Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 31 oktober 2009

Burgundisk Köttgryta

Vilken god gryta det blev!! Kräver lite tid och kärlek, men det gör väl den mesta maten. Den mesta av tiden reder sig grytan själv i ugnen. Fantastiskt resultat!! Orginalreceptet hittade jag på ICAs hemsida. Glömde tyvärr slänga i syltlöken. Här kommer mitt recept (på ett ungefär):

500g grytbitar av nöt
2 msk smör
1 msk toamtpuré
1 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (fond+vatten)
ca 3 dl rött vin
1 paket bacon
100 g champinjoner
1 stor vilöksklyfta
syltlök
salt, peppar, timjan
3 morötter
2 lagerblad

Bryn köttet tills det fått färg. Salta och peppra. Rör ner tomatpuré och låt fräsa några minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger och låt koka in. Tillsätt buljong och vin och låt sjuda.
Strimla bacon och skär champinjoner i kvartar. Grovhacka vitlöken. Fräs allt tillsammans och ös sedan ner det i grytan tillsammans med syltlöken. Skala och skär morötterna i grova bitar. Lägg i grytan tillsammans med lagerblad och timjan. Rör om, lägg på lock och ställ in hela grytan i ugnen i 1,5 timme på 175 grader.
Servera med ris och sallad.

Mumsfillibaba!!

Inga kommentarer: