Nyskördad rabarber |
Mandelkaka med rabarbergrädde
Mandelbotten
4 äggvitor
2 dl strösocker
200 g malen sötmandel
Rabarbergrädde
300 g rabarber
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde (stod 5 dl i receptet med tyckte det blev för mycket)
1/2 liter jordgubbar
Mammas antika mandelkvarn |
- Mal mandeln i en mandelkvarn eller mixa i en mixer.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa. Vänd ner mandeln.
- Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt i en cirkel som är ca 25 cm i diameter.
- Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.
- Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form.
- Blanda socker, potatismjöl och vaniljsocker. Strö blandningen över rabarbern. Grädda rabarbern i ugnen i 20 minuter på 175 grader. Låt rabarbern svalna helt. Gör gärna botten och rabarbern klar dagen innan.
- Vispa grädden hårt. Vänd ner den bakade rabarbern och rör om försiktigt. Ta även med vätskan som blivit av rabarbern.
- Fördela rabarbergrädden på mandelbotten. Dekorera med jordgubbar.
Härlig kombination av söt botten och syrliga rabarber |
10 kommentarer:
Mmmm, rabarbergrädde låter väldans gottigt! Fint med en egen rabarbleverantör minsann, skånsk sådan dessutom...
Mmm... Är inte detta sommar, ja då vet jag inte vad som är det. Midsommarens dessert kan det bli.
oj då måste jag ragga efter en tidning för jag tycker om att baka
Så fin den blev, gjorde själv mandelkaka igår men lite annorlunda än denna. Rabarbergrädde låter inte dumt alls!
Rabarber är gott och jag blev så glad då jag hittade den i affären här :)
Sweet MOTHER vad gott det här låter. Passande nog tog jag med mig rabarber från Skåne igår, tralalalalala.
Mmmm! Ser helt fantastiskt ut! Jag planerar att göra mängder av rabarbersaft i våran saftmaja när den anländer hem till oss från Jämtland. (Hur sjutton kunde vi sätta andra hands prioritering på den guldklimpen? Jag skyller på flyttstress!)
Den bästa tiden är rabarber(hög)tiden, tårtan låter ljuvligt god.
ÅH så gott, verkligen mumsfillibaba :D Själv gjorde jag en rabarbersemifreddo som blev väldigt god, lagom syrlig och söt!
Vilken smarrig tårta!
Skicka en kommentar