Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 16 januari 2011

Vegetarisk Lasagne

Har ju helt glömt att rapportera om den supergoda Vegetariska Lasagnen jag gjorde förra helgen. Blev krämig och god med massor av härliga smaker. Som vanligt är receptet ungefärligt.

Lasagneplattor
100 g bladspenat
300 g champinjoner
1 zucchini
10 cm purjolök
1 burk tomatsås
2 vitlöksklyftor
oregano, salt och peppar
1 skiva getost, ca 2 cm bred, utan kanter
2 st färska tomater
smör, vetemjöl
grädde, mjölk
valnötter
riven ost
  • Börja med tomatsåsen. Skala och hacka vitlöken. Bryn i smör i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, torkad oregano, salt och peppar. Låt puttra på medan du gör resten.
  • Hacka champinjoner och zucchini i lagom stora bitar. Strimla purjo och skölj spenaten. Bryn zucchini och champinjoner i smör och tillsätt hälften av spenat och purjo mot slutet så de behåller spänsten.
  • Gör béchamelsås. Smält smör i en kastrull. Pudra över smör. Tillsätt grädde och smör, lite åt gången tills såsen blivit "lagom" tjock. Smält ner knappt hälften av getosten. Smaka av med salt och peppar.
  • Börja med att hälla lite sås i botten i en ugnsfast form. Lägg lasagneplattor ovanpå. Häll på lite tomatsås, grönsaksfräset, valnötter, spenat, skivade färska tomater och smulad getost. Varvar i 2-3 lager, lite som du känner för. Avsluta med béchamelsås och riven ost.
  • Grädda i 200 grader i ca 30 minuter, tills lasagnen fått färg och plattorna är mjuka och klara.
Servera med ruccolasallad och gröna oliver (Kung Markatta). I glaset, gärna ett glas rött vin.

Det blev en lugn och härlig söndag. Blev en spontan tur till Bertilssons Stuga och fikade med Ann-Sofie och Johan. Första gången vi tog bilen dit och var inte så lätt att hitta som jag trodde. Brukar vara massor av glada helgmotionärer när vädret tillåter. Idag var det lätt att få sittplats och ingen kö till kassan. Flera plusgrader ute och den snön som kom igår har regnat bort. Plus lite till. Blev ändå en värmande och god Gulaschsoppa.

Tillbaka i soffan nu och inväntar premiären av Solsidan.

***

6 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Vi är verkligen så dåliga på att käka vegetariskt, har nog aldrig hänt att vi kockat till det. Kanske tid att prova, detta låter ju gott!

Vegohimlen sa...

jag är inte bara en geléjunkie, utan även en lasagne junkie.

Essi sa...

Vilket supertips! Skall lagas imorgon :)

charlotta sa...

jag älskar vegetarisk lasagne! dessutom kan man ju variera det i oändlighetens oändlighet, det är fint. tror inte jag har gjort samma vegetariska lasagne två gånger, haha.

Mor-Mia sa...

Den här lasagnen lät otroligt god!

Filippa H. sa...

Mmm, lasagne är en storfavorit!