Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 21 augusti 2011

Linfröbröd

Det var verkligen evigheter sedan jag bakade bröd. Kan knappt komma ihåg om jag bakat bröd i år! Så i dag var det på tiden att damma av hushållsassistenten. Är så trött på köpe-bröd. Även om jag bara äter en smörgås per dag till mellanmål på jobbet. Johan äter smörgås till frukost varje dag och då tycker jag minsann att han kan få lite hembakt i mellan åt.

Hittade ett recept på Mor-Mia´s blogg Tebröd med linfrö och creme fraiche. Tyckte jag lät gott och nyttigt. Gjorde vissa små justeringar så här kommer mitt recept.

ca 25 bullar

3dl +2dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl fiberhavregryn
50g jäst
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
3 msk brödsirap
1 tsk bakpulver
7 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl vetemjöl
+vetemjöl till utbakning
  • Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och fiberhavregryn. Låt gröten svalna.
  • Värm 2 dl mjölk till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt gröten, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och mjöl.
  • Arbeta i hop till en smidig deg. Gärna i assistent. Jäs under duk i ca 40 minuter.
  • Dela upp degen i ca 25 bitar och rulla små bullar. Tryck ut till kakor, ca 2 cm tjocka och 8 cm i diameter. Lägg på bakplåtsklädda plåtar. Nagga bröden med gaffel. Låt jäsa ytterligare 15 minuter under bakduk.
  • Grädda i 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
I morgon och några dagar framåt blir det hembakade smörgåsar åt både mig och Johan. Några fick även plats i frysen. Hoppas köpa minimalt med bröd framöver!
***

6 kommentarer:

Victoria sa...

Låter som ett riktigt gott bröd! :)

Fröken Dill sa...

Lät som ett bra brödrecept!
Kanske skulle man försöka sig på ett ovant brödbak framöver. hembakt är ju så gott!
Tycker fröken Dill

Remsan sa...

Det hembakade brukar dock gå åt lite snabbare än det köpta :-) Jag äter inte heller såmycket bröd, men vem tackar nej till hembakat?!

Plommonet sa...

Åh, tekakor! Mormor har världens bästa recept på tekakor med havregryn och graham (tror jag) i, jag ska försöka få tag på det. Godaste ever med smör och ost på! :) Har du hunnit med att pröva sjusovarfrallorna än? :)

Lotta - en kaka i ugnen sa...

Vilket bra brödrecept! Försöker hitta nyttiga dinkelbröd och det här borde ju passa in i den kategorin! Tack för tipset :)

Bakspecialisten sa...

Ser mumsfillibaba ut!! :)