Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 21 januari 2014

Doro Wat - Etiopisk kycklinggryta

Sååå.... då har vi gått i genom hela Linas Matkasse. Fem måltider från Linas Originalkasse. Variation, bra råvaror och trevliga smaker. En kött-, en fisk-, en vegetarisk-, en kyckling- och en färsrätt. Lite besviken blev jag när alla huvudkomponenter var frysta. Fördelen är att man inte behöver känna någon stress att använda rätterna i någon speciell ordning. Förutom vissa av grönsakerna som kanske inte håller hur länge som helst.

Kassen anlände måndag kväll vilket gör att man inte kan räkna med att laga någon av rätterna denna dagen. Inga problem! Jag var inte hemma när det anlände och Johan fick äran att packa upp alla råvarorna. Gillade skarpt valen av råvaror, såsom Mutti, GoGreen och De Cecco. Tillsammans med råvarorna medföljde en receptfolder med bra och lättförståeliga recept i kategoriserade i olika svårighetsgrad samt lite andra recepttips på bl.a.. frukost och mellanmål. De kryddor, buljonger mm som man förväntades ha hemma fick man mail om redan innan helgen.

Ett riktigt bra upplägg och jag förstår hela framgången med matkassekonceptet. Även om jag inte har några problem med inspiration så är det kul när någon annan får bestämma. Lite som att gå på restaurang fast man får laga maten själv:).

Jag som vanligtvis har svårt att hålla mig till recept lyckades nästan. Det var bara Fläskkarrén som jag gjorde lite annorlunda. I stället för att steka i skivor helstekte jag hela biten på låg temperatur länge i lite äppeljuice i stekgryta i ugn. Jag gjorde även en äppelgräddsås till på skyn som blev i grytan. Mumma!

Ikväll åt vi en Etiopisk kycklinggryta som serverades med ris och kokta ägghalvor. Riktigt goda smaker i grytan och lite hetta. Den tänker jag ge er receptet på. Hoppas inte Lina misstycker:).


Doro Wat
2 gul lökar
2 vitlöksklyftor
1tsk sambal oelek
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk torkad koriander
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk curry
2 krm malen kanel
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
4 dl vatten
3 tomater
ca 500 g kycklinglårfilé
  • Skala och tärna löken. Stek i olja på svag värme i en gryta i några minuter. Blanda ner pressade vitlöksklyftor och sambal. 
  • Blanda ihop de torra kryddorna och rör ner i löken och låt fräsa nån minut. Tillsätt tomatpuré, honung och vatten. Koka upp.
  • Hacka tomaterna och lägg ner i grytan tillsammans med kycklingen. Låt puttra på svag värme utan lock i 15-20 minuter.
  • Servera med ris, kokt ägg i halvor, majskorn och gurka.

Vi kommer absolut att testa matkasse snart igen. Nästa gång blir det nog en Barnkasse med barnvänlig(are) maträtter. Kanske Lina´s eller någon annan. Har ni tips, tankar eller synpunkter på era erfarenheter av Matkassedjungeln tas dessa tacksamt emot!

10 kommentarer:

Charlotta sa...

Kul att läsa! Jag och Calle ska beställa en vegetarisk kasse när vi kommer hem från USA. Tänker att det kan vara kul att prova, och så är det ju lite som du säger - skönt att någon annan bestämmer vad man ska äta ibland… Mina syskon brukar ha matkasse och de har alltid varit nöjda!

Malin`s Diner sa...

Till Glommen levereras inte dessa kassar. Har tänkt tanken på en ica-kasse, men stannat vid tanken. Får helt enkelt tänka vidare och läsa om andras kassar.

Kram kram

Systeryster och jag .... sa...

låter kul att testa

Åt din son ?
har ju matkräsna barn

Anna sa...

Barnkassen kan rekommenderas. Vi kommer dock att släppa vi kassen och frilansar igen. Mitt socker-, gluten-och kaseinfria kostupplägg ska testas på hemmaplan. Blir MYCKET spännande...

Lotta sa...

Intressant med utvärderingen av matkassen. Jag har funderat många gånger på det men har insett att det skulle bli för mycket matsvinn om jag fick hem en sån. Ena dagen kan jag vara toksugen på det ena och den andra dagen på det andra. Ena dagen något dekadent och den andra något supernyttigt. För nyckfull alltså och alldeles för ovillig att låta något styra mig i köket. Men helt klart ett bra koncept.

Grytan bjuder på många fina smaker, och lite ägg till köper jag absolut.

Trevlig lill-lördag!

Sara på Vardag.nu sa...

Kul att läsa att dina upplevelser av kassen stämmer ganska väl med mina! Vi fick en hel del färskt kött dock, märkligt att de ändrat det. Kanske bara en tillfällighet. Grejen med att maten kommer måndag kväll var lite trist tycker jag. Får man då mat för fem dagar får man ju äta det där på helgen med, då jag egentligen vill göra något mer helglyxigt...

Erika G sa...

Det låter verkligen gott! Matkasse funderade jag på nån gång när vi var fler i familjen men nu när vi är två skulle det mest ställa till det. Vi äter inte hemma var kväll och jag äter inte fläskkött. Men jag tycker att iden är strålande!

Mårtenssons kök sa...

Låter som en god gryta och en lyckad matupplevelse. Kul jämförelse med restaurangbesöket:)
Ingen erfarenhet av dylika påsar har vi, tror inte heller det är för oss eftersom vi uppskattar matshoppingen alldeles för mycket:) Lite väl mycket ibland...

Remsan sa...

När vi har kört matkasse var det för att få lite ny inspiration, men var inte så många rätter som gav det. Inget som jag inte kunde funnit ändå. Visst det är smidigt med maten hemlevererad, men det går ju få ändå. Och vi har alla gånger fått köpa till grönsaker. Inte ens barnen tyckte det var tillräckligt med grönsaker. Så för oss blev det dyrare.

familjenlalloo sa...

Idag gjorde vi den här kycklinggrytan och alla var nöjda med den. Glömde äggen dock.

Där vi bor, i USA, finns inga matkassar vad jag vet, men gott om hemkörningsmöjligheter av mat om man vill ha det.