Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 7 januari 2014

Lammjärpar i tomatsås

Åter i vardagen med allt vad det innebär. Vakna av väckarklocka, grötfrukost, lunchlåda och planering. I helgen planerade vi veckans mat och handlade till det. I går åt vi paj med rester av julskinka och i morgon blir det omelett med fetaost och grönsaker. Idag har jag lagt ärtorna i blöt till torsdagens ärtsoppa och lagat Lammjärpar i tomatsås. Nästa vecka kommer den första Matkassen att göra entré i detta hemmet. Veckans måltider har jag hittat inspirationen till i senaste numret av Matmagasinet. En väldigt bra mattidning med många vardagsrecept.

Järparna gick bus-snabbt att slänga ihop. Lite vardagsfusk med färdig tomatsås och vardagslyx med lammfärs istället för bland- eller nötfärs. Fetaost och lammfärs är en fin kombo så därför smula gärna ner lite i salladen eller direkt på järparna i pannan vid servering. Servera tillsammans med ris, matvete eller annat gryn.

Lammjärpar med Tomatsås 4 port
500 g lammfärs
1 ägg
salt och peppar
1 msk hackad färsk timjan
1 riven vitlöksklyfta
2 msk pasta av soltorkad tomat eller 4 st hackade soltorkade tomater
3 dl färdig tomatsås
  • Blanda färs med ägg, timjan, vitlök, soltorkad tomat samt salt och peppar. Forma till järpar och bryn dem i olja runtom.
  • Häll över tomatsåsen och låt järparna puttra i några minuter. Rulla dem i såsen ett par gånger.
  • Servera med matvete och sallad.5 kommentarer:

Ann-Sofi Matsafari sa...

Allt typer av färsbiff i en tomatsås är bland det bästa man kan äta:)

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Vi brukar göra bullar i tomatsås med pasta till, är ju så fasligt gott! KRAM!

Sara på Vardag.nu sa...

Mer färs i tomatsås åt folket! Kul med lamm :)

Pernilla sa...

jag tänker bara på skolmatsalen när jag hör ordet järpar. jägarjärpar, torparjärpar, oxjärpar, färsjärpar. minst en gång i veckan var det någon slags järp. olika namn men samma maträtt.

men dina järpar verkar helt klart bättre! tror inte det var så mycket lamm i skoljärparna... eller kött överhuvudtaget ;)

Mårtenssons kök sa...

Matmagasinet är en av de mattidningar som vi tycker är mest användbar och matnyttig. Kanske inte så mycket glättiga reportage (och de är trevliga dom också men det finns det i så många andra mattidningar) men väldigt många bra vardagsrecept!