Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 26 juni 2011

Midsommarhelg

Vilken helg!! Varit i stugan i Yngsjö med familjen hela helgen. Kändes som en mini-semester. Vädret blev över förväntan. Inte många droppar regn, en del sol och varmare än väntat. Underbart!! Batterierna är laddade för två veckors jobb till innan semester.

Som vanligt när man är i Skåne är det överflödigt med mat. På midsommarafton åt vi en klassisk midsommarlunch med ägg, sill, färskpotatis, lax, köttbullar, prinskorv mm. Mitt bidrag var ju en Laxtårta som blev fantastiskt god och en favorit hos hela familjen. Bra alternativ då flertalet inte äter sill. Kommer jag absolut att göra igen. Kanske till jul nästa gång?!

Mamma hade plockat en stor bukett med härlig blommor. Den fick symbolisera både kransar och midsommarstång. Dukat bord med öl och snaps som dryck såklart. Jag drack fantastiskt god flädersaft.

Laxtårta
200 g kavring
100 g smält smör
300 g varmrökt lax
0,5 dl hackade cornichons
2 dl gräddfil
3 dl creme fraiche
1 msk dijon
2 tsk rosépeppar
1 knippe dill, hackad
1 knippe gräslök, hackad
rivet skal av en citron
nymalen svartpeppar

4 gelatinblad
saft av en halv citron
  • Smält smör och mixa med kavring. Tryck ut blandningen i en springform och ställ i kylen i ca 15 minuter.
  • Smula laxen med fingrarna till små bitar. Blanda med resten av ingredienserna.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur och smält på svag värme i en gryta tillsammans med citronsaften. Blanda försiktigt ner i smeten.
  • Bred ut smeten på kavringsbotten och låt stå kallt i gärna minst ett dygn. Dekorera med hackad gräslök, rädisor, rosépeppar och citron.
Efter maten tog vi en promenad till stranden. Ingen badade. Brukar annars vara tradition. Man kan nästan utläsa av killarnas miner och kroppsspråk hur kallt det var i vattnet.

Jag och Johan. Nästa midsommar är vi tre. Ser visst jättetjock ut på denna bilden. Börjar tjocka till mig lite. Redan i v 27 men det blåser nog upp lite extra...:)

Efter strandhäng blev det fika med Glassmarängtårtan jag tipsade om tidigare i veckan. Så enkel att slänga i hop och så gott med ett berg av jordgubbar.

På midsommaraftons kväll är det alltid bål på stranden och fyrverkerier. Massor av folk samlas där. Kvällsdopp för några överförfriskade eller bara hänga och njuta av en underbar kväll.

Hoppas alla haft en minst lika underbar midsommarhelg som jag!

9 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Ojoj vad din magge börjar visa sej:) När man ser stranden kan man ju tro att ni befinner er på varmare breddgrader, så fint det ser ut.
Då ska vi ta och prova laxtårtan, den låter precis som något vi skulle gilla skarpt!

Mårtenssons kök sa...

Slängde iväg kommentaren lite för fort där... är det 5 dl gräddfil som ska i (2 dl + 3 dl) eller har det blivit nåt vajsing?

mumsfillibaba sa...

Tack! är lite för snabb ibland.... Det ska vara gräddfil OCH creme fraiche. Ändrat!!

Helena sa...

Vilka härliga bilder, och vad roligt det är att ni ska bli tre! Vi får se när det blir dags för oss, vi får börja jobba på det snart...

charlotta sa...

det låter som att ni har haft en alldeles underbar midsommarhelg! jag älskar för övrigt åhus, synd att vi inte är där så ofta. åker dock ner till skåne i veckan och stannar några dagar, DÅ ska vi minsann köra förbi och äta glass :=) SES IKVÄLL!

Remsan sa...

Åh, så härligt ni haft det. Laxtårtan bokmärkes bums. Glassmarängen låter också som något som skulle gillas av oss. Men vem gillar inte glass och maräng?!
Så vacker du är! Hoppas inte sommarvärmen blir för jobbig utan att du kan njuta av din graviditet.

Matarkivet sa...

Vilket kanon-firande! Det slog mig att stranden alltid är så fin i Yngsjö, min faster har stuga där så har varit där ibland.

Nina sa...

Vilken fin mage du har! Hoppas du mår bra trots värmen! Kram

Malin sa...

Mig gör det faktiskt inte så mycket att det ska bli sämre väder i helgen, jobbar nämligen då också ;P

Ååh, den där laxtårtan... och marängtårtan! GOTT! Och vilken fin mage du har :)