Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 29 mars 2012

Äppel- och baconbiffar med fetaoströra (äppeltriologi)

Vi hade ju Hanna och Edvin på besök i går. Vid det här laget kan ni väl vårt upplägg: lunch, promenad och sen en smaskig fika. Till lunch bjöd jag på en Äppeltriologi kan man säga. Man kan ju nästan tro att det är höst men inte. Receptet kommer från senaste numret av tidningen Buffé. Det var ett sånt där "testlagarrecept". Av oss fick det godkänt! Saftiga goda biffar med en god sås till där man smakade ordentligt av vitlök i munnen ett bra tag efteråt. Med triologi menar jag att det var äpple i biffarna, stekta äppelklyftor till samt äppelmust i glasen. Gott!

Biffar
1/2 paket bacon
500g blandfärs
(1 ägg)
2 stänger vårlök
salt och peppar
1+3 äpple
1 klyfta vitkål
  • Strimla bacon fint och fräs i torr panna. Låt svalna och rinna av på hushållspapper.
  • Skala och riv ett äpple grovt. Blanda med färs, fint strimlad vårlök, ägg, bacon, salt och peppar till en smidig smet. Låt gärna stå ett tag så smakerna får sätta sig.
  • Forma stora eller små biffar. Stek i smör i stekpanna.
  • Kärna ur resten av äpplena och skär i lagom stora klyftor. Skär vitkålen grovt. Fräs mjukt i smör i en stekpanna. Servera till biffarna
Biffar i botten, äppelklyftor ovanpå
Fetaoströra
2 dl grekisk yoghurt
1/2 pkt fetaost
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
cayennepeppar
  • Smula fetaosten och riv vitlöken. Blanda med yoghurt och kryddor. Låt stå svalt till servering.
Äppelbiffar, stekt äpple och kål, fetaoströra och kokt potatis
Till biffarna drack vi Äppelmust som Kiviks musteri snällt skickat några prover till mig på. Fick tre nyheter som ni kan hitta i Systembolagets alkoholfria sortiment: cox orange, gravensteiner och ekologisk blandmust. Här kan ni läsa mer om Kiviks Äppelmust Årets Skörd. Tycker det är så roligt att Systembolagetsatsar på sitt alkoholfria sortiment. Bara detta året när jag botaniserat i de hyllorna har det kommit mycket nytt. Håll utkik och bjud era alkoholfria gäster på något gott!!


Självklart bjuder jag er på en söt-bild på våra godingar. Här sitter de snällt och fint när deras mammor tar massor av foton. Annars börjar de bli riktigt rörliga. Inte alltid man hittar dem på det stället man la dem. Oliver har nu lärt sig att rulla från mage till rygg. Det var väl roligt, men han kan ju inte rulla tillbaka och ligger mest och skriker på att jag ska vända tillbaka honom:).

Edvin och Oliver

6 kommentarer:

Remsan sa...

Sötnosar! Åh, jag vill dyka in i bilden och snosa på dem :-)
Maten låter som vanligt mycket god. Jag letar ständigt nya varianter av färsrätter. Barnen tycks aldrig tröttna på färs. Trevliga tillbehör dessutom.

HemkäraHanna sa...

Jag som nykterist uppskattar verkligen ett större utbud av dylika drycker.
Otroligt söta barn. :)

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Sötnosar! och maten ser vrålgod ut:)

Matarkivet sa...

Vilket lysande upplägg! Ser gott ut och de små pojkarna är ju bara för söta.

Trevlig helg!

Spanienfrugan sa...

Du lagar alltid så mycket gott du :)
SV: Antingen får vår bebbe dela födelsedag med dig, eller också med mig. Hihi, fyller själv år den 15 maj nämligen...så bara 4 dagar emellan där.

Kim sa...

Vilken äpplefrossa! Läste någonstans att både utbud och köp av alkoholfritt på bolaget tydligen har ökat jättemycket. Kul och bra tycker jag!

Och söta killar!