Jag passade på att tömma lite "slattar" med mjöl så blev dinkelmjöl, rågsikt, durumvetemjöl och vanligt vetemjöl.
Någon tyckte att hamburgerbröden såg goda ut! |
Hembakade Hamburgerbröd
25 g jäst
2,5 dl mild naturell yoghurt 3%
2,5 dl vatten
1/2 msk flingsalt
1/2 dl strösocker
12-13 dl vetemjöl (eller blandade mjölsorter)
vallmofrön eller sesamfrön
- Smula jästen i en bunke. Värm yoghurt och vatten fingervarmt och blanda ut med jästen.
- Tillsätt flingsalt, strösocker och mjöl, lite åt gången, till en smidig deg.
- Låt jäsa ca 30 minuter.
- Ös ut degen på ett bakbord och dela i 20 delar. Rulla bullar. Platta till dem mot en tallrik med sesamfrön eller vallmofrön så ena sidan blir täckt. Lägg på en bakplåtsklädd plåt.
- Låt jäsa under bakduk i 50 minuter.
- Grädda i ca 10 minuter på 250 grader.
Ugnsbakade tomater |
Hamburgarna blev riktigt genomarbetade. Förutom hembakta hamburgerbröd gjorde jag coleslaw och ugnsbakade tomater. Det var plommonkvisttomater som jag halverade, la på en bakplåtsklädd plåt, ringlade olivolja över och strödde flingsalt och nymalen svartpeppar över. Sen fick de stå i ugnen på 125 grader i några timmar. Sååå gott!!
Coleslaw: riv morötter och strimla vitkål fint. Blanda med hälften grekisk yoghurt och hälften majonnäs så att allt hänger i hop (inte för mycket klet). Krydda med salt, peppar och hel kummin.
Krämig coleslaw |
Enligt Johans önskemål hade vi även sån där portionsförpackad cheddarost på hamburgaren. Ja, det är ju faktiskt inte så dumt. Nötfärsen till hamburgaren blandade jag med salt, peppar och chipotle pasta. Hittade även lite pommes i frysen som vi hade till. De är verkligen ingen hit de där köpta pommesen. Mest sladdriga och smakar gammal fritös. Hamburgarna sköljde vi ner med julöl. Jag älskar julöl!!! Först en Carlsberg julöl (import) och sen en Sleepy Bulldog Winter ale. Yammi!!
Dukat bord |
Hela anrättningen |
Tror ni att vi blev mätta?! Jo, låg som två strandade sälar i vars en hörna på soffan efteråt. Hua! Men gott var det! Kan knappt erkänna att vi tryckte i oss dessert också ovanpå detta. En halvfabrikats-panna cotta som jag har lite synpunkter på. Det tar vi en annan gång....
10 kommentarer:
Mmmmm, ser så galet gott ut! Hemmagjorda burhare och bröd hör till min topplista när det gäller mat. Verkligen barnsligt förtjust i det.
Kram kram
Vilken härlig fredagskväll! Jag älskar också ugnsbakade tomater - så galet gott till det mesta.
Helt underbar bild med Olivers hand på bullarna (för det är väl hans och inte Johans?).
Den där smälta osten på ser oerhört god ut, plastförpackade eller inte. Gott också med så många tillbehör.
Fast anledningen till frystömning smög oss obemärkt förbi, konstigt...:)
Åh vad tomaterna ser goda ut. Jag hela hamburgaren också, för den delen. :-D
Egna är ju dessutom bra mycket godare:)
Trevlig söndag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tänk att en "tömning av kyl och frys", för mycket hamburgerdressing blev en så grym middag i slutändan :-) Och du är ju inte klok på en fläck som BAKAR hamburgerbröd. Jag skulle aldrig fixa det. Du är lite av en idol nu måste jag säga...
Och vilka tillbehör! Här snackar vi inte hamburgare som snabbmat direkt. Den där osten ska jag erkänna att jag också vill ha på min burgare. Plastig, sladdrig och alldeles rätt i det sammanhanget :-)
Hoppas tömmandet av kyl och frys fortsätter lika bra, det vill säga att det blir en massa gott på vägen.
Skön söndag!
Det är inte mycket som slår en bra hamburgare! Mycket driftigt av dig att göra egna bröd, men kan tänka mig att det smakar så mycket bättre. Och långsamtbakade tomater... bästa tillbehöret. Till allt! :)
Verkar hur smaskens som helst. Hamburgerbörd brukar jag göra menaldrig att jag gjort coleslaw. Hmm undrans varför, det får det nog bli snart = )
Jag tycker dina hembakta hamburgerbröd ser grymma ut! Och så gillas det naturligtvis att Olivers hand trevar fram sådär lite fint på kanten haha ;) Kram på er denna tredje advent!
ÅH det måste ju bli mitt nästa projekt! Hembakade hamburgerbröd! Tack för receptet och tipset :D
Skicka en kommentar