Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 2 januari 2010

Nyårsafton

Efter en helt fantastisk nyårsafton kan inte 2010 bli något annat än kanon. Jag jänner det på mig!


Dagen inleddes med skridskoåkning på Heden. Nästan hela skagengänget var samlat med respektive och barn. Vi var påpälsade för de -10 grader som termometern visade. Långkalsonger, underställ, tjocktröja, skidvantar och termobyxor. Solen sken som tur var och värmde en hel del. Vi snörade på skridskorna och vinglade runt som bambi på hal is bland småbarn, yra vuxna och samtidigt se upp för stora sprickor i isen. Antar att de som underhåller isen tagit julledigt, för den var inte bra!


Maria och Carina hade fixat lunch. Rykande het Gulashsoppa, creme fraiche, frallor med brie, salami och ruccola och pepparkakor. Satt väldigt fint!!

När solen började gå ner blev det riktigt kallt. Vi hade suttit stilla en stund och ätit och började frysa. Vi packade ihop och åkte hem. Väl hemma korkade vi upp den lilla Champangeflaskan, som stått i kylen sedan förra nyår då den aldrig blev uppdrucken, och kröp ner i ett varmt bad. Vi hade gott om tid för bad och piffning innan det var dags att ta en proppfull buss till Pernilla och Jurre. Där var alla samlade. 11 vuxna och 5 barn. Catarina och Tommy stod i köket och fixade förrätten som föll på deras lott. De hade tagit inspiration från sin Italienresa över jul och bjöd på Osfondue med buffé. Chilimarinerad pasta, lufttorkad skinka, crostini, gurk- och morotsstavar, körsbärstomater mm.

Värdparet stod för varmrätten. Helstekt biff, potatisgratäng, sallad och balsamicoskysås. Fantastiskt gott! Krämig potatisgratäng, väl tillagat kött och riktig fetaost i salladen. Festligt!!


Jag hade tagit mig på att göra desserten. Eftersom vi var ganska många gjorde jag två stycken Cheesecake.

Den ena var en Pepparkakscheesecake med Lingon. Denna hade jag aldrig gjort förut. Receptet kommer från Pernillas Jul som gick på TV4 innan jul. Väldigt lyckat och uppskattat resultat.
Botten:
250g pepparkakor
100g smör
Fyllning:
1 dl strösocker
3 st ägg
400g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
Glasyr:
3 dl Creme Fraiche
1,5 msk socker
1,5 msk vaniljsocker
1 dl lingon, tinade eller färska

Botten: Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor och blanda med smöret. Tryck ut i en botten med löstagbar botten.
Fyllning: Vispa ägg och socker pösigt. Rör den rumsvarma osten mjuk och smidig och blanda i. Vispa till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen på 200 grader i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna.
Glasyr: Rör ihop creme fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över glasyren på den svalnade kakan och strö över lingonen. Mums!!



Den andra cheesecaken blev Leilas New York Blueberry Cheesecake (klicka för recept) som jag gjort flera gånger. Serverade vispad grädde och ljummen blåbärssås till som jag gjorde på frysta blåbär, lite socker och vatten som jag kokade ihop och redde av med maizena till lagom såsig konsistens.


En fantastiskt trevlig heldag, med underbara vänner, som avslutades med taxi hem klockan 05,30 på morgonkvisten.

1 kommentar:

Julia sa...

Den där potatisgratängen ser supergod ut, du skulle inte kunna ta reda på receptet? :)