Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 22 februari 2011

Ärtskott

För ett tag sedan läste jag på Pyttes Matblogg att hon hade odlat Ärtskott. Jag har verkligen inte gröna fingrar men blev väldigt sugen på att experimentera. Så jag gav mig iväg och köpte blomjord. Gula ärtor har jag haft hemma ett tag då jag tänkt länge att jag ska koka ärtsoppa.

Fyllde en kruka till 3/4 med jord. Hällde på lite gula ärtor och fyllde på med ett tunt lager med jord. Vattna vattna! Placerade krukan i köksfönstret där det är lagom soligt.


Efter bara några dagar börjar små skott ta sig upp ur jorden. Man kan se hur skotten trycker sig upp ur jorden. Har vattnat då och då så jorden aldrig blivit snustorr.

Idag, drygt en vecka efter sådd, är ärtskotten så här höga och fina. Smakar ärtor, nyttigt och gott! Spänstiga och bra "tugg". Snygga är de! Nu ska jag bara hitta nån bra mat att servera dem till:).


15 kommentarer:

Mor Mona sa...

Där ser Du! Du har visst gröna fingrar!!! Är ärftligt!!!

Emma sa...

Vad duktig du är! :)
Själv har jag testat göra krasse en gång, minns inte om jag vågade skriva om det i bloggen för jag misslyckades!! Helt otroligt, men jag har inte det minsta gröna fingrar.

charlotta sa...

vad coolt! vad äter man de till? är det som sallad typ? eller garnering?

Anonym sa...

Oj, san vaxtkraft, sa visst har du grona fingrar! Ska bli spannande att se vad du anvander dem till.

Helena mitt i smeten sa...

Va häftigt att det de växte så fort! Jag fick ärtskott på restaurang för ett tag sedan. Som tillbehör till makrill. Det var gott!

Gourmetmorsan Madeléne sa...

Åh ärtskott är ju såååå fint att använda till dekorering på mat! Det här så ju bara så otroligt gott ut! Kanske ska ge mig i kast med det? Kram Gourmetmorsan

Michael sa...

crème ninon, snyggt med ärtskott som dekoration. du har väl nån flaska champagne som står och skräpar?

Cecilia sa...

Sjukt gott med ärtskott!
Ett tips är också att grodda ärtor. Sällan man hittar sådana i butikerna, som annars har fått bra grodd- och skottutbud.

Anonym sa...

Underbart!
Jag ska genast prova! Ett bra tips på recept är en liten förrätt som jag gör ibland: stek halloumiskivor med lite soja och flytande honung lägg dem på en bädd av ärtskott, servera - mums!
Tack för en fin och inspirerande blogg.
Maria

Erka Perka sa...

Wow! Jag som älskar ärtskott! att det gick så snabbt. Måste odla. Hmm, kankse en perfekt pysselaktivitet med barnen.

Annika - Bakat och lagat sa...

Sånna brukar jag köpa och ha i salladen. Smakar inte så mycket men det gör ändå salladen till något lite extra.

Martina J sa...

Oj, vad smart! Det måste jag ju testa! Brukar köpa ärtskott och ha i ljummen potatissallad (mest på sommaren ioförsig), supergott! Om jag bara visste tidigare att det var så enkelt att odla själv! Tack för tipset! :)

jenny sa...

Ärtskott är ju super gott, smart att plantera dem själv!

Velourpappan sa...

Jätte spännande, ska testas!

Viktoria sa...

Wow, och snygga är de också! Kul idé!