Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 27 januari 2013

Mustig kycklinggryta

Gud, vad det är skönt att ha ett riktigt hem! Man vet inte hur mycket man saknat det förrän man väl har det! För första gången på läääääänge trivs jag med att gå hemma och lulla. Ja, ännu mer när snön yr och vinden viner utanför.

Det har varit en hektiskt helg. Eller mest gårdagen. Jobbade först några timmar på morgonen innan vi drog till gamla lägenheten för att flyttstäda. Ett riktigt skitjobb! Nästa gång jag flyttar lovar jag att köpa den tjänsten! Även om vi hade en liten lägenhet så tar det tid. Som tur var hade vi lämnat bort Oliver till farmor och farfar över helgen annars hade det tagit ännu längre tid. Den stora anledningen till att vi lämnat bort honom var att vi skulle ut och äta och gå på stand up med Johan Glans på kvällen som jag fick av Johan i julklapp. Vi gick till Familjen och åt. En restaurang jag velat gå till länge och nu äntligen!!. Ett mysigt ställe med god mat och trevlig personal. Och självklart njuter vi ännu mer av upplevelsen nu sen vi fick barn och inte kommer ut så ofta. Johan Glans är så sjukt rolig att jag fortfarande har kramp i käkarna efter konstant asgarv, fniss och skratt.

I dag fick vi sovmorgon och långfrukost innan Oliver kom hem igen. Vi bjöd farmor och farfar på lunch och även Johans bror med familj kom hit. Underbart att ha ett stort bord och plats för alla. Jag gjorde Mustig Kycklinggryta med ris, kokta morötter och sallad. Johan var skeptisk till morötterna med de gick åt. Inget tillbehör jag brukar göra med får nog bli ändring på det. Sååå gott med nykokta ljumna morötter med smör på:).

Gjutjärnsgrytan full med Mustig Kycklinggryta

Mustig kycklinggryta ca 8 portioner
ca 2 kg kycklingfiléer
1 pkt bacon
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
salt och svartpeppar
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl maizena
  • Skär kycklingfiléerna i bitar och bacon i tärningar. Skala och grovhacka löken och vitlöken.
  • Stek kyckling i omgångar, tills det fått fin färg och lägg sedan över det i en större gryta. Stek bacom och lök och lägg i grytan.
  • Tillsätt vatten, buljongtärning, vinäger och persilja.
  • Låt såsen koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör ut majsstärkelse i lite vatten och häll i grytan. Låt allt koka ytterligare 1 minut.
  • Servera kycklingen med ¨råris, lättkokta morötter och sallad.


Då vi inte har diskmaskin nu heller så försöker vi lära Oliver att diska. Eller....han erbjuder sig gärna göra det. Eller i alla fall stå och leka med vattnet. Kusinerna hjälpte honom att hålla balansen på pallen och inte hälla för mycket vatten utanför.




Ny vecka, nya äventyr. Eller....mest jobb men en dags ledighet och avslutar veckan med personalfest. Tjohoo, det ska bli kul. Veckomeny hoppar jag denna veckan då jag även ska i väg ett par andra kvällar och det blir lite sisådär med maten. Men kan verkligen rekommendera denna Kycklinggryta då den var både god och lättlagad.

5 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Det hörs verkligen att du trivs i nya lyan, det låter så härligt och vi blir så glada med och för dej! Visst är det en speciell känsla att plötsligt få uppleva en massa som man gått och drömt om tidigare.
Det där med flyttstädningen lägger vi på minnet tills det blir vår tur (när det nu blir...).
Kanon att bjuda på en god gryta, så bra att förbereda!

Tant Gul sa...

Mne hallå där du/ni flyttat. Inser att det var ett tag sedan jag var inne hos dig. Får bli skärpning nu! Och vad stor killen börjar bli.Grytan ser supersmarrig ut!

Victorias Provkök sa...

Inge vidare med flyttstädning... Men skönt när det är klart:) grytan ser god ut och morötter med smör och lite salt...mums!
Trevlig måndag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Charlotta sa...

Kul att ni trivs så bra i nya lägenheten! Vet exakt hur det känns när man flyttar från litet till större och det är så underbart att ha lite plats. Kram!

Ann-Christin A sa...

Vilken härlig hjälpreda ni har fått hemma till köksgörat! Kram.