Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 7 februari 2017

Pizzapannkaka

Jag snubblade över en helt genialisk rätt hos Sara som driver bloggen Vardag.nu, nämligen Pizzapannkaka. Eller Pannkakspizza om man hellre så önskar. En barnfamiljs ultimata rätt, för vilket barn gillar inte pannkaka? Om man dessutom kan göra en fredagspizza av pannkakan, mitt i veckan?! Hurra! Receptet är till en hel plåt och funkar lika bra i matlådan dagen efter.

Till Pizzapannkakan gjorde jag Pizzasallad. Det äter vi ofta. Nu när salladsdiskarna gapar tomma och det som ev finns är snordyrt äter jag mer än gärna kål. Billigt, enkelt, användbart och gott! Jag hyvlar kål tunt, gärna på mandolin, och masserar med rapsolja, en dutt ättika, salt, peppar och italiensk salladskrydda.

Pizzapannkaka med Pizzasallad

Pizzapannkaka 1 plåt
Pannkaka:
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk oregano
1 liter mjölk
1 msk olivolja
5 ägg

Topping:
1 dl tomatpuré
0,5 dl olivolja
salt och peppar
2 dl riven ost
2 dl rökt skinka
ca 150g champinjoner

  • Blanda mjöl, salt och oregano. Vispa ner mjölken, lite åt gången och vispa till en klumpfri smet.
  • Vispa ner olivolja och ett ägg i taget.
  • Låt smeten svälla minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper eller smord med smör. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.


Nygräddad ugnspannkaka färdig att lägga på pizzatopping

  • Blanda tomatpuré, olja, salt och peppar och bred ut tomatsåsen på ugnspannkakan.
  • Toppa med riven ost, strimlad skinka och tunt skivad svamp.
  • Grädda högt upp i ugnen ca 10 minuter. 
  • Servera med tex. pizzasallad.


Före gräddning

Efter gräddning


4 kommentarer:

Anonym sa...

Knappast genialisk utan det är en enkel turkisk rätt ni har förstört med att slänga på skinka ��

Anonym sa...

Vilken turkisk rätt? Kommer nämligen från Turkiet och känner inte till den hr rätten.

nina lindnert sa...

kan inte låta bli...var står det att detta är en turkisk rätt, det enda artiga du kunde kosta på dig var att använda ordet "NI" att du orkar ...

nina lindnert sa...

Anonym ...man kan ju inte känna till allt...eller är du kanske gourmekock från turkiet???
att behöva dessutom vara anonym ... oj oj oj,
men det är ju klart kan bli allvarliga konsekvenser av att du tycker Sofie förstört denna "Turkiska maträtt" som du inte känner till... i matlagning gäller det att våga ta ut svängarna... med eller utan skinka... tjohoo ps. prova gärna denna varianten.. Det ät ju dock "bara" mat...