Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 16 augusti 2011

Tack Mormor

I dag skulle min mormor fyllt år. När jag tänker på min mormor tänker jag på mat och trädgård. Alltid när vi var där när vi var små handlade det om att slakta höns, plocka bär eller äta så mycket hemmagjord glass som man orkade tillsammans med kusinerna. Ungefär. När det var fest var det lax från Hällevik som gällde. Många goda tårtor och kakor.

Så för att fira min mormor lite idag blev det stuvade makaroner och stekt falukorv till kvällsmat. Pratade med min mamma när jag stuvade makaronerna och hon frågade om jag kunde göra det. Njae, inte som mormor, förstås. Blir liksom inte lika krämigt. Vet inte hur hon gjorde egentligen. Mamma berättade att hon gett sig på att baka en tårta en gång som mormor alltid gjort. Men det blev inte bra. Och har inte testat igen.

Stuvade makaroner med stekt falukorv och färgglada tomater

Men det blev gott! Det blev på mitt sätt. Och vi blev mätta! Tack mormor för alla härliga matminnen!
***

8 kommentarer:

Anna sa...

Härligt inlägg!
Visst handlar det om att göra det på sitt sätt, för vi kan aldrig göra det på någon annans sätt.
Mat är livet och du lyckas verkligen förmedla DIN kärlek till maten på din blogg. Det hade mormor gillat!

Mårtenssons kök sa...

Så fint skrivet! Visst har mormödrar en speciell plats i de flesta hjärtan:)
Stuvade makaroner, vansinnigt gott! Vi brukar göra vanlig stuvning på mjöl, smör och mjölk och sen slänga i de kokta makaronerna. Absolut falukorv och ketchup till.

Mumsfilibaba sa...

Mmm va gott med falukorv och stuvade makaroner.

Pernilla sa...

nu har ju jag aldrig haft någon mormor (eller jo, min mamma är ju inte gjord på något slags labb men min mormor och jag har aldrig levt samtidigt så att säga) men jag känner igen det där när jag ska laga sånt som mamma lagar, och så när jag gör det så blir det inte alls lika samma! jag tror de har någon hemlig ingrediens som de vägrar berätta...

och så tycker jag att du ska säga till din chef att ni också borde få åka till ett slott och bli ompysslade, speciellt de i personalen som snart ska gå på mammaledighet borde få det som avskedsgåva!!

Victoria sa...

Ja, gör det! :D

Charlotta sa...

Jag tror det handlar om lukt, smak och omgivning. Vi har provat att göra farmors köttbullar, men det blir heller inte samma sak. För jag sitter inte i hennes kök, äter inte på hennes tallrikar och köttbullarna ligger inte i den där fina, orangea formen som de alltid gjorde hos henne.

Coquina sa...

MUMS jag älskar stuvade makaroner, antingen med falukorv eller köttbullar =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min 1 års tävling =)

Matarkivet sa...

Jag känner igen det där, försöker fortfarande återskapa en chokladkaka med frosting som mormor brukade göra. Har kommit nära, men inte lyckats helt. Och mormor och mamma använde samma recept på kanelbullar och ändå smakade de helt olika, men båda goda!