Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 13 oktober 2009

Bakartrend

Det verkar som det blivit värsta trenden att baka bröd. I varje tidning så kan man läsa om brödbak på alla sorters mjölsorter man knappt visste fanns och framförallt om surdegsbakning. Har funderat ett tag på hänga på trenden och sätta min egen surdeg. Idag gjorde jag det! Man får ju räkna lite på dagarna så man har tid att baka bröden just den dagen surdegen ska vara färdig. Men man lär väl sig. Och sen gör det säkert inget om surdegen står en extra dag. Jag får läsa på lite helt enkelt.

Idag bakade jag Morotsbröd. Ett recept jag hittade på Tasteline.
50 gram jäst
0,5 liter yoghurt
0,5 tsk salt
2 st morötter
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Yoghurt och pumpafrön till pensling.

Smula jästen i en bunke, häll i kylskåpskall yoghurt och salt. Rör runt tills jästen löser sig. Skala och riv morötterna fint. Blanda ner dem tillsammans med mjölet i degen och blanda tille n smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut degen och dela den i 6 bitar. Forma till runda brödkakor coh lägg dem två och två på plåtar. Skär ett kryss i mitten av kakorna, pensla med yoghurt och lägg på pumpafrön. Jäs i 30 minuter under bakduk. Grädda i ugnen på 225 grader i 15 minuter.












Runda kakor, Penslas med yoghurt och strö på lagom med pumpafrön.
Färdiggräddade brödkakor. Serverade nybakade och varma med smör och ost på till Potatis och purjolökssoppa.

800g potatis i bitar
1 purjolök i fina strimlor
1 msk timjan
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
Fräs potatis,purjo och timjan i smör eller olja i en stor gryta. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt koka tills potatisen mjuknat, ca 15 minuter. Smaka av med dijon, salt, peppar och grädde. Mmmm....värmande höstsoppa!!

Inga kommentarer: