Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 4 mars 2012

Indisk lammgryta

I bland blir jag bara irriterad över att läsa allas statusrader på "fejjan" om hur underbart allt är, vilket underbart väder det är och hur långt man har sprungit. Men jag är precis likadan själv. Skriver sådana där irriterande statusuppdateringar. Men idag känner jag mig allt annat än pigg och då är det bara jobbigt ät läsa om hur bra alla har det. Ont i huvudet, ont i ögonen, täppt i näsan. Börjar bli orolig att det är bihålorna som spökar egentligen. Det är kanske min tur nu? Verkar som de flesta redan haft ordentliga förkylningar.

Trots det tog vi en tur till baby & barn mässan idag. Den var väl sådär. Vi gick mest dit för att kolla in bilbarnstolar. Dags för en ny till Oliver. Annars var det nog mest för gravida som är mottagliga för allt. Jag har numera koll på vad som är bra och dåligt. I alla fall enligt mig:)

Nä, nu ska vi vara lite positiva. Även om inte "Andra Chansen" föll mig i smaken i går så åt vi i alla fall väldigt god mat. Jag hade gjort en Indisk Lammgryta. Möjligtvis årets sista långkok (i väntan på alla härliga vårprimörer). Doftar fortfarande indisk sylta i lägenheten. Grytan gjordes på ett sätt som jag inte brukar laga grytor på. Många kryddor som fräses tillsammans med lök som har mixats till en puré. Lite imponerad blir man när alla kryddor finns hemma. Ungefär hälften av alla kryddor i kryddhyllan. Receptet hittade jag i GP i veckan.

Många kryddor
Indisk lammgryta
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
0,5 dl vatten
ca 1 kg lammkött i tärningar, tex lammstek
2 kanelstänger
10 kardemummakapslar, krossade
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk malen koriander
1 msk paprikapulver
1,5 dl grekisk yoghurt + till servering
1 msk tomatpuré
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vatten
2 tsk garam masala
  • Mixa lök, vitlök, ingefära (skalad och skivad) med vatten till en puré.
  • Bryn köttet, lite åt gången, och lägg åt sidan.
  • Fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och pepparkorn i olja tills det kommer härliga dofter. Tillsätt lökpurén och fräs tills löken fått fin färg. Häll i spiskummin, gurkmeja, cayennepeppar och paprikapulver. Låt fräsa med en minut. 
  • Blanda köttet, lökpurén och kryddorna i en gryta. Tillsätt yoghurt i omgångar under omrörning. Låt koka in mellan varven. Koka 3-4 minuter.
  • Häll i tomatpuré, vatten och buljongtärning. Lägg på lock och låt sjuda i 1-2 timmar, eller tills köttet blivit riktigt mört. Höj värmen och ta av locket mot slutet och låt eventuell överflödig vätska koka bort. Rör ner garam masala.
Till grytan hade vi grekisk yoghurt, basmatiris och Naanbröd. Jag hade även fått några papadums av min vän och kollega Ida. På förpackningen fanns det tre tillagningsalternativ: micro, gryta eller ugn. Jag valde ugn. Det gick väääldigt snabbt och tyvärr på snudd för brända (och fy, vad ugnen blev bränd av oljan som droppade ner i botten. jag som rengjorde ugnen bara för några veckor sedan!!!!)

Men Naanbröden blev goda. Vi köpte dem färdiga. Smälte smör som jag blandade med riven vitlök och lite spiskummin som jag penslade på. Gräddade dem på 200 grader i  ca 5 minuter. Blev jättegott!

Indisk lammgryta

Dessert? Nej, det blev lite smågodis. Man vet ofta i förväg när man gör "mäktig" mat att man inte kommer orka dessert. Eller att man kommer att bli tooookmätt om man äter det. Så därför hade vi lite smågodis istället. Det räckte fint!

Liiite smågodis

9 kommentarer:

Anonym sa...

Men Sofie, det var inte meningen att smutsa ner din ugn... ta kastrullen nästa gång ;)

// Ida

Amy's piece of cake sa...

Spännande (även om det var kött) ;)
Papadums gör vi i micron eller som min mamma gör direkt på plattan (utan stekpanna eller dylikt). Synd på ugnen, nästa gång får du ha alu folie längst ner!

Anonym sa...

du har ju en hel affär med kryddor. Krya på dig kram Gittan

Remsan sa...

Visst är det lite så medd FB. Jag brukar därför skriva lite provocerande status ibland istället.
Vet inte om du kan ta Sinova för du ammar fortfarande antar jag, annars är det toppen. Eller droppa bröstmjölk i näsan... Allvarligt.
Lammgrytan med tillbehör hade jag inte tackat nej till. Däremot till att rengöra din ugn. När vi renoverade köket satte vi in en ugn som är självrengörande. Helt sjukt bra.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Jag håller med dig om facebookuppdateringarna. Jag själv är livrädd för att skriva någonting överhuvudtaget eftersom jag vet hur irriterad jag själv blir när folk skriver om ointressanta saker!

Lammgrytan ser oerhört god ut! Jag älskar långkok då alla smaker verkligen får blomma ut!

Ha en fin vecka:)

Moma sa...

Hahaha, jag lever ett härligt dubbelliv på fejjan, ett med glada hejarop och hurtigheter hos mitt alter ego Moma och så ett lite mer syniskt på min privata sida:-) Lite Doctor Jekyll and Mister Hyde-varning!

Smarrig gryta!

Moma sa...

Hahaha, jag lever ett härligt dubbelliv på fejjan, ett med glada hejarop och hurtigheter hos mitt alter ego Moma och så ett lite mer syniskt på min privata sida:-) Lite Doctor Jekyll and Mister Hyde-varning!

Smarrig gryta!

Anonym sa...

Jag älskar lamm! Den här grytan låter fantastiskt god :-)

Matarkivet sa...

Så gott med indiskt! Har aldrig lagat det själv, är ju så lätt att få tag i i London, nästan vanligare än fish & chips. :)

Men hemlagat är ju alltid godast, så nog dags nu :)