätt plats. Nu får det räcka för idag. Får pyssla vidare i morgon. Vill ge er ett inlägg också.

För i dag har jag och Oliver varit på Röhsska Museet med några andra mammor och deras barn. Själva museet såg vi inte mycket utav utan vi började med en lunch i restaurangen. Eller café får man nog säga, för det de hade att erbjuda var mackor, sallader och kakor. Inga speciella lunchrätter. De satsar ekologiskt och samarbetar med Gunnebo Slott. Jag tog en matig smörgås på surdegsbröd med kallskuren rökt kyckling och en röra som jag inte riktigt vet vad det var i. Gissar på jordnötter och morötter bl.a.. God var den i alla fall. Stort minus i restaurangen var att det bara fanns två barnstolar vilket blev lite svårt för oss då vi hade fyra barn.

Vägg i vägg med caféet ligger numera Stadsbibliotekets barnboksavdelning Miini (då de har storrenovering av stadsbiblioteket har de flyttat ut avdelningar på olika ställen i stan). Där finns inte bara en uppsjö av barnböcker utan även pysselhörna, soffor, lekhörna mm. Vissa dagar kan man även vara med på sagostund för barn i olika åldrar. Våra barn härjade runt friskt och det kändes mer som en öppen förskola än ett bibliotek. Fanns inget "schhhh-tvång" där inte.


Lekhörna mitt bland alla böckerna på Miini. Mysigt och modernt inrett.

Utställning av gamla saker bakom glas i hyllorna (bra där!!) Notera slängda böcker på golvet. Gissa vem?!:)

I ett hörn hade de två stycken Ipad (fastkopplade och inbäddade i stöttåligt skydd). I dem fanns en mängd appar för olika åldrar. Våra barn roade sig med pek-appar med djur och instrument. Tänk vad det finns för de små barnen!


Samling kring Ipadsen
Oliver behärskar Ipad:en fint
Detta var det fjärde museet i Göteborg som vi besökt i höst (Värlsdkulturmuseet, Sjöfartsmuseet och Naturhistoriska). De flesta har någon form av barnvänlig avdelning och Miini var väldigt trevligt. Trots att det var mycket barn i slutet så var ljudnivån bra. Caféet kändes däremot inte så barnanpassat. Dyrt och får få barnstolar. Toaletten är gemensam för alla med skötbord. Det blir 4 av 5 Oliver. Är rädd att Oliver vill ha en Ipad i julklapp bara....

tisdag 23 oktober 2012

Rödbetsbaguetter

Trött jag blir! Min bild i "headern" har bara försvunnit och det går inte att lägga till någon ny för det finns det inte utrymme för, men bilder i inläggen går bra. Det är då jag känner mig helt värdelös på teknik! Så någon som kan blogger och vet hur jag ska fixa får gärna höra av sig!!

Annars har vi haft en underbar dag jag och lilleman. Bara vi. Sovmorgon, promenad runt Härlanda Tjärn (undrar hur många gången jag gått runt det där tjärnet?!), lunch hemma och sen en sväng till lekplatsen. Skönt väder mitt på dagen men nu på seneftermiddagen kändes det lite ruggigt. Dags att klä sig varmare.



Något som är gott nu när det börjar bli lite kyligare är ju soppa. Och till soppa är det gott med lite gott bröd. Gärna nybakat. Till förra veckans torsdagssoppa bakade jag rödbetsbaguetter. Saftiga, goda och snygga av rödbetorna.

Rödbetsbaguetter ca 10 st
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl okokt vetekross
ca 2 dl rivna rödbetor
2 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung
12-14 dl vetemjöl
  • Blanda vetekross med 4 dl vatten. Koka upp, lägg på lock och låt svälla ca 5 minuter. Häll av vattnet.
  • Blanda ut jästen med ljummet vatten.
  • Tillsätt vetekross, rödbetor, salt, olja, honung och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 40 minuter under en bakduk.
  • Dela degen i 10 delar och forma baguetter genom att rulla och vrida. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera till en god soppa

Så här fina blir de inuti
Måste ju erkänna att jag inte fullbordat "tema palsternacka". Det blev aldrig något bakat. Hade ju en kaka som jag hade tänkt baka men hade liksom inget bra tillfälle att baka den till. Kanske testar att ha palsternacka i bröd i stället. Någon som testat? Eller så blir det en kaka någon annan dag.

måndag 22 oktober 2012

Nils ettårskalas

I dag har vi varit på ettårskalas hos Olivers kompis Nils. Vi blev bjudna på "barnkalasmat": Spagetti och köttfärssås och en jättegod och fin tårta. Nils fick paket och blev nog allra mest glad för det rosa pappret och det silverglittriga snöret. 

De börjar bli små personligheter och det är kul att få följa dem. Emma, Nils och deras mammor har vi umgåtts med sedan barnen var ca 4 månader och låg stilla där man la dem. Nu är det lite mer energi i dem....

Nils med papper och snöre

Spagetti och köttfärssås
Barnen hade redan ätit så de roade sig glatt med spagetti under tiden vi mammor åt. Emma fick en hel hög och det mesta hamnade i munnen...

Lilla smällkaramellen Emma

Oliver, Nils och Emma röjde runt i Nils lekrum
Nils mamma Louise hade bakat en jättegod hjärtformad tårta med blått glitter, grön grädde och hallon, jordgubbs och bananfyllning.

Nils sträcker sig efter sin tårta...

...får en bit och glufsar i sig!:)

Oliver puttar runt födelsedagsbarnet i gåvagnen och Emma inspekterar så det går rätt till.

Tack Nils och mamma Louise för att vi fick vara med och fira din dag!!

söndag 21 oktober 2012

Hard Rock Café - en barnvänlig restaurang

Jag tror jag ska börja recensera barnvänliga caféer och restauranger vi besöker. Nuförtiden har man lite andra krav när man går på restaurang. Man ska komma in med barnvagn, det ska finnas barnstol, skötbord och personal som accepterar barn. 

I går var det ett grått och regnigt Göteborg och vi tog en tur till stan för att fixa lite smågrejer. När det vankades lunch dividerade vi som vanligt fram och tillbaka vart vi skulle gå som passade oss alla. Johan var sugen på en öl och vi chansade på Hard Rock Café som ligger på Avenyn i Göteborg.

Riktiga bestick är roligare än barnbestick

Johan gick in och rekade om det var ett barnvänligt ställe och vi var hjärtligt välkomna. Flera barnvagnar stod redan parkerade innanför entrén. Vi blev visade till ett bord och hovmästaren gjorde plats för barnstol. Servitören värmde barnmaten vi hade med oss och hällde till och med upp den på ett fat och serverade med en barnvänlig sked (lång kaffesked). Vi beställde vår mat och dryck och matade under tiden Oliver. Han fick även en heliumfylld ballong som vi fäste vid hans stol. Flera par med barn satt i samma del av restaurangen som oss. Strategiskt!

Mobilkamerabilder!!
Jag åt en sandwich med kyckling och getost och Johan åt en hamburgare med Pulled pork. Väldigt gott!  Johan tog en öl och jag slog till på en Strawberry basil lemonade. Sååå läskande och god!! Oliver tyckte det var kul att sitta stilla en liten stund och det blev ingen långlunch direkt. Alla mätta, nöjda och glada. Skötbord fanns på damernas toalett. Frågan är varför det inte finns på herrarnas?

Njuter av min Strawberry basil lemonade
Betyg: Helt klart godkänt. Ett litet minus då det inte fanns skötbord på herrarnas. 4 av 5 Oliver.

lördag 20 oktober 2012

När Johan bestämmer fredagsmiddag

Till 99% är det jag som handlar, planerar och bestämmer vad vi ska äta. Johan tuggar och säger vad han tycker. Efter den mindre populära soppan i torsdags så fick Johan nöjet att bestämma fredagsmysmat. Då vi hade en påse med färdig potatisgratäng från Alströmers i kylen som bäst före-datumet började närma sig på utgick vi från den. "Pepparbiff", tyckte Johan. "Sån som man kan köpa färdiga skivor av". Jag som är väldigt mot halvfabrikat muttrade lite och bet mig i tungan. Gratängen tycker jag ändå är ganska god. "Inga grönsaker behövs och någon god sås till behövs. Pepparsås". Jag stod säkert 10 minuter i köttdisken och tvekade innan jag bestämde mig för att göra min sambo till lags.

Men sås kunde jag väl få göra i alla fall. Hade en "slatt" rödvin över från förra helgen som jag kokade ner och gjorde en blandning av rödvinssås och pepparsås. Den blev så god! Är verkligen inte speciellt duktig på sås och är glad att jag slipper stå i en såsduell och göra en klassisk sås.

När jag väl sitter där och ska äta är jag ganska glad att jag inte behövt lägga flera timmar i köket. Vissa halvfabrikat är ganska bra ändå. För innan Johan kommit hem, kanske tagit en löptur, duschat och nattat Oliver så är klockan minst 20,00 när vi landar i soffan.

Vi drack även ett gott vin till: Intimo Malbec från Argentina. Passar både till Lamm och Nötkött.


Potatisgratäng, pepparbiff, pepparsås och några skrämda tomater


Pepparsås med rött vin
ca 2 dl rött vin
10 pepparkorn av varje vit, svart och rosé
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1,5 dl mellangrädde
2 dl creme fraiche (fet)
1 tsk kinesisk soja
1 tsk flytande honung
ev nymalen svartpeppar
cayennepeppar
ev salt

Tre sorters peppar i morteln
 
  • Koka ner rödvinet till hälften.
  • Stör pepparn grovt i en mortel. Fräs i smöret ca 1 minut på medelvärme.
  • Tillsätt tomatpuré och bryn lite.
  • Tillsätt det nerkokta rödvinet, grädde, creme fraiche, fond, soya och honung. Koka upp och koka ca 10 minuter. 
  • Smaka av och krydda med cayennepeppar, nymalen svartpeppar och salt för mer smak.

fredag 19 oktober 2012

Soppa med tre P

Soppa med tre P. Ja, alltså inte i stavning utan tre av ingredienserna börjar på bokstaven P: potatis, palsternacka och purjolök. Dessutom var det tre olika sorters lök: purjolök, vitlök och gräslök. Det ingick ju i tema Palsternacka att göra en soppa med palsternacka. Jag tyckte den blev jättegod men min sambo var mer skeptisk. Han åt upp men tog inte om. Det är ett tecken att det inte riktigt föll honom i smaken. Jag vet att han inte gillar släta/mixade soppor så för hans skull hade jag bara stött den med potatisstöten så det var lite bitar kvar.

Gryta med soppa
Soppa med tre P
3 medelstora potatisar
3 medelstora palsternackor
ca 10 cm purjolök
2 st vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
1,5 dl mellangrädde
3 msk hackad gräslök
ev salt och svartpeppar
rapsolja med smak av ramslök eller annan god olja
  • Skala potatis och palsternacka och skär i lika stora bitar.
  • Strimla pujolöken och riv vitöken.
  • Fräs lök och rotsaker i olja i en kastrull på medelvärme ett par minuter.
  • Häll på vatten och buljongtärning och koka upp. Låt koka tills rotsakerna är mjuka.
  • Stöt med potatisstöt eller mixa slät. Häll i grädde och smaka av med salt och peppar.
  • Ringla en god olja i soppan vid servering. Både snyggt och gott.


Kanske konstigt att lägga ut ett sopprecept en fredagseftermiddag men då det vankas fredagsmys och kanske lite festligare mat. Men spar den till vegetariska måndagen eller sopptorsdagen nästa vecka. Den röda "lilla" frallan som ligger vid skeden är ett kapitel för sig så den kommer i ett eget inlägg.

Fredag som sagt och fredagsmyset närmar sig. I kväll har Johan bestämt vad vi ska äta vilket han får göra alldeles för sällan. Lite som plåster på såren för gårdagens soppa:)

torsdag 18 oktober 2012

Pasta med broccoli och ostsås

Ofta glömmer jag mig själv lite när jag går hemma på dagarna. Efter en förmiddag på öppna förskolan är både jag och Oliver helt slut. Innan vi går därifrån brukar han äta lunch och jag tar eventuellt en kopp kaffe och en smörgås (hurra för svenska kyrkan som fixar så fint med sångstund, lek och fika för endast 15:-). Han somnar i vagnen och jag vill helst krypa ner bredvid, men istället tar jag en promenad. När vi kommer hem är jag vrålhungrig!!! Då gäller det att slänga i hop något snabbt av vad som finns hemma.

I bland blir hopkoken sådär men i bland blir det riktigt bra. En dag blev det Pasta med broccoli och ostsås. Så gott!


  • Koka broccoli i lättsaltat vatten ett par minuter. Den ska inte vara mosig utan ha lite lagom tuggmotstånd. Glöm inte att även använda stammen. Skala av det yttersta skalet och dela i mindre bitar. Lika god som blommorna.
  • Koka pastan al dente.
  • Gör ostsås: smält lite smör i en kastrull. Pudra över lite vetemjöl. Vispa och späd med mjölk, lite åt gången, så det inte blir klumpigt. Späd och vispa till en lagom tjock sås. Riv ner en god ost, tex prästost och vispa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Krämigt, gott och mättande. Ostsåsen som blev över sparade jag till att blanda i Olivers mat för att få det lite krämigt och gott.



Nu får ni inte tro att jag klagar och gnäller på att mammalivet är tufft. Jo, det är det i bland och ibland vill jag göra slut med både Oliver och föräldralivet. Men oftast är det grymt, underhållande, händelserikt och kärleksfullt. Vem smälter inte av en blöt och snorig ettårspuss? Eller ett par armar som sträcker sig mot en? Eller bara känslan av att vara mamma och att vara den enda som kan trösta. Bra jag (och Johan såklart) duger!!

Den ena dagen är inte den andra lik. Öppna förskola, babysim, sagostund, rytmik, promenader, lekplatshäng, läsa böcker. Jag gillar att ha fullt upp och jag älskar att umgås med min lille prins och se hur han utvecklas.

onsdag 17 oktober 2012

Indisk gryta med palsternacka och kyckling

Då var utmaningen i gång. Var i grönsaksbutiken på torget och köpte ett kilo palsternackor. Får väl se om det räcker. Använde nästan hälften till gårdagens middag. Visade sig att sambon inte var så förtjust i p-nackor men gillade ändå smaken på grytan. Han hade uppskattat mer kyckling än palsternackor. 

Måste tacka för alla tips jag fått på palsternacksrecept. Konstigt att de flesta nappade på det söta:). Surfat runt och tittat på ett gäng recept och det indiska bidraget blev såhär:




Indisk gryta med palsternacka och kyckling ca 4 port.
4 st palsternackor, ca 450 g
3 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor
1 bit ingefära
1-2 kycklingfileér, ca 350 g
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk garam masala
ca 1,5 dl turkisk yoghurt

basmatiris
färsk koriander
turkisk yoghurt
  • Tärna kycklingen i 3x3 cm stora bitar.
  • Skala och skär palsternackan i lika stora bitar som kycklingen.
  • Skala lök, vitlök och ingefära. Hacka och riv.
  • Fräs kyckling med kryddorna i smör och olja ett par minuter. Tillsätt palsternacka, lök och ingefära och bryn ytterligare ett par minuter. Häll på krossade tomater, vatten och buljongtärning och koka ca 20 minuter eller tills palsternackan känns mjuk.
  • Tillsätt garam masala och turkisk yoghurt. Koka upp och smaka av med ev mer kryddor.
  • Servera med basmatiris, färsk koriander och turkisk yoghurt. 
 

Vilken avslutning på kvällen det blev sen då. Efter att Tysklands mål haglat in i början av fotbollsmatchen fick jag igenom att titta på Svenska Hollywoodfruar. Detta dramatiska program! För att sedan se slutet av fotbollen som var om möjligt ännu mer dramatisk. Jag skrek, grannen skrek! Vilken match! Hurra!!

tisdag 16 oktober 2012

Morotsbullar

Måndagen och veckan började vi med sovmorgon och bullbak. En bra start tycker jag. Sambon är inte lika nöjd över att vi får sovmorgon en måndagsmorgon när vi inte får det på helgen. Kan faktiskt hålla med lite.

Morotsbullarna blev saftiga och goda. Självklart kunde jag inte hålla fingrarna i styr och var tvungen att experimentera lite med receptet. Jag hade i lite av Rapsmjölet som jag malt av rapskakorna vi fick på Gunnarshög. Jag hade även i lite av deras fantastiskt goda citronolja. Självklart går det att byta ut rapsmjölet mot annat grovt mjöl och citronoljan mot annan neutral olja. Finrivna morötter ger fantastiskt saftiga bullar och bröd.

De svarta prickarna kommer från rapsmjölet

Morotsbullar 16 st

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
3/4 msk salt
2 msk rapsolja med smak av citron
1 msk honung
2 dl finrivna morötter
3/4 dl mixade rapskakor/rapsmjöl
12-15 dl vetemjöl
  • Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet.
  • Tillsätt salt, olja, honung, morötter, rapsmjöl och vetemjöl tills det blir en smidig deg.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  • Baka ut bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Jäs i 40 minuter.
  • Pensla bullarna med vatten och baka i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Saftiga goda bullar

måndag 15 oktober 2012

Nudelsalladen och veckans utmaning

En av tjejerna som var med i helgen lyckades hitta receptet på den goa goa nudelsalladen som vi blev bjudna på hos Christina i helgen. Här kan ni hitta det. Den kommer jag verkligen göra snart igen. Då den är kall är den perfekt att förbereda.

Kall nudelsallad med räkor

Min syster tycker att jag gick helt bananas på äpplen förra veckan och gav mig en ny utmaning: Palsternacka. Utmaningen innebär en soppa, en indisk rätt och ett bakverk som innehåller palsternacka. Det är ju en söt och god rotfrukt som har flyttat in i mitt huvud. Men jag tror att jag behöver er hjälp!!! Sitter ni inne på något bra recept så tipsa gärna. Under tiden tar jag en promenad till torget och köper ett gäng palsternackor.

söndag 14 oktober 2012

God middag och blöt promenad i Alingsås

Jag har aldrig sagt att jag är någon bra fotograf men när jag går i genom bilderna från gårdagskvällens tjejmiddag i Alingsås så finns det knappt några bra bilder. Speciellt inte på mina vänner. Det är alltid någon av dem som är suddig. Eller så är det mina vänner det är fel på. Inte personligen utan mer att det är fart och fläkt hela tiden. De sitter liksom inte stilla. För när vi träffas så är det tjatter tjatter hela tiden och alla har så mycket att prata om. Det är nya hem, resor, barn, män.... tja, det är mycket som ska uppdateras när man endast få ihop ett par träffar med dessa upptagna kvinnor per år.

Det har blivit en tradition att vi träffas i Alingsås vi denna tiden på året för att äta middag och ta en promenad i den upplysta staden, även kallad "Lights in Alingsås". 

Denna gången var vi i Christinas underbart härliga nya lägenhet, (avis!!) med utsikt över sjön Mjörn, där vi bjöds på en fantastiskt god middag och lite vin till det. Middagen hade asiatiskt tema och innehöll smaker som jag verkligen gillar. Laxen var kryddad med bland annat soya och ingefära. Gurk- och blomkålssalladen var väldigt fräsch och god. Avocadokrämen med wasabi var len och fin. Och glasnudelsalladen skulle jag kunna äta hur mycket som helst av. Receptet till glasnudelsalladen hade hon hittat i lokaltidningen och det kan jag inte hitta länken till på nätet. Resterande kommer från ICA. Klicka på länken under bilden så kommer du till respektive recept.

Glasnudelsallad med räkor

Gurk- och blomkålssallad

Asiatisk lax och Avocadokräm

Värdinnan Christina, Carina och en suddig Pernilla
Efter otroligt god middag finns det ju alltid lite plats kvar för dessert. Christina bjöd på Chokladkaka för sargade själar. Ingen tanke bakom det namnet, den bara hette så i GP förra helgen. God var den och mäktig var den!! Serverades med en klick grädde och hackade hasselnötter. Dessutom glutenfri (något för dig Louise?!:)).

Chokladkaka för sargade själar
Vi velade ett tag om vi verkligen skulle bege oss till centrum för att kolla in belysningen eftersom det regnade en hel del. Men jag hade en ny vattentät jacka och de andra hade paraply. Så vi gav oss i väg och tog en promenad. Många fina belysningar på och i hus, i vattnet och i parker. Väldigt mysigt och trevligt!

En upplyst och fint målad parkbänk

Hjärtan på ett hus

Bord och ljuskrona i mossa och andra naturliga matrial. Bakom upplysta "lakan" i ån.
Tack Christina och tack fina vänner för en god och trevlig kväll! Hoppas vi ses om inte allt för länge igen!