Receptet hittade jag i den senaste Buffétidningen (nr 10/13). Långkokade gjorde jag redan kvällen före och sen fortsatte jag koka den ytterligare en stund innan servering. Blev riktigt mört, smakrikt och gott. Grytan serverade jag med couscous, granatäppelkärnor, strimlade torkade aprikoser och hackad persilja.
Denna gången följde jag nästan receptet helt och hållet (kors i taket). Hade lite mer kött, ca 1 kg, men ökade inte så mycket av det andra.
Couscous med färgglatt piff |
Lammgryta med plommon, ingefära och kanel
2 gula lökar
3 morötter
6 katrinplommon
600 g grytbitar av lamm (t ex bringa eller stek)
olivolja
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
3 kanelstänger
2 lagerblad
3 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
1 dl grovhackad persilja
- Skala och klyfta löken. Skala och skär morötterna i bitar. Hacka katrinplommonen.
- Bryn köttet i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
- Stek lök, morötter och ingefära tillsammans med spiskummin i olja i 2–3 minuter. Flytta över till grytan.
- Tillsätt kanelstänger, lagerblad, katrinplommon, vatten, fond och tomater.
- Låt grytan småkoka under lock ca 1 1/2 timme. Lyft av locket och låt koka ytterligare 30 minuter.
- Toppa med persilja och servera gärna med couscous.
Lammgryta och couscous |
Älskar frukt i mat |
5 kommentarer:
Den här lagade jag i min Crock Pot. Jag bytte plommonen mot aprikoser. Mums, det var verkligen gott!
Åh, så ljuvligt gott. Det riktigt andas Mellanöstern. Trevlig bjudrätt så här års.
Jag älskar lamm! Det här låter ljuvligt.
Ha nu en riktigt skön helg!
KRAM
Vad läckert det ser ut, receptet och bilderna... Blir sugen på att testa! :)
Ctrl C. Den ska jag göra någon gång! Jag har börjat gilla frukt i mat, torkade aprikoser speciellt.
Skicka en kommentar