Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 29 juni 2014

Kyckling i het jordnötssås

Det var den helgen det. Bara en veckas jobb nu sen är det semester. Fyra veckors nästan helt oplanerad semester. Första veckan har jag och Oliver själva och sen har vi tre veckor tillsammans hela familjen. 

Denna helgen försvann sommaren lite grann. Men det regnade inte så mycket som jag trodde att det skulle göra. Så därför var det ju synd att vi styrde bort kanotturen vi hade tänkt göra. I stället åkte vi till det nyrenoverade stadsbiblioteket där vi fikade, läste böcker och tittade på Muminutställningen. Idag har vi varit ute och lekt på gården, sprungit en sväng och tagit ett varv på Allum.

Vi har ätit lite mat också. I går kväll gjorde jag en Kyckling i het jordnötssås som jag hittat receptet till på bloggen Viktorias Provkök. Hettan i såsen kan du variera med sambal oelek. Grytan serverade jag med basmatiris, grönsaker och lite salta jordnötter. Självklart gjorde jag några förändringar. Viktorias recept hittar du här.

 
 

Kyckling i het jordnötssås 4-6 portioner
ca 1 kg strimlad kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 moröter
2 tsk sambal oelek
6 msk jordnötssmör
2 tsk röd currypasta
2 msk farinsocker
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 tärning hönsbuljong
Salt
Svartpeppar
  • Blanda sambal oelek, jordnötssmör, currypasta, farinsocker, vatten och buljong i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt puttra några minuter tills såsen tjocknat lite.
  • Stek kycklingen i en stekpanna med smör. Lägg ner den i såsen. 
  • Tillsätt grädden och koka upp.
  • Bryn lätt på morötter, vitlök och äpple, tillsätt i såsen och smaka av med salt och peppar och ev mer sambal.
Lev gott!
 Sofie

torsdag 26 juni 2014

Bar Himmel

I tisdags var jag ute på stan och "rumlade". Det händer ju inte så ofta. Det var tjejmiddag med Ida och Frida och även denna gången träffades vi utanför hemmet (där kan vi vara den mörka årstiden). Det kom en regnskur på eftermiddagen men lagom tills vi skulle träffas tittade solen fram och jag fick ett sms att det var Bar Himmel som gällde. Inte mig emot då jag inte varit där förut.

 

Bar Himmel har öppet varje dag sommartid vid fint väder. Det ligger fantastiskt fint vid toppen av Götaplatsen med utsikt över Kungsportsavenyn. Det finns ca 100 sittplatser för hungriga gäster och många fler "häng-platser" på trappan. Kuddar, filtar och ett fåtal lite bekvämare soffor finns i trappan precis nedanför de höga valven på Konstmuseet. Solen ligger på och livet känns allmänt gött med fina vänner och ett glas kallt rosévin.

Vi var hungriga och beställde alla tre "2xburgare". En hade inspiration från Italien och en från USA. Pommes serverades bredvid i en fin bytta. Jag tyckte att burgarna var lite dåligt grillade och nästan lite kalla men smakerna var ok. Brödet gott (men kan tycka att det blir lite mycket bröd).

  
Vi beställde även dessert. Jag tog en klassisk Marängswiss. Tyvärr fick vi vänta extremt länge (fick påminna servitören) och solen hann nästan gå ner bakom takåsarna och det blev lite kallt. Servicen var väl kanske sådär, maten inte den bästa men med det läget en härlig sommarkväll känns det inte som prio nr ett.


Tack fina tjejer för en trevlig kväll. Det är kvällar som de som man vill plocka fram och minnas i höstmörkret.



Lev gott!
 Sofie

onsdag 25 juni 2014

Midsommarhelgen och en lyxig kladdkaka med bär

Då var midsommarhelgen förbi och vi tar sikte mot semester. Bara en dryg veckas jobb kvar. Känns helt ok! Då jag var ledig även i måndags blev det en riktig långhelg och jag fick mersmak på sommar och semester.

Midsommarhelgen tillbringade vi i stugan tillsammans med mina föräldrar samt min syster och hennes familj. Även min ena bror kom på besök under lördagen. Som vanligt åt vi en hel del gott under helgen, firade med bubblor, frossade i jordgubbar, badade i iskallt hav (12 grader!!!) och lyckades även få till två löpturer i den underbara terrängen. Mina föräldrar firade 40-årig förlovningsdag och 39-årig bröllopsdag vilket var värt att firas med skumpa och jordgubbar.

Champagne, jordgubbar och melon

Mamma och pappa skålar för många år tillsammans

Det blev några promenader till havet. Både med bad, lek, promenad och för att njuta av de fina sandstränderna. Tyvärr missade jag det traditionella firandet som var på midsommarafton med brasa och fyrverkeri.

Storkusinen drar lillkusinen i kärran
Vi fick till en midsommarstång och lite motvillig dans
När lillebror och hans tjej kom på besök på lördagen hade jag och mamma bakat en kaka som vi båda spanat in i tidningen Buffé. En lyxig kladdkaka med björnbär i och massor av jordgubbar på toppen. Jag strödde även över lite limesocker som jag tycker är väldigt gott till jordgubbar. Bara att blanda limeskal och strösocker.

Lyxig kladdkaka med bär
Lyxig kladdkaka med bär
smör och mjöl till formen
225 g smör
100 g mörk choklad
1 1/2 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
150 g frysta, tinade björnbär
färska jordgubbar och vispad grädde till servering
limesocker
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  • Smält smöret. Hacka chokladen och rör ner i smöret. Fortsätt röra tills den smält helt.
  • Blanda socker, farinsocker, sirap och ägg i en bunke. Sikta ner mjöl och kakao. Tillsätt chokladblandningen och rör till en jämn smet. 
  • Häll smeten i formen. Tryck ner björnbären i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna.
  • Bred ett tunt lager med grädde på kakan och toppa med hela jordgubbar och strö ev. över limesocker. Servera kakan med vispad grädde.

Lev gott!
 Sofie

tisdag 17 juni 2014

Torsk inlindad i kallrökt lax och lite eko-snack


Innan vi flyttade bodde vi väldigt nära en stor matvaruaffär med en fiskvagn utanför. Då köpte jag ofta färsk fisk. Nu äter vi fisk alldeles för sällan. För ett tag sedan köpte jag de där portionsbitarna med fryst torsk. Fryst fisk kan lätt bli lite torr och smaklös och när man tillagar så det krävs det lite sås. Därför blev det ikväll något gratängliknande.


De tinade torskbitarna lindade jag in två skivor kallrökt lax och la i en ugnsfast form. Jag gjorde en sås på lika delar creme fraiche och vispgrädde som jag blandade med citronpeppar, salt samt färsk hackad dill och gräslök. Såsen hällde jag runt om fisken. Ovanpå fisken la jag en klyfta citron.

Fisken fick stå i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Under tiden kokade jag ris och haricots verts. Innan servering strösslade jag över lite hackad färsk gräslök över fisken. De varma citronklyftorna var supergoda att pressa över hela kalaset. Varm citronsaft blev som en extra sås.

Varma goda citroner ovanpå fisken

Festlig tisdagsfisk
Det är inte bara färsk fisk jag är dålig på att köpa. Jag är även ganska dålig på att köpa ekologiskt och kravmärkt. Men jag har blivit bättre och tittar oftast vad det finns för alternativ. Jag vill inte säga att jag är snål när jag handlar utan mer ekonomisk. Det får inte vara för stor skillnad. Men jag gör nästan alltid ett medvetet val när jag handlar. Försöker köpa grönsaker efter säsong, svenskt kött och svenska mejeriprodukter. Sen finns det ju hur många andra aspekter att fundera på när man handlar (socker, fiber, fetthalt....). Ja, ibland kan det ta sin lilla tid att handla.

Coop är den butik som idag har Sveriges största ekologiska sortiment och sänker varje vecka priset rejält på flera ekologiska varor. Målet är att 20% av all mat de säljer ska vara ekologisk år 2020.

Coop har sedan 2002 delat ut "Änglamarkspriset" för att uppmntra och belöna goda initiativ inom miljö och ekologi. I år är temat "Svenskt på tallriken". Här kan du läsa mer om priset, juryn samt rösta på din finalist.

I samarbete med Loppi.se och Coop fick jag hem en låda med lite ekologiska produkter från Änglamark. Ketchupen är grym och chokladen slank ner i ett nafs! En spark i rumpan att köpa mer ekologiskt!

 

söndag 15 juni 2014

Räkcheesecake och ett bubbligt sommarvin

Sitter och sippar på lite bubbel såhär på kvällskvisten. Fick några piccoloflaskor med Mia Moscato hemskickat för att testa. Ett sött, men ändå friskt, bubbel från producenten Freixinet. Riktigt somrigt och passar fint till sommarens desserter med tex. fläder och jordgubbar. Perfekt med en piccoloflaska med skruvkork att packa med på picknicken men finns även som helflaska.


Bild: Pretto PR

Vilken helg det har varit! Ännu en med strålande solsken. Var ju ledig även i fredags så det blev långhelg. I går hade vi "Knytte"-avslutning med korvgrillning och idag har vi varit på 3-årskalas. Plus lite fika, glassätning, matlagning, löptur och fotbollstittande. Ja, jag har inga sömnsvårigheter när jag väl lägger huvudet på kudden. Bara lite svårt att komma till ro på kvällen när det är strålande solsken till 23!!

Men....snart är det midsommar och vädret kommer garanterat bli sämre och de ljusa kvällarna blir nu färre. Det är bara fakta. Hoppas verkligen att vi får ha fin sommar ett tag till.

Midsommar kommer vi som vanligt fira i stugan i Skåne. Pratade med mamma i kväll och hon var helt lyrisk över hur härligt det var där nu och det får mig att längta ännu mer. Det blir ett lugnt firande med familjen, god mat och förhoppningsvis ett premiärdopp i havet (hög tid för det).

Tänkte tipsa er om en Räkcheesecake som vi åt på årets Påskbuffé. Vi är några i familjen som inte gillar sill så därför är denna typen av bufférätt uppskattad. Jag har gjort lite olika genom åren. Receptet till denna tårta hittade jag på Jennys Matblogg. Det var mamma som gjorde den och jag som dekorerade och pyntade på plats. Riktigt krämig, len och god.

Krämig och god Räkcheesecake till Midsommar

Räkcheesecake
Botten:
250 gram Kavring
100 gram smält smör

Fyllning:
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
  • Mixa brödet i mixer. Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. 
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. 
  • Rör ihop creme fraiche och philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.  
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
  • Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

tisdag 10 juni 2014

Kladdkaka med limepannacotta

Det ekar lite tomt här på bloggen vilket har många olika förklaringar. Det är för fint väder för att sitta vid datorn. Vår son vill inte somna på kvällarna vilket gör att det inte blir mycket kväll över för "fri lek". Tekniken strular. Kan väl också erkänna att jag inte lagar allt för mycket bloggvänlig mat just nu. I går blev det stekt falukorv och pasta och idag plättar. Enkel mat när det inte finns tid eller ork.

I dag tänkte jag bjuda er på en kaka som jag bakade för några veckor sedan. Jag är ju sällan sen på att testa "gratis-grejer" genom tex. Buzzador, Smartson eller andra företag. Inte alltid jag bloggar eller instagrammar om det då det inte är något krav. Sen är ju inte tanken att bloggen ska vara en reklampelare heller. Men tycker jag något är bra så delar jag gärna med mig av det.

Genom Buzzador fick jag paket med Gelésocker Multi och Muscovadosirap från Dan Sukker. Sirapen har jag inte använt ännu men sockret använde jag till kakan. Ett snabbt geleringsmedel att göra mousse, gelé, pudding och pannacotta. Dessutom vegetariskt. Blandas med vatten, fruktjuice eller mjölkprodukter.

Jag gjorde en kladdkaksbotten, från ett recept som jag hittade hos Malin, som jag efter att den svalnat täckte med pannacotta smaksatt med limeskal. Vips! så hade vi en god kaka. Pannacottan stelnade snabbt och fick en bra konsistens. Kakan serverade jag med varm hallonsås snabbt gjord på frysta hallon som mosats och kokats ihop. Ingen sötning av såsen behövdes till en redan söt kaka tycker jag.

 

Kladdkaka med limepannacotta
Kladdkaka:
3 ägg 2 dl socker 1 1/2 dl mjöl 4 msk kakao 1 1/2 tsk vaniljsocker 100 g smält smör 1 krm salt
  • Smält smöret. 
  • Blanda övriga ingredienser och rör till sist ner den smälta smöret. 
  • Smöra och bröa en form med avtagbar kant. Häll i smeten och grädda på 175 grader i ca. 20-25 minuter. Låt svalna.
Pannacotta:
5 dl vispgrädde
1 dl Gelésocker Multi 
rivet skal av en lime
  • Blanda grädde, gelésocker och limeskal i en kastrull.
  • Låt koka en halv minut. 
  • Häll ovanpå kladdkakan och ställ kallt till servering.

tisdag 3 juni 2014

Kallrökt laxpasta

Laxpastan jag frestade med i förra inlägget, här kommer den! Receptet kommer från Middagsfrids matkasse förra veckan (v 22). Kallrökt lax ger mycket och god smak. Gott att bryta av den feta och rökta smaken med fräsch citronsmak från saft och skal. Pastan blandades med krispiga lättkokta sockerärtor och morötter. Till det ett gott vitt vin.

  

Kallrökt laxpasta 4 portioner
1 citron
300g kallrökt lax
100g gul lök (200g i receptet tyckte jag blev alldeles för mycket)
smör
1 stor vitlöksklyfta
1,5 dl creme fraiche
1/2 grönsaksbuljongtärning
4 port tagliatelle
300 g morötter
150g sugar snaps eller sockerärtor
olja
  • Tvätta citronen och riv skalet med ett zestjärn (alt rivjärn). Lägg i en skål.
  • Skär laxen i strimlor/bitar och lägg i en skål.
  • Sätt på saltat pastavatten i en stor kastrull.
  • Hacka lök och vitlök fint. Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt löken. Fräs på medelvärme ca 3 minuter. Tillsätt creme fraiche, 1/2 dl vatten, saften från 1/2-1 citron, buljongtärning och svartpeppar. 
  • Koka pastan. Skala och skär morötter i slantar. Låt morötter tillsammans med sugar snaps koka med pastan under de sista 2 minuterna av koktiden.
  • Tillsätt laxen i såsen och låt den bara bli varm, ca 1 minut. 
  • Häll upp pasta och grönsaker i ett djupt fat. Häll över laxsåsen.
  • Toppa med rivet citronskal och servera. 

Till laxpastan, som vi firade lördag med, drack vi ett vitt fantastiskt gott vin från Nya Zeeland - Saint Clair Riesling. Passar till fisk- och skaldjursrätter samt asiatiska smaker. Och på balkongen en varm sommardag!:)

söndag 1 juni 2014

Helgen som gick...

Vilken helg! Den har gått i ett rasande tempo men ändå känts lång. Vi har hunnit med massor nu när man tänker tillbaka. Fint väder nästan varje dag och vi har gjort massor av utflykter. Att vara hemma och dra är inget för oss. Kanske beror det på att vi bor i lägenhet. Hade vi haft hus med trädgård hade man säkert prioriterat annorlunda. Dessutom har vi en 2,5-åring som kräver uppmärksamhet och rastning. 

I onsdags var jag ute och åt med Ida och Frida på Miss Sophie. Trevligt ställe med god mat, goda drinkar, gott kött och tillbehör. Nä, den vegetariska menyn var nog inte speciellt stor, Charlotta, för det la jag inte märke till. Efter middagen skulle vi gått till Grindstugan och lyssnat på Arvingarna tillsammans med kollegor men de hade redan dragit vidare till John Scott på Avenyn så vi vände på klacken och hamnade där vi också. Jag köpte en god öl.104:- hade de mage att ta för den. Det var i maffigaste laget (den kostar 28:- på Systembolaget...). Alltid trevligt att träffa kollegor utanför jobbets väggar men jag smet hem ganska tidigt.

Dyr öl

Torsdagen tillbringade vi på Liseberg. Solen sken. Johan åkte Helix med hjärtat i halsgropen och jag och Oliver åkte farfarsbilarna och mös i kaninlandet. Vi åt mat på Järnvägsrestaurangen. Helt ok till ok pengar. Inte mer än så. Lokalen var inredd som ett gammalt tåg vilket var lite mysigt.

Full fart i Kaninbanan
I fredags jobbade Johan och jag och Oliver roade oss själva. Vi bakade Rabarbermuffins som vi tog med oss till Kåsjön på eftermiddagen tillsammans med Pernilla, Jurre och Leia.
 
Fika vid Kåsjön
I lördags var det lite molnigt på förmiddagen och vi bestämde oss för att ta en tur till Universeum. Vi har inte varit där sedan dinosaurierna kom tillbaka på taket och Oliver är inne i nån Dino-period nu så det var ju spännande (först lite läskigt men sen spännande). Vi åt lunch av deras buffé som var väldigt bra sist vi var där. Denna gången var det sådär. Blaskig köttfärssås och stabbig Kyckling curry. 
 
T-rex!!!
Vi har ju lite dåligt planerat haft matkasse denna veckan och har nästan tagit oss genom alla rätterna. Alltså ingen grillning för oss denna helgen. I lördags gjorde vi en god Pasta med kallrökt lax som var väldigt god. Jag ska dela med mig av receptet till er någon dag.

Pasta med kallrökt lax
I dag sken solen igen och vi tog bilen till Borås och Borås Djurpark. Oliver är väldigt förtjust i små och stora djur och var väldigt nöjd. Vi var där mitt i sommaren för två år sedan och kan verkligen rekommendera att åka dit lite off-season. Gott om parkeringsplatser, inga köer, lagom med folk mm. Vi ångrade (även denna gång) att vi inte hade pickick med oss för det finns gott om bänkar att sitta vid. Istället åt vi i restaurangen med utsikt över Savannen. Det var buffé med rätter som passade alla åldrar och maten var fräsch och god. 

Kan verkligen rekommendera Borås Djurpark som utflyktsmål som passar alla åldrar. Går verkligen att spendera en hel dag där utan problem. Fin anläggning som är genomtänkt för besökare med många toaletter, kiosker, skyltar, information mm.

Savannen
Grävmaskin och traktor x 2 fanns i anslutning till Bondgården
  
Bara fyra arbetsdagar innan vi tar oss an en ny långhelg med nya äventyr. Veckorna rullar på snabbt och semestern närmar sig med stormsteg vilket man får mersmak för efter helger som dessa.