Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 2 mars 2012

Laxgryta med saffran

Det kommer att bli en grym fredag. Solen skiner, fåglarna kvittrar. Ska snart dra i väg på öppna förskolan. Sen tar vi nog en promenad. I kväll ska jag på After Work med goa tjejer på trevlig restaurang som jag aldrig varit på tidigare. Ska tydligen vara något i stil med Koh Phangan i Stockholm med god mat och galen inredning. Spännande!

Förra veckan, när jag var i skåneland, gjorde jag en smarrig laxgryta som jag åt tillsammans med mina föräldrar, min bror och hans tjej. Från början hade jag tänkt göra en fisksoppa men när jag var och handlade hade de sjukt dåligt utbud på färsk fisk men riktigt bra pris på färsk laxfilé. Så då blev det ungefär såhär:

Laxgryta med saffran
ca 700g laxfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1 tsk fänkålsfrön
3 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl frysta örtkryddor provencale
1 röd paprika
250 g körsbärstomater
  • Hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills den är mjuk.
  • Stöt fänkål och saffran i en mortel. Blanda med löken.
  • Slå på vin, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Låt puttra i ca 10 minuter.
  • Blanda ner grädde, yoghurt och kryddor. Låt koka några minuter till.
  • Lägg i körsbärstomaterna, paprikan och lax skuren i tärningar. Lägg på lock o puttra i ca 5 minuter eller tills laxen är klar.
  • Servera med pressad potatis och ev ett gott bröd.
Pressad potatis äter jag alldeles för sällan. Riktigt festligt och gott! Kan bero på att jag inte äger en potatispress. Kan verkligen rekommendera  er att ersätta fredagstacosen med denna härliga laxgryta. Eller kanske till "Andra Chansen" i morgon. För det får man ju inte missa. 



Önskar er en grym fredag!

6 kommentarer:

Anonym sa...

ser gott ut, du får berätta hur mycket Oliver väger nu ,han ser så frisk ut Kram från åhus

Kim sa...

Var ni på Moon Thai (Thai Moon?) Kitchen? Har varit där en gång och tyckte både inredning och mat var mycket bra! Ser fram emot omdöme.
Pressad potatis är ju så gott, speciellt med mycket sås till.

Remsan sa...

Låter som en toppenstart på helgen!
Fiskgryta passar alltid, fredagsmys eller festkväll, eller hur?

Pernilla sa...

låter jättegott! fick något liknande hemma hos en kompis som bjöd på middag för ett tag sen och det gick ner både en och två portioner fastän att jag inte alls gillar saffran. fast nuförtiden gillar jag ju tydligen saffran varje gång jag äter det, så jag ska nog sluta säga att jag inte gillar saffran :)

Anonym sa...

nu Sofie har jag kokt två sorters marmelad ser gott ut, tack för recepten,så har jag lagat köttfärssås ,men nu får det bli helg Kram Gittan

Millas Hälsoblogg sa...

Låter som en höjdar rätt