Trots det tog vi en tur till baby & barn mässan idag. Den var väl sådär. Vi gick mest dit för att kolla in bilbarnstolar. Dags för en ny till Oliver. Annars var det nog mest för gravida som är mottagliga för allt. Jag har numera koll på vad som är bra och dåligt. I alla fall enligt mig:)
Nä, nu ska vi vara lite positiva. Även om inte "Andra Chansen" föll mig i smaken i går så åt vi i alla fall väldigt god mat. Jag hade gjort en Indisk Lammgryta. Möjligtvis årets sista långkok (i väntan på alla härliga vårprimörer). Doftar fortfarande indisk sylta i lägenheten. Grytan gjordes på ett sätt som jag inte brukar laga grytor på. Många kryddor som fräses tillsammans med lök som har mixats till en puré. Lite imponerad blir man när alla kryddor finns hemma. Ungefär hälften av alla kryddor i kryddhyllan. Receptet hittade jag i GP i veckan.
Många kryddor |
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
0,5 dl vatten
ca 1 kg lammkött i tärningar, tex lammstek
2 kanelstänger
10 kardemummakapslar, krossade
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk malen koriander
1 msk paprikapulver
1,5 dl grekisk yoghurt + till servering
1 msk tomatpuré
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vatten
2 tsk garam masala
- Mixa lök, vitlök, ingefära (skalad och skivad) med vatten till en puré.
- Bryn köttet, lite åt gången, och lägg åt sidan.
- Fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och pepparkorn i olja tills det kommer härliga dofter. Tillsätt lökpurén och fräs tills löken fått fin färg. Häll i spiskummin, gurkmeja, cayennepeppar och paprikapulver. Låt fräsa med en minut.
- Blanda köttet, lökpurén och kryddorna i en gryta. Tillsätt yoghurt i omgångar under omrörning. Låt koka in mellan varven. Koka 3-4 minuter.
- Häll i tomatpuré, vatten och buljongtärning. Lägg på lock och låt sjuda i 1-2 timmar, eller tills köttet blivit riktigt mört. Höj värmen och ta av locket mot slutet och låt eventuell överflödig vätska koka bort. Rör ner garam masala.
Men Naanbröden blev goda. Vi köpte dem färdiga. Smälte smör som jag blandade med riven vitlök och lite spiskummin som jag penslade på. Gräddade dem på 200 grader i ca 5 minuter. Blev jättegott!
Indisk lammgryta |
Dessert? Nej, det blev lite smågodis. Man vet ofta i förväg när man gör "mäktig" mat att man inte kommer orka dessert. Eller att man kommer att bli tooookmätt om man äter det. Så därför hade vi lite smågodis istället. Det räckte fint!
Liiite smågodis |
9 kommentarer:
Men Sofie, det var inte meningen att smutsa ner din ugn... ta kastrullen nästa gång ;)
// Ida
Spännande (även om det var kött) ;)
Papadums gör vi i micron eller som min mamma gör direkt på plattan (utan stekpanna eller dylikt). Synd på ugnen, nästa gång får du ha alu folie längst ner!
du har ju en hel affär med kryddor. Krya på dig kram Gittan
Visst är det lite så medd FB. Jag brukar därför skriva lite provocerande status ibland istället.
Vet inte om du kan ta Sinova för du ammar fortfarande antar jag, annars är det toppen. Eller droppa bröstmjölk i näsan... Allvarligt.
Lammgrytan med tillbehör hade jag inte tackat nej till. Däremot till att rengöra din ugn. När vi renoverade köket satte vi in en ugn som är självrengörande. Helt sjukt bra.
Jag håller med dig om facebookuppdateringarna. Jag själv är livrädd för att skriva någonting överhuvudtaget eftersom jag vet hur irriterad jag själv blir när folk skriver om ointressanta saker!
Lammgrytan ser oerhört god ut! Jag älskar långkok då alla smaker verkligen får blomma ut!
Ha en fin vecka:)
Hahaha, jag lever ett härligt dubbelliv på fejjan, ett med glada hejarop och hurtigheter hos mitt alter ego Moma och så ett lite mer syniskt på min privata sida:-) Lite Doctor Jekyll and Mister Hyde-varning!
Smarrig gryta!
Hahaha, jag lever ett härligt dubbelliv på fejjan, ett med glada hejarop och hurtigheter hos mitt alter ego Moma och så ett lite mer syniskt på min privata sida:-) Lite Doctor Jekyll and Mister Hyde-varning!
Smarrig gryta!
Jag älskar lamm! Den här grytan låter fantastiskt god :-)
Så gott med indiskt! Har aldrig lagat det själv, är ju så lätt att få tag i i London, nästan vanligare än fish & chips. :)
Men hemlagat är ju alltid godast, så nog dags nu :)
Skicka en kommentar