Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 20 mars 2012

Sötpotatis- och getostpaj

Är det min tur att bli förkyld nu? Verkar vara gott om baciller i omlopp; halsfluss, feber, förkylningar mm. Johan klarade inte av semestern och drog på sig en förkylning (så förkyld som bara män kan bli!) men ska varken ta värktabletter, ta tempen eller stanna hemma från jobbet. Känner mig helt slut i kroppen. Eller är det fortfarande ömheten efter skidåkningen i kroppen eller är det dagens babyrytmik och besök hos Hanna och Edvin som tagit på krafterna? Johan är inte hemma i kväll så fjärrisen för mig själv. Top Model, Desperate Housewives och en god natts sömn (hoppas jag) så kan jag vara på topp i morgon igen.

Ganska mätt efter dagens besök hos Hanna, då det alltid bjuds på godsaker, men ska ta en bit paj som jag gjorde och åt i går. Och vilken paj! Receptet hittade jag hos Remsan. Gjorde om lite. Som vanligt. Remsans recept hittar du här. Helt vegetarisk och äntligen fick jag till en "meatless monday" som så många andra bloggare kör med.


Sötpotatis- och Getostpaj
Pajdeg:
100 g smör eller margarin
1 dl valnötter
2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk salt
2 msk vatten

Fyllning:
ca 300g sötpotatis
200g getost
2 ägg
1,5 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 dl hackad gräslök
salt och peppar

  • Hacka eller mixa valnötterna fint. Blanda med övriga ingredienser till en slät deg. Låt vila i kylskåpet en timme.
  • Skala och skär sötpotatisen i stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Låt svalna. 
  • Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga med en gaffel. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
  • Riv sötpotatisen grovt och lägg i botten av pajskalet. Skär getosten i tunna skivor och lägg som ett täcke över.
  • Blanda ihop ägg, grädde, creme fraiche, gräslök, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet och skaka formen så den rinner ner i sötpotatisen och getosten.
  • Grädda i 40 minuter på 200 grader.
Servera med sallad. Pricken över i:et var tryffelolja och balsamvinäger på vanlig tråkig isbergssallad. Servera pajen som den är, som förrätt eller som Remsan till en köttbit. Festligt!!

Kokt riven sötpotatis i botten av pajskalet
Skivad getost
Gräddad och klar

8 kommentarer:

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Låter som en underbar kombination med sötpotatisen och getost! Det ska läggas på minnet:-)

Anonym sa...

roligt att du skriver varje dag Du behöver kanske ta igen dig lite Kram från Åhus

Charlotta sa...

Såg den här pajen innan, och den låter ju så otroligt god! Måste provas. Men du, det ÄR verkligen så att alla är sjuka nu. Helt galet! Jag äter tusen biljoner blåbär och en hel del andra nyttigheter för att slippa, för jag har verkligen varken tid eller lust till att vara sjuk nu.

Remsan sa...

Vad kul att du testade! Jag ska ha i valnötter i pajskalet nästa gång, låter grymt. Tryffelolja är nästan vanebildande ;-)
Jag har hållt mig frisk ett bra tag, men barnens febertoppar avlöser varandra :-( Just nu har vi en liten tjej med nästa 40 grader igen.

Matarkivet sa...

Den pajen ska jag med testa - låter kanongod!

Trist med förkylningar och liknande. För min del spökar magen, men det gör den ibland utan anledning. Krya på dig!

Katinkas Kitchen sa...

Vilken härlig smakkombination!Älskar både sötpotatis och chèvre, som skrivit mer om bland råvaror. Spännande! Hur kom du på den? Måste pröva! hälsar Katinkas Kitchen

Amy's piece of cake sa...

Detta låter mycket gott, måste testas!

Anonym sa...

Jättegod, testade den i helgen och hade grillat kött till. Mums sa även gubben min.