Hittade en bit skinkstek i frysen och blev så sugen på att göra denna grytan. Men receptet ligger nog hos mina föräldrar i skåne någonstans. Så jag surfade runt lite och hittade liknande recept och gick delvis efter eget huvud. Trots att det är många år sedan jag lagade den.
300 g fläskkött, tex skinka eller annat rent kött
10 cm purjolök
1 äpple
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 liten bit färsk ingefära
2 morötter
1 röd paprika
1 msk curry
2 msk chilisås
2 dl koncentrerad äppeljuice
4 dl vatten
1/2 dl kinesisk soya
Putsa och tärna köttet. Strimla purjon. Skala och tärna äpplet. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Dela chilin på längden och ta bort de vita hinnorna och kärnorna (beroende på hur starkt du vill ha det). Skala och hacka ingefäran. Skala och skiva morötterna. Kärna ur och strimla paprikan.
Hetta upp en kastrull och bryn alla grönsakerna på svag värme i smör eller olja tills de blivit lite mjuka. Tillsätt chilisås och curry mot slutet och låt det bryna med en minut. Tillsätt vätskan och köttet.
Koka upp och låt sjuda minst 30 minuter. Red av med maizena eller vetemjöl före servering. Servera med jasminris.
Sött, syrligt, smakrikt! Blev nästan som jag minns det. Blev väldigt mycket vätska men gott med sås! Väldigt mycket äppelsmak. Skulle kunna minska ner på äppelkoncentratet något och späda med mer vatten. Mumsfillibaba!!!
8 kommentarer:
Den här grytan tror jag mina barn skulle gilla. Den får jag komma i håg framöver.
Den grytan lät supergod!
Ha en bra tisdag.
Mmmm.. ser supergott ut !
Fin blogg, en blogg jah blev väldigt hungrig av ;P
Ha en toppen dag!
Jag är en riktig sucker för grytor av olika slag. Långkok är nåt av det bästa som finns. Din gryta ser kanongod ut och spännande med äpplesmaken.
Mums! Gott det såg ut :)
Detta ska vi absolut göra!!! Låter så gott. Men idag blir det makrill till middag, har just lagt upp receptet så kika in om du är sugen.
oh, härhemma älskar vi köttgrytor så det där kan vara väl värt att testa, alla nya recept på köttgrytor välkomnas med öppna armar :)
ja, testa nêrgizî, egentligen är det godast med grillat på sommaren, men det funkar ju annars också, och lättgjort är det med!
Skicka en kommentar