Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 22 mars 2010

Mat, bak och träning!

Idag har jag varit hemma och ledig. Tog en lugn löptur med Caroline i förmiddags efter att jag slängt ihop ett bröd. Johan har tjatat om Gulasch hela vintern, så idag när jag varit hemma och haft tid så gjorde jag ett storkok. Och då måste man ju ha ett gott bröd till. Dessutom fick jag en god smörgås till lunch efter träningen. I den hade jag svartpepparkubb (rökt skinka med massor av svartpeppar), strimlad vitkål, majs, tomat, paprikasallad, stekt kycklingfilé och en dressing på majonäs, mango chutney och curry. Blev supersmaskigt i ett färskt, mjukt, gott bröd.

Brödet blev en så kallad Pain Riche. Gillar inte det namnet men min mamma gjorde alltid pain riche när vi var små och det var de jag hade i bakhuvudet. Men detta blev ju något helt annat. Jag dubbalde receptet så det skulle bli fyra längder, men det glömde jag under tiden så när jag bakade ut dem så gjorde jag två (eftersom det stod det i receptet). Så efter jäsning och gräddning blev det två stora, tjocka längder. Något mellanting mellan matbröd och pain riche. Väl vart att testa oavsett storlek. Väldigt saftigt och gott!!

Recept för fyra längder
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
12-14 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker

1 ägg till pensling

Rör ut jästen i ljummet vatten. Häll i mjöl, salt och socker.
Arbeta degen ca fem minuter, tills degen är blank.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Baka ut fyra långa pain riche och lägg på en plåt.
Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
Skär skåror i bröden med en vass kniv och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.


Lunchsmörgås med skinka, kyckling, sallad och mango currydressing. Hade lite gröna oliver till som snacks.

3 kommentarer:

Håkan och Anki sa...

Vilken härlig lunchmacka, fast currydressingen hade jag gärna hoppat över... Föråt mej på curry i tonåren och kan knappast stå ut med doften längre, tyvärr.

Anonym sa...

Ser jättesmarrigt ut!
Jag har startar en bloggutmaning på min blogg som jag tänkte bjuda in dig till, du kan läsa mer om den här http://malins-mat.blogspot.com/p/bloggutmaningen-vardagsfavoriter.html
Ha en bra vecka!

Karin / bevemyrs blogg sa...

Det där brödet ser verkligen jättegott ut!!! Jag älskar bröd i alla dess former och måste nog testa ditt också!=) /Karin