Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 31 januari 2011

Flygande Jacob

Ja, eller vad det nu var. För som vanligt finns det lika många recept som kockar. Började diskutera med en kollega och hon påstod att det inte ska vara curry i. Då är det Africana. Men Africana gör man inte i ugn. Såhär gjorde jag och jag kallar det Flygande Jacob (var kommer det namnet i från egentligen?!)

6 st kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 burk lätt creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl ketchup
1/2 sweet chili
2 msk vetemjöl
salt peppar
curry
kokosflingor
1 dl jordnötter
1,5 banan
  • Strimla kycklingfileérna och bryn dem i smör. Krydda med salt, peppar och curry. Lägg i en ugnsfast form.
  • Strimla bacon och stek ganska hårt.
  • Strö kokosflingor, jordnötter, bacon och skivad banan över kycklingen.
  • Blanda créme fraiche, matgrädde, ketchup, sweet chili, salt, peppar och vetemjöl. Häll blandningen över kycklingen.
  • Grädda i 225 grader varm ugn i ca 25 minuter.
Servera med Basmatiris, mango chutney och extra jordnötter. Mycket sås ska det vara! Skulle kunna haft lite mer curry och chili men väldigt gott ändå! Många har svårt med frukt i mat och då kan man servera skivad banan vid sidan om i stället för i.

***

8 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Jag gillar flygande Jacob. Nu blev jag jättesugen på det, måste nog skriva in det i kommande veckomenyn.

Cupcakesfluffan sa...

flygande jacob är himla gott, fast jag har aldrig gjort det med curry i, det måste jag testa nästa gång, vilket får bli snarast :-)

Anonym sa...

Ser kanon gott ut... värd varenda cykeltramp kan jag tänka mig!

// Tjejen med jacob utan curry men inte rädd för förändringar ;)

PS. Nästa vecka spöar vi Frida

Mårtenssons kök sa...

I kokboken 70-talets mat (lånade den på bibblan) kan man läsa om namnet och vart det kommer från; "en medarbetare på Allt om Mat berättade om sin granne, en viss Ove Jacobsson, som jobbade på fraktflyg och som varje år på grannfesten bjöd på en rätt som vunnit allas hjärtan. Grannen kontaktades och rätten publicerades i tidningen."
Kan verkligen rekommendera just den kokboken, mycket nostalgi och nya varianter på många gamla godingar.

Kaksmulan sa...

Flygande Jacob är ju jättegott och det var väldigt länge sedan jag åt. Jag brukar ha i curry men har nog fått utan också ibland. Nog dags att återuppta bekantskapen med Jacob.

Mor-Mia sa...

Om man tar bort bananen så är det här en av mina favoriter :)

Trebarnmamman sa...

Flygande Jakob är utan curry ... Du har gjort africana ..hihii jag håller fullständigt med din kollega!!! Men gott är det !!! Stod inte det receptet (ja utan curry då ) på bacon paketen förrut ! Typ grillad kyckling, vispad grädde med chilisås ,bananer, stekta bacon och jordnötter !!! ... Gjorde faktiskt det i torsdags !!:))

Fin blogg du har !!

Remsan sa...

För mig ska Flygande Jakob vara utan curry, men med italiensk salladskrydda. Jätteviktigt ;-) ruggigt gott iaf!
Din cajunkryddade lax hade jag inte heller tackat nej till.