Idag bakade jag Morotsbröd. Ett recept jag hittade på Tasteline.
50 gram jäst
0,5 liter yoghurt
0,5 tsk salt
2 st morötter
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Yoghurt och pumpafrön till pensling.
Smula jästen i en bunke, häll i kylskåpskall yoghurt och salt. Rör runt tills jästen löser sig. Skala och riv morötterna fint. Blanda ner dem tillsammans med mjölet i degen och blanda tille n smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut degen och dela den i 6 bitar. Forma till runda brödkakor coh lägg dem två och två på plåtar. Skär ett kryss i mitten av kakorna, pensla med yoghurt och lägg på pumpafrön. Jäs i 30 minuter under bakduk. Grädda i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
Runda kakor, Penslas med yoghurt och strö på lagom med pumpafrön.
Färdiggräddade brödkakor. Serverade nybakade och varma med smör och ost på till Potatis och purjolökssoppa.
800g potatis i bitar
1 purjolök i fina strimlor
1 msk timjan
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
Fräs potatis,purjo och timjan i smör eller olja i en stor gryta. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt koka tills potatisen mjuknat, ca 15 minuter. Smaka av med dijon, salt, peppar och grädde. Mmmm....värmande höstsoppa!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar