Är ju inte speciellt grym på italienska men det bör betyda "gratinerade potatisgnocchi i tomatsås". För det var vad det var. Receptet kommer från Paolo Robertos kokbok "Mina fastrars mat". Som vanligt lyckades jag inte följa receptet fullt ut. Fuskade bland annat med "köpe-gnocchi". La den tiden på att koka tomatsåsen länge för fyllig och god smak (och springa och trycka tillbaka nappen som trillar ur Olivers mun heeela tiden!).
2-3 portioner
1 pkt färdig gnocchi
400 g krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
färsk basilika
salt och peppar
1 msk flytande honung
1 boll mozzarella
knappt 1 dl riven parmesanost
körsbärstomater
Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt krossade tomater, basilika, honung, salt och peppar. Koka på låg värme i ca 45 minuter. Mixa med en stavmixer.
Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg i en ugnsfast form. Häll över tomatsåsen och blanda runt lite. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg ovanpå tillsammans med halverade körsbärstomater och riven parmesan.
Gratinera på 200 grader i 25 minuter. Öka värmen och sätt på grillfunktionen på ugnen de sista fem minuterna för att få fin färg på osten.
Rätten är helt vegetarisk. För mig funkar det fint. Johan hade önskat en kryddig korv eller skinka till. Vi hade endast lite färsk spenat till. Vardagsgott!!
6 kommentarer:
Låter mycket gott och namnet på rätten är ju bara härlig!
Italien-freak som man är så låter detta gudomligt!
Är Paolos bok bra för övrigt?
Så gott det ser ut! Verkar som att jag borde införskaffa boken, den nämns på flera bloggar...
Åh gott! Jag gillar allt med honung i:-) Mmmm, vad sugen jag blev nu på din gnocchigratäng.
Låter riktigt delicious! :)
Det både låter och ser gott ut!
Skicka en kommentar