Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 4 oktober 2009

Kanelbullens dag!

Då måste man ju baka kanelbullar. Blåser friskt ute. Perfekt för att vara inne och baka och pyssla. Hittade receptet på allt om mats hemsida.
3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
100 g smör, rumsvarmt
540 g vetemjöl
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma, stött

Fyllning
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 msk mald kanel
Pensling
1 st ägg, uppvispat
1 dl pärlsocker
1. Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en stor bunke och slå lite mjölk över. Rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vätskan och rör ner smöret.
2. Tillsätt mjölet, lite i taget, under omrörning. Häll också i socker, salt och kardemumma. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blivit smidig och blank och släpper skålens kanter. Täck över degen med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter, eller tills degen blivit dubbelt så stor.

4. Blanda fyllningen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda igenom och kavla ut degen till en avlång platta. Bred över fyllningen och rulla samman. Skär varje rulle i ca 15 bitar och lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

5. Sätt under tiden ugnen på 250°. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen 7-10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Jag valde att göra små bullar i höstiga formar så det blev ca 50 bullar istället för 30 som receptet angav.
Mmmmm...vad gott det är med nybakta bullar. Johans bror med familj kom förbi på fika och hjälpte oss att äta upp endel av dem. Blev ett par påsar åt frysen också. Bra att ha för höst och vinterfikor.

Inga kommentarer: