Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 5 februari 2013

Porterstek på Vildsvin med Pressgurka

I dag drog vi till IKEA efter jobbet för att se om vi kunde hitta nån snygg/bra/praktisk bokhylla. Vi börjar bli trötta på att ha flyttkartonger med böcker och CD-skivor i ena hörnet i lägenheten. Det blev ingen hylla men väl tyg till gardiner, lampskärmar och lite annat smått. Vi åt även kvällsmat i restaurangen. 39:- för Biff lindström var helt ok!

För ett par helger sedan var det lite festligare. Jag gjorde Porterstek på Vildsvinsstek - en riktig festmåltid. (även detta) Receptet hittade jag hos Mårtensson men gjorde några förändringar då Johan inte är så förtjust i torkad frukt mm. Men ångrar det lite för jag tror att det blev lite mindre smak. Men kött och sås blev väldigt gott ändå.

Steken serverades uppskivad  med mos på potatis och palsternacka. En klick gelé, som jag tyvärr inte gjort själv, och pressgurka! Pressgurka ska jag göra oftare!!! Det är ju så gott!! Skulle kunna laga en rätt som passade till Pressgurka bara för att få äta det... Vad äter ni helst till pressgurka?



Porterstek på vildsvin 
1 kg vildsvinsstek
1 tsk timjan
4 pressade vitlöksklyftor
5 st krossade enbär
1 skivad lök
1 grovt slantad morot
50 cl porteröl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
2 dl vatten
½ dl kinesisk soya
  • Gnid in steken med salt, peppar, timjan, vitlök och enbär.
  • Bryn steken runt om i en stekgryta. Tillsätt lök, morot och all vätska.
  • Låt steken puttra under lock ca 40 min eller tills innertemperaturen på steken visar 68-70 grader.
  • Vira in steken i aluminiumfolie och låt den vila 15 min. Gör under tiden såsen.
Sås
Spadet från koket
2 dl grädde
maizenaredning
  • Sila ner spadet i en gryta och låt det koka ner ca 15 minuter (jag tyckte det blev väldigt mycket sås och skulle nog använda hälften av spadet men lika mycket grädde)  tillsätt grädde och red av med maizena.

Pressgurka
1 gurka
3 krm salt
2 msk ättika
1 dl vatten
4 msk strösocker
1 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
  • Hyvla gurkan med en osthyvel. Blanda med salt och lägg i en skål med tyngd över. Låt stå ca 30 minuter.
  • Blanda ihop salt, socker, ättika, vatten och vitpeppar till en lag. Rör tills sockret har löst sig. 
  • Häll av vattnet från gurkan och blanda med ättikslagen. Blanda ner persiljan och låt stå i 30 minuter och dra före servering.


9 kommentarer:

HemkäraHanna sa...

Det låter vansinnigt gott!

Anonym sa...

Åh herre, så gott det såg ut!!

Mårtenssons kök sa...

Men alltså, ett till?! Jag, eller vi, tackar så himla mycket för länkningen.
Bra att det gick hem ändå.

Pressgurka är sånt som jag kan få riktigt sug efter och äta helt utan något till så gott det är. Håkans far är precis likadan så vi brukar slåss om skivorna som blir över i skålen:)

Kramar/Anki

Lotta sa...

Pressgurka till så gott som alla färsrätter och många av husmansrätterna som skinkstek... Så gott! Fast jag fuskar och hoppar över pressningen.

Vildsvin verkar man kunna göra det mesta av som man annars använder nöt till. Det verkar bli mer och mer poppis!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Så gott det låter. Vildsvin har jag faktiskt ätit men egen pressgurka har jag aldrig gjort...Dags att prova!

KarinW sa...

Porterstek var det längesedan jag gjorde, tack för tipset nu vet jag vad jag ska bjuda svärisarna på nästa helg!

Kim sa...

Ikea har kanske inte världens godaste mat, men väldigt prisvärd och himla bra när man åker dit vid middagstid...
Pressgurka är sjukt gott! Och stek och sås.... Mmmmm.

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Låter väääldigt gott! :)

Remsan sa...

Vad passar inte pressgurka till?! Vi kan ha det till nästan vad som. Det är mycket gott till vissa asiatiska rätter.