Den med mögel åkte i slasken och den i glasburken började jag mata, hälla ut lite, mata, morgon och kväll. Igår bestämde jag mig för att baka något av det. Hittade ett bröd i Leilas kokbok "A piece of cake", ett frukt och nötbröd (uteslök frukten, russin och torkad frukt). Man skulle ha både surdeg och lite vanlig jäst. Degen jäste väldigt bra. Efter sista jäsningen i sina formar skulle man skära med en vass kniv ovanpå och då föll de ihop, men blev luftiga ändå. Kanske ska testa nästa gång att inte skära och se om man får de berömda lufthålen då?! Även om degen kändes kletig var den smidig att arbeta med.
Nu står glasburken med surdeg i kylen. Matat den en gång men låter den vila nu. Ska prova att ta ut den nån dag innan det är dags för nästa bak och mata den lite till. Jag får pröva mig fram. Tips och idéer är välkomna!!
Färdigt surdeg. Små smala skivor med hasslenötter och valnötter i. Smaskens!!
1 kommentar:
Heja dig! Du är superduktig!
Tyvärr har jag inga surdegstips... jag är ju så positiv av mig - här suras inte :).... nej, skämt å sido, jag har totalt legat av mig på bakfronten. När vi bodde i Stockholm bakade jag i princip allt bröd själv.... nu - aldrig!
Lite trist, men jag känner att tiden tryter (prioritering, ja vet) - ensam mamma som man är... Men hushållsassistenen fick lufta sig häromdagen då vi bakade kanelbullar. Kram och dega på!
//Maria
Skicka en kommentar