Redan på onsdagen gjorde jag kryddblandningen och marinaden så köttet fick gotta till sig ordentligt till tillagningen.
Taco Carnita
1 kg fläskkarré utan ben
1,5 msk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitpeppar
0,5 msk svartpeppar
0,5 msk vitlökspulver
0,5 msk chilipulver
1 msk oregano
0,5 msk salt
1 lime
1 apelsin
1 msk kinesisk soya
1 tsk spiskummin
5 vitlöksklyftor
0,5 liter coca-cola (ej light)
- Blanda samman paprikapulver, cayennepeppar, vit- och svartpeppar, vitlökspulver, chilipulver, oregano och salt.
- Skär köttet i små tärningar, ca 1x1 cm. Massera in köttet med kryddblandningen.
- Pressa över saften av lime och apelsin, häll i soya och spiskummin. Finhacka vitlöken och låt marinera minst en timme men gärna ett eller två dygn.
- Lyft upp köttet ur marinaden (spara marinadern) och stek köttet. Häll på marinaden igen är köttet fått färg. Häll på coca-cola så det täcker köttet. Låt koka under locka i minst två timmar. Fyll på med mer cola om det behövs.
- Ta av locket och koka bort vätskan så det blir en kletig, trådig massa.
Trådigt och smakrikt kött |
Jag köpte tortillabröd men nån gång ska jag göra även dem. Men två olika salsor svängde jag ihop. En Mangosalsa och en Pico de gallo Fräscha och goda smaker!
Mangosalsa
1 mango
1/2 silverlök
färsk koriander
lime
1/2 röd chili
salt
- Hacka mango, lök, koriander och chili. Pressa över limesaften och smaka av med salt.
Mangosalsa |
Pico de gallo
100 g körsbärstomater
1/2 silverlök
färsk koriander
röd chili
limejuice
salt
- Hacka tomat, lök, chili och koriander. År du riktigt ambitiös kan du kärna ur tomaterna. Det hoppade jag över... Ju mindre bitar desto bättre.
- Pressa över limejuice och salta. Det är viktigt att hitta balansen mellan surt och salt. "Det ska vara så surt att munnen vattnas men salt nog att balansera detta".
Pico de gallo |
Taco Carnita |
Sååå gott! Gör en stor sats och frys in. Vi har en burk med kött i frysen som väntar på rätt tillfälle!:) Så nästa gång ni tänker tacos, gör Carnita! Men börja gärna tänka i börja av veckan så du hinner förbereda, marinera och tillaga!
11 kommentarer:
gahhhhh vad gott det ser ut. Trivs ni i nya lgh : ) ?? kram Sofia
Kanske något att göra på en av bitarna vildsvin som ligger i frysen... Långkok blir ju bara för gott!
Får ta och kika lite på den kokboken, låter väldigt intressant.
Åh vilket bitterljuvt inlägg! Gillar, gillar, gillar men känner också att: "när får jaaaag äta det här!?"
Jag har fingrat på den boken många gånger, får nog "unna" mig den!
ååååh, vad gott! visade receptet för jimmy och han blev typ lyrisk, så vi får nog ta och göra ett långkok med sånt här också snart. ser ju galet gott ut! annat än den vanliga tacofärsen det ;)
Farligt gott! Jag har också den kokboken och har sträckläst den från pärm till pärm med dreglande mungipor som resultat. Han beskriver recepten så roligt också. Jag ser fram emot att sitta i en brassestol i sommar med en bärsa och vänta på att indirekt grillade godsaker ska bli klara i den hemmasnickrade grillen!
Fast man behöver ju inte vänta på sommaren, ska nog testa något från boken redan i helgen.
Trevlig helg!
vilket bra recept! Jag tänker genast på de underbara tapas vi brukar äta i Barcelona, I love it!
Jag har varit sim Kim och inte riktigt "unnat" mig den där fina kokboken. Galet mycket gott i den! Detta måste ha varit helt ljuvligt... attans, nu är jag är hungrig igen...
Ha en skön helg. Kramar!
Vilket bra recept detta ska jag lägga på minnet:)
Åhå, så gott! Jag har just nu snöat in på mat som man äter i bröd!
Ojoj, jag är mätt men blir hungrig av dina bilder. Mangosalsa är en given favorit och jag brukar ha lite passionsfrukt i min också... söndagskramar!
Ser supergott ut! :)
Skicka en kommentar