När jag landade i Skåneland i går satt jag och bläddrade i lite tidningar och hittade detta receptet. Jag undersökte genast om det fanns palsternackor hemma och började baka. Först i kväll smakade vi kakan. Kakor som denna blir inte sämre av att stå till sig en dag eller två. Saftig och god! Var spännande att känna vad palsternackan kunde ge för smak i kaka. Blev mest saftigt och sött.
Då vi inte hade så mycket palsternackor hemma som receptet sa och jag var så ivrig att baka så gjorde jag en halv sats och det blev en tunnare kaka. Inte alls fel, så jag ger er mitt recept:
Palsternackskaka med apelsinglasyr
Kaka:
2 dl strösocker
1,25 dl rapsolja
3 st ägg
ca 200 g skalad och riven palsternacka
2,5 dl vetemjöl
knappt 1 tsk bakpulver
knappt 1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
knappt 1 tsk salt
50 g hackad sötmandel
40 g syltat apelsinskal
Glasyr:
100 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
125 g florsocker
finrivet skal från en apelsin
saft från en halv apelsin
- Vispa socker och olja.
- Tillsätt ägg och riven palsternacka
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem
- Tillsätt apelsinskal och mandel.
- Häll i smord och bröad form
- Grädda på 150 grader i ca 1 timme mitt i ugnen.
- Vispa smör och philadelphia mjukt.
- Tillsätt florsocker, apelsinskal och apelsinsaft.
- Bred krämen på kakan.
- Skär en rejäl bit och njut!!
Receptet kommer från Niklas Talevski som driver Kafferosteriet tillsammans med sin familj på Österlen. Jag och Johan var där förra sommaren och åt deras underbara pizzor på surdegsbotten som gräddas i vedeldad ugn. Tveka inte att stanna till om ni har vägarna förbi!!