Och väldigt gott blev det tyckte både jag och sambon. Oliver fick lite innan de starka kryddorna åkte i tillsammans med pasta som han mumsade i sig. Bönorna serverade jag vid sidan om tillsammans med creme fraiche och Naan-bröd. Ja, även två rejäla vita sparrisar hade vi på tallriken. Lite konstig blandning kan tyckas men gott+gott=gottigott-gott!:)
Stor gryta med smaskig chili |
Chiligryta ca 6 portioner
ca 800 g nötfärs
1 paket bacon (140 g)
3 gula lökar, grovt tärnade
1 solovitlök
1 grön paprika, i grova bitar
1 röd paprika, i grova bitar
33 cl mörkt öl, t.ex. Bayerskt
1 köttbuljongtärning
1 burk krossade tomater (400 g)
2-3 msk sambal oelek
1 msk malen spiskummin
1 msk torkad oregano
4 msk tomatpuré
ev 1 burk avrunna kidneybönor (400 g)
Salt och svartpeppar
- Bryn färsen i omgångar. Lägg över i en stor gryta.
- Stek tärnat bacon knaprigt och lägg i grytan.
- Fräs hackad lök och vitlök. Lägg i grytan. tillsammans med paprika, öl, buljong, krossade tomater, sambal oelek, spiskummin, oregano och tomatpuré. Låt småputtra en kvart eller en timme.
- Smaka av med salt och peppar och tillsätt v kidneybönor (eller servera dem vid sidan av om någon är "allergisk". Servera med creme fraiche och ett mjukt bröd (Naan, tortilla eller baguette).
Rykande het chili och ett par feta sparrisar |