Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 3 februari 2013

Tantigt värre!

Ja, nu trodde ni kanske att jag gått under helt, lagt ner bloggen och blivit tant på heltid. Nä, bara kommit lite annat mellan. Personalfest, mellobjudning, kyrkbesök och våffelfika till exempel. Så jag har helt enkelt inte hunnit. Men mat har vi ätit och det finns underlag för många trevliga blogginlägg.

Först ska jag berätta vad jag gjorde i torsdags. Vi var några bloggvänner som träffades i Tant Russins nya härliga lägenhet. Som vanligt var det knytis och kvällen tema var självklart "Tant". Vissa förklaringar var långsökta och andra självklara. Men allt som dukades fram på bordet var väldigt gott!

Pernilla, Charlotta och den minsta tanten Ofelia

Johanna, Åsa, Kim och Rebecka stökar i köket
Bordet dukades upp med en massa läckerheter - Linssoppa med morot, Grönkålspaj med ädelost, Bretzels, Quinoapuckar, Mandelbollar med saltgurka. Och som vanligt var allt väldigt gott och det var mycket mmm.... och ahh..... runt bordet. Mina bidrag till kvällen blev Grönkålspaj med ädelost och Schackrutor.



Mandelbollar med saltgurka, quinoapuckar och grönkålspaj med ädelost
Grönkålspaj med ädelost 

Pajdeg
75 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl kesella (10 %) 

Fyllning
200 g strimlad grönkål eller fryst grönkål (200 g färsk motsvarar 250 g fryst)
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
2 ägg
1 dl kesella (10 %)
1 1/2 dl mellangrädde
salt och peppar
140 g ädelost

  • Pajdeg: Arbeta ihop matfett, mjöl och kesella till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten på degen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen på 200 grader.
  • Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs lök och grönkål i en stor stekpanna med matfettet 5-10 minuter på medelvärme. Krydda med peppar. Låt svalna.
  • Vispa ihop ägg, kesella och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg grönkålsfräset i botten på pajskalet och smula osten över. Häll på äggstanningen försiktigt. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter.
  • Strö hackade valnötter och ringa flytande honung över pajen vid servering.
Lins- och morotssoppa och Bretzels med "Starke Hans"-senap

Vad är inte tantigare än Småkakor?! Det var vi flera som gick på det temat. Jitterbuggare, Ambrosiakaka, Mandelmusslor och Schackrutor.


Småkakor
Schackrutor
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljpulver
  • Arbeta ihop smör, vetemjöl och strösocker. Dela degen på mitten.
  • Blanda ena hälften med kakao och andra med vaniljsocker.
  • Rulla två jämntjocka rullar av varje färg. Lägg en ljus bredvid en mörk och sedan en ljus ovanpå den mörka och en mörk på den ljusa (inte så krångligt som det låter, Charlotta:)).Tryck till lite. Låt ligga kallt i ca 30 minuter. 
  • Skär skivor som är ca 1/2 cm breda. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. 
  • Grädda på 200 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på plåten.

Underskattade ljuvliga småkakor


10 kommentarer:

HemkäraHanna sa...

Det är så härligt att bejaka tanten i sig tycker jag. Och vad är bättre än småkakor?

Min Lilla Kokvrå sa...

Då måste det vara tanten i mig som gärna tar en småkaka till kaffet :)

Sofia sa...

HURRA FÖR SMÅKAKOR gahhhh love love love kram Sofia

Pernilla sa...

såna fruktansvärt gulliga tanter!

jag trodde jag varken gillade grönkål eller ädelost men den här pajen var ju hur god som helst så jag tror jag måste omvärdera det där lite :)

Lotta sa...

Tantigt bättre! Det är ju helt inne att vara "tant". Har numera en positiv klang tack vare Grynet till exempel.

Vilken härlig kväll ni hade, och god!

PS
Kände knappt igen Charlotta först med det mörka håret :-)

Millas Hälsoblogg sa...

Vilken härlig paj och kul att ha bloggträff:)

Mårtenssons kök sa...

Trevligaste tanterna ever ju! Kakorna kändes verkligen som de ju måste vara med på en tantträff.

Så kul att ni gillade lasagnen, ska bli spännande att få se din version!

Remsan sa...

Det var den finaste tantträff jag sett tror jag. Särskilt den söta mini-tanten :-) Som vanligt samlar ni ihop en massa gott på era dejter!

Eleonore sa...

Oj vilken toppenkväll, ser ut som ni hade det väldigt kul och mumsigt ;) Mandelbollarna såg väldigt smarriga ut!

Katarina sa...

Vilket härligt tema! Jag tror jag snor det. Låter som ni hade det riktigt gött när ni frossade i tantsmaker :)