Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 9 januari 2014

Saftiga Havrerutor med fiberhavregryn

Man kan ge många nyårslöften och de vanligaste är kanske att sluta röka, gå ner i vikt och träna mer. Röker gör jag inte, gå ner några kilo i vikt försöker jag ständigt och försöker därför träna mer. Men när det regnar så som de gjort denna veckan är man inte jättesugen på att ge sig ut och springa. Det är då jag önskar att jag hade ett gymkort och kunde träna ett svettigt pass inomhus. Men det funkar inte för mig just nu.

Ett annat nyårslöfte är ständigt att försöka bara mer bröd. Johan har alltid ett par smörgåsar med sig till frukost och jag har ibland en smörgås med till förmiddagsmellanmål på jobbet. Köpe-bröd tycker jag oftast är väldigt tråkigt. Försöker baka bröd så ofta det hinns med och lägger alltid det mesta direkt i frysen i små påsar så det aldrig hinner bli torrt och tråkigt.

De här Havrerutorna bakade jag under julledigheten och de var väldigt saftiga och goda. Även efter att de legat i frysen. Själva bakningen tar ju inte så lång tid utan det är ju jästiden. Så passa på i helgen när det ändå ska regna (eller snöa?!).


Saftiga Havrerutor
5 dl fiberrika havregryn
6 dl mjölk
1/2 dl flytande smör/rapsolja
50 g jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
  •  Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och smör/rapsolja till 40 grader. Häll blandningen över grynen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter.
  • Smula ner jästen, tillsätt farin och salt. Rör tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg i några minuter i hushållsassistens (eller för hand).
  • Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  • Arbeta ihop degen i bunken. Tryck ut degen i en smord långpanna (ca 30x40cm).
  • Skåra den med mjölad kniv och nagga med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Pensla med mjölk och strö över havregryn.
  • Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. 
  • Låt svalna på galler under bakduk.

11 kommentarer:

Remsan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Remsan sa...

Jag kommer inte heller iväg på träning så ofta som jag skulle vilja, men idag finns det så många bra appar som gör att man kan träna hemma. Perfekt framför TV:n!
Långpannebröd är så bra eftersom det ger så mycket bröd på ett enda bak!
Trevlig helg. Kramar.

Systeryster och jag .... sa...

detta såg gott ut...
och det bästa av allt jag har allt hemma ... blir till att baka på har redan bakat bullar idag
trevlig helg

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

De här låter sjukt goda! Jag gjorde dina grahamsrutor med äpple igår och de blev helt fantastiska! Fryste in dom direkt för de ska med till fjällen men jag nallade en bit och åt med en klick smör. Mmm.

Systeryster och jag .... sa...

bakade detta igår till kvällsmat.. gott och omtyckt av hela familjen

Kim sa...

... precis när jag tog sista frallan ur frysen till frukost. Långpannebröd var länge sedan jag bakade - tack för tips!
Nyårslöften, nja.. Men det smittar allt av sig när folk sätter igång med nya matvanor och träningsvanor.

karin - trattoria sa...

hembakat bröd är det bästa, tröttnar så fort på köpebrödet...

Moma sa...

Perfekt, det här ska jag baka, jag har letat efter ett lättbakat bröd, tack!!

Cissi sa...

Brödet ser väldigt gott ut! Det kanske man ska testa och baka :)

Passa på att vara med i min tävling om att bli publicerad i en vecka på min blogg! Regler finns på min blogg :)

familjenlalloo sa...

Bakade det här brödet i morse och nu har barnen kommit hem från skolan och vill bara ha mer och mer av det. Jättegott!

Frida Hutchings sa...

Tack Sofie för ett bra recept. Och som du skriver att det är saftigt, för det blev det. Kommer nog att bakas om och om igen här. Fin blogg du har!
Mvh Frida