Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 2 januari 2011

Apelsingravad lax

Jag gravade ju en bit lax till jul. Nog första gången jag har gjort det. Blev himla gott och mycket godare än den man köper. Receptet hittade jag i Buffé 12/10. För en gångs skull följde jag receptet till punkt och pricka. Vågade inget annat... Livsmedelsverket rekommenderar att man ska frysa laxen minst 2 dygn innan man gravar men tiden blev knapp och killen i fiskdisken sa att det bara var en rekommendation så jag chansade och lät bli. Alla överlevde julen!

500 g laxfilé med skinn
1 apelsin
1/2 dl salt
1/2 dl strösocker
2 msk farinsocker
2 msk honung
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk sechuanpeppar (kan uteslutas, det gjorde jag)
2 msk tunt skivad ingefära
4 stjärnanis
  • Tvätta och skär apelsinen i skivor, ta ej med ändarna.
  • Blanda alla ingredienserna utom lax och apelsin i en skål.
  • Häll blandningen över laxens köttsida. Gnid in den och lägg på apelsinskivorna. Lägg laxen i dubbla plastpåsar och knyt ihop. Låt ligga i kylen 1-2 dygn. Vänd påsen några gånger.
  • Ta bort apelsinskivorna och torka laxens yta lätt med hushållspapper.Skär laxen i tunna skivor vid servering. Servera med hovmästarsås. I Buffé tipsade de om att blanda 2 dl färdig hovmästarsås med 2 msk japansk soja och 2 msk kaffe. Låter intressant men vi hade "bara" vanlig hovmästarsås. Men nästa gång testar jag.

7 kommentarer:

Ovanligt Gott sa...

Det där ser hur fräscht och nyttigt ut som helst!!

Erika Skogly sa...

Har testat att grava lax för läääänge sen och den blev inte alls god. Men jag ska nog göra ett nytt fösök tror jag. Det där lät jättegott.

http://smaskelismaskens.blogspot.com/

Erika - Bakglädje sa...

Det har jag aldrig testat att göra själv. Tack för receptet.

Pernilla sa...

mmm, apelsingravad lax låter hur gott som helst :) yumyum!

säger man inte att så som man tillbringar nyårsafton, så blir resten av året? annars borde ju varenda människa i hela världen ha ett år då de är oerhörta trötta, slitna och bara käkar pizza framför teven? ;)

Mårtenssons kök sa...

Sällar oss till de som aldrig provat på att grava lax själv. Skulle kanske ta och prova när man kan hitta lite billig lax.
Skönt att ni alla överlevde!

Remsan sa...

Denna lax låter hur spännande som helst. Skulle nog kunna funka som förrätt. Får klura lite på tillbehören bara.

Maria sa...

O jag älskar gravad lax, och det här var en ny variant! Att du ska frysa laxen är för att den kan ha parasiter i sig, tex trikiner. Inte så najs att få i sig. Man kan frysa efter att man gravat också! Vår favorit är gingravad lax. Om du fick blodad tand med hemmagravat så tipsar jag dig om att göra den :) http://ingenrotmos.blogspot.com/2009/11/gingravad-lax.html

Fin blogg! Hit ska jag återvända :)

/Maria