Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 17 januari 2011

I detta hemmet slänger vi ingen mat!

Kanske lite ris eller pasta åker i soporna ibland men oftast hamnar det mesta som blir över i matväg i min matlåda. Ibland kan det vara de mest konstiga kombinationer av såser och tillbehör. Men så länge allt är gott för sig så är det väl gott tillsammans. Eller?!

I kväll blev det en rest-tallrik av helgens middag. Helstekt Gödkalvrostbiff och Mangosalsa samt rostade jordärtskockor var det i lördags. I dag strimlade vi det kalla köttet och åt tillsammans med resterna av salsan, kokte lite bulgur och gjorde lite guacemole. Gott det med.

Gödkalvrostbiffen marinerade jag över dagen i Jerkkrydda. Jag brynte hela "köttstycket" i smör och kryddade med salt och peppar. Späckade med vitlöksklyftor och lågtemperaturstekte i ugnen på 125 grader tills termometern visade 58 grader. Tog 1-1,5 timme.

Lät vila i ugnsfolie i en halvtimme innan servering och skar upp det i lagom tjocka skivor.

I Salsan hackade vi ner färsk mango, avocado, gula och röda körsbärstomater, salladslök, röd lök, röd paprika, hackad färsk koriander, saften av en lime, olivolja salt och peppar.

Gödkalv är ju ett väldigt ljust kött och kräver lite smaker för att piffa till! Var lika gott idag som i lördags fast på olika sätt. Den biten som blev över av köttet ligger nu i frysen. Den kommer nog att bli pytt-i-panna någon dag.
***

10 kommentarer:

vanilla sky sa...

Skönt att se att det finns fler som inte gärna kastar mat :)

Pernilla sa...

här kastas det inte heller särskilt mycket mat, det mesta blir ju matlådor också med lite olika blandningar. förra veckan hade vi den fina kombon rotfruktsgratäng och tacogryta, funkar det med :)

ja, pommes PÅ pizzan. tillsammans med kebabkött, massor av sallad, kebabsås och falafel. det blir som kebabtallrik på pizza. i mölndal kör vi all in ;) fast att äta upp en hel sån pizza är nog en omöjlighet...

Frostrosor sa...

Vi försöker också att ta vara på det mesta och planerar därför in restmat i månadsmatsedeln. Om det ändå verkar bli kött/korv/dylikt över så har jag en liten burk i frysen dit jag fyller på under månaden, t.ex. ett par köttbullar, 4 korvar, köttbitar, skinka med mera. Sen använder jag det till en pyttipanna eller pastapanna. gott!

Remsan sa...

Låter precissom mina matlådor. Svor lite häromdagen då jag hade en alldeles för liten klick vitlökssås över (som blivit ännu godare efter någon dag) och upptäckte att Berra glömt sin klick med sås hemma. Nästa gång får jag de bästa resterna...
Köttet låter jättegott! Och salsa gillar jag i alla former.

Erika Skogly sa...

Ja, vi borde nog alla bli lite bättre på att ta till vara maten och inte slänga. Undrar hur många babiljarder ton som slängs varje år. Så det är bra med inspiration på vad man kan göra av olika rester. Ha en god vecka.

http://smaskelismaskens.blogspot.com/

charlotta sa...

vi arbetar på att inte slänga så mycket mat, men ibland misslyckas vi med det, tyvärr. matlådor är vi dock ganska duktiga med, speciellt callen.

salsan låter galet god!

Angela hos Mormor Magda sa...

Vad GOTT! Och vad bra att nästan inget slängs, vi försöker göra detsamma hemma med!

Mårtenssons kök sa...

Underbara färger i salsan!

Vi försöker oxå att inte slänga någon mat, och det som vi absolut inte kan återanvända åker i den bruna påsen och går till återvinning.

MÅ Gott sa...

Här har vi faktiskt tagit tag i detta med att inte kasta så mycket mat.

Salsa är ju bara SÅ gott!!

Mor-Mia sa...

Rätt inställning!
Jag gillar inte heller att slänga mat.