Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 7 februari 2017

Pizzapannkaka

Jag snubblade över en helt genialisk rätt hos Sara som driver bloggen Vardag.nu, nämligen Pizzapannkaka. Eller Pannkakspizza om man hellre så önskar. En barnfamiljs ultimata rätt, för vilket barn gillar inte pannkaka? Om man dessutom kan göra en fredagspizza av pannkakan, mitt i veckan?! Hurra! Receptet är till en hel plåt och funkar lika bra i matlådan dagen efter.

Till Pizzapannkakan gjorde jag Pizzasallad. Det äter vi ofta. Nu när salladsdiskarna gapar tomma och det som ev finns är snordyrt äter jag mer än gärna kål. Billigt, enkelt, användbart och gott! Jag hyvlar kål tunt, gärna på mandolin, och masserar med rapsolja, en dutt ättika, salt, peppar och italiensk salladskrydda.

Pizzapannkaka med Pizzasallad

Pizzapannkaka 1 plåt
Pannkaka:
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk oregano
1 liter mjölk
1 msk olivolja
5 ägg

Topping:
1 dl tomatpuré
0,5 dl olivolja
salt och peppar
2 dl riven ost
2 dl rökt skinka
ca 150g champinjoner

  • Blanda mjöl, salt och oregano. Vispa ner mjölken, lite åt gången och vispa till en klumpfri smet.
  • Vispa ner olivolja och ett ägg i taget.
  • Låt smeten svälla minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper eller smord med smör. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.


Nygräddad ugnspannkaka färdig att lägga på pizzatopping

  • Blanda tomatpuré, olja, salt och peppar och bred ut tomatsåsen på ugnspannkakan.
  • Toppa med riven ost, strimlad skinka och tunt skivad svamp.
  • Grädda högt upp i ugnen ca 10 minuter. 
  • Servera med tex. pizzasallad.


Före gräddning

Efter gräddning


Inga kommentarer: