Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 22 november 2012

Fiskbiffar med basilika

På tisdagar försöker vi äta fisk. Denna veckan gjorde jag fiskbiffar för första gången. Har gjort  asiatiska fiskbollar en gång som blev fantastiskt goda. Så när jag hittade detta receptet hos Gourmetmorsan blev jag sugen på att testa. Hon hade fått inspirationen från Monika Ahlberg som hade lagat något liknande på morgon TV. Här kommer min tolkning:


Fiskbiffar med basilika 4 portioner
ca 500 g torskfilé
1 pkt bacon
1 bit färsk ingefära
1/2 kruka basilika
3 msk potatismjöl
3 rivna vitlöksklyftor
ca 2 msk limesaft
1/2-1 röd peppar
salt och peppar
smör att steka i
ca 100 g babyspenat
2-3 dl vispgrädde
  • Tärna och knaperstek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper.
  • Skär torskfilén i bitar och lägg i en bunke. Riv ingefära, hacka chilin (efter tycke och smak) och blanda med torsken tillsammans med vitlök, limesaft, potatismjöl och nästan all basilika (spara lite till garnering). Mixa ihop till en smet med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.
  • Forma åtta stycken biffar av smeten och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
  • Smält en klick smör i en stekpanna och stek biffarna gyllenbruna på båda sidorna. Lägg dem på ett fat.
  • Smält en ny klick smör i stekpannan och fräs spenaten mjuk en minut. Lägg biffarna ovanpå och häll över grädden. Låt puttra en minut.
  • Lägg bacon och halverade körsbärstomater ovanpå biffarna. Garnera med färsk basilika.
  • Servera med ris, potatis eller pasta.


Många härliga smaker och biffarna smakade mycket i sig. Ingefäran kom fram lite lite och skulle kunna uteslutas. Basilika och vitlök är härliga smaker i sig som piffar till fisken som är ganska smaklös. Tomat och knaperstekt bacon var pricken över i:et. Till biffarna hade vi ricotta- och spenatfylld tortellini. Finns en risk att jag gör fiskbiffar snart igen och experimenterar med andra smaksättningar.


Idag har jag inlett julen. Har bakat saffransbullar i eftermiddag och till kvällsmat åt vi Risgrynsgröt (hemmagjord, såklart!) och vörtbröd (Pågens med russin) med julskinka (Mor Matildas griljerade) och senap (tyvärr ingen julsenap, Johnnys dög fint!). Nu är vi igång! Har massor av roliga saker att testa den närmsta månaden.

5 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Dom biffarna lägger jag händerna på, dom ska i göra! Kul att kunna testa lite olika smaksättningar också.

Vi har också tänkt lite jultankar, får väl se om vi ens får till hälften:)

Charlotta sa...

Åh, de här ser grymt goda ut! Säger jag som inte ens äter fisk... :=)

KRAM!

Pernilla sa...

låter hur gott som helst! sparar det till framtiden (när ofelia börjar äta mat) då vi ska börja äta fisk en gång i veckan har jag bestämt :)

hoppas du mår bättre nu så inte hela helgen blir lidande! KRAM!

Remsan sa...

Ja, det ser verkligen supergott ut! Låter verkligen som smakerna passar mig.
Jag har börjat testa lite julgodis idag! Ska experimentera lite framöver.
Ha en skön helg! Kram.

Linda-matstugan sa...

Snyggt! Verkar dessutom vara kanongott ju, mums!