Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 29 januari 2012

Pajbuffé

Så! Då var han döpt. Oliver Johan Bruce blev namnen. Vi har hemlighållit namnen för våra familjer så det var roligt att höra deras fniss när vi "offentliggjorde" dem i kyrkan. Johan efter pappa och Bruce efter "bossen" såklart. Trots att kyrkan är stor, modern och rymlig kändes ceremonin väldigt intim och mysig. Bara våra familjer och prästen. Oliver skötte sig fint. Somnade i mitt knä en stund och vaknade till när prästen blötte hans huvud och skrek till lite. Men sen var han tyst och lugn igen.

Jag och nydöpt Oliver. Gillade alla banden på klänningen.
Efter kyrkan gick vi till en lokal bredvid där vi bjöd på mat och fika. Vi hade gjort pajbuffé med fyra olika pajer. Tacopaj, Skaldjurspaj, Tomat- och fetaostpaj och Kycklingpaj. Blev en bra mix med mycket olika smaker. Tacopaj är ju Johans specialare som vi gjort många gånger förut. Receptet hittar du här. De andra pajerna var nya och obeprövade recept. Kycklingpajen har jag sett på flera olika bloggar och receptet kommer från Arla. Den vegetariska Tomat- och fetaostpajen och Skaldjurspajen var mina favoriter.

Skaldjurspaj
Deg:
75g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kesella

Fyllning:
5 st hårdkokta ägg
200 g skalade räkor
2 dl creme fraiche
1 msk fisksås (thai)
0,5 dl hackad dill (fryst går fint)
riven ost
  • Blanda ihop pajdegen och förvara den i kylen en halvtimme. Tryck sedan ut den i en pajform. Förgrädda den på 200 grader i 10 minuter.
  • Hacka äggen grovt. Blanda med övriga ingredienser. Lägg i pajskalet och strö över riven ost.
  • Grädda i ca 25 minuter.
Tomat- och Fetaostpaj
Deg:
125g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten


Fyllning:
250g fetaost
1,5 dl färska örter (eller fryst italiensk örtblandning)
3 st vitlöksklyfter
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
ca 200 g körsbärstomater
  • Nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Tryck ut den i en pajform med höga kanter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter på 200 grader.
  • Mixa fetaost, örter, vitlöksklyftor, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll i pajskalet. Lägg i de hela körsbärstomaterna. 
  • Grädda på 175 grader i ca 1 timme.
Pajbuffé
Alla pajerna gjorde vi dagen innan och värmde dem sedan i ugnen så de blev ljumma. Tycker att paj blir mycket godare dagen efter då alla smaker satt sig och de är lättare att skära. Serverade en stor sallad och gröna oliver (såklart) till. Var lite orolig om fyra pajer skulle räcka till 14 vuxna och 4 barn. Allt tog slut och tror alla fick så mycket de orkade. Det behövdes ju lite plats i magarna till kakor och tårta...

Stor sallad och många oliver serverades till pajerna

 Stort Tack till våra familjer för en lyckad och trevlig dag!

15 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Oh, så mycket goda pajer yummie. Och trevligt med dopet :)

Unknown sa...

Så gott allt ser ut! Den där skaldjurspajen blev jag extra nyfiken på :-) Den ska absolut testat! Härligt att dopet gick fint! Kram Gourmetmorsan

MÅ Gott sa...

Paj är ju väldigt smart mat att förbereda och som kan varieras hur mycket som helst!

Så fina ni är!

Mårtenssons kök sa...

Bruce, WE LIKE!!! Båda ler vi när vi läser namnet, underbart Sofie (och Johan och Bruce!).
Pajbuffé var ju en bra idé att bjuda på, någon smak som passar alla.

Anonym sa...

Så fina ni är!! Snygga som få. Stort grattis till Oliver!

Kramar från Bea i Malmö

Remsan sa...

Så fina namn han fick prinsen! Skönt allt gick bra.
En sån fin pajbuffé du bjöd på. Visst är de godast när det fått stå till sig över natten.

Anonym sa...

jag tycker oxå att ni är så fina jag hade ju döpt oliver till Oliver Hans Johan i min fantasi men fina namn nu klart. jag tycker att Johan är så fint.Har du kort på tårtan kram

Katarina sa...

Så vackert namn och fin buffé ni bjöd på!

Josefin sa...

Haha vad söt! Roligt med massa band ju :)
Vilken drömblogg för en gravid kvinna! Så goda recept!

Kim sa...

Bruce - grymt!
Paj är ju oslagbart när det kommer till buffé, alla hittar alltid någon favorit. Skaldjurpajen skulle nog bli min tror jag.

Och så himla fin bild på dig (och Oliver förstås)! Ses snart!

Anonym sa...

Snygg morsa o fin fina Oliver!

Kram grannen 11a

Matarkivet sa...

Så fina ni är! Och kul idé med pajbuffé. Mums!

Anonym sa...

HÄÄÄÄRLIGA pajer! Fina bilder på er också!

Malin sa...

Haha, exakt, är det morötter i så VET man ju att det är nyttigt ;)

Vad fina ni är, du och lillkillen! Och pajbuffé sen... Svårslaget om du frågar mig! :)

karin sa...

Vad fina ni är! :D