Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 29 januari 2011

Cajunlax

I går gjorde jag en snabb och enkel Cajunbakad Lax med Guacemole och Sötpotatis. Blev supergott! Laxen blev sådär perfekt så den bara föll isär i skivor. Receptet hittade jag i senaste numret av Buffé (1/11)

Börja med att göra Guacemolen:
1 avokado
1 vitlöksklyfta
1/4 röd lök
4 st körsbärstomater
1/2 lime
koriander, färsk eller torkad, efter smak
salt och peppar
chilipulver

Dela och gröp ur avokadon. Lägg i en skål och mosa grovt. Hacka lök och vitlök fint. Hacka tomaterna. Blanda alltsammans, pressa över limesaften och krydda efter smak. Ställ svalt tills servering.

Cajunkrydda
3/4 msk flingsalt
1 tsk råsocker
knappt 1 krm cajenpeppar
3 krm koriander

Blanda alla ingredienserna i en skål

Gnid in laxen med kryddblandningen.

Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja, salta och peppra. Baka i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, tills potatisen börjar bli mjuk. Ta ut formen, gör plats för laxen och kör ytterligare 12 minuter.

Servera med sallad och guacemolen. Till maten drack vi Novas, ett vitt vin från Chile. Gott och smakrikt vin som passade bra till.

***

7 kommentarer:

Erika Skogly sa...

Ser gott ut. Sist jag åt sötpotatis fick jag magsjuka, så jag vet inte om jag kommer att kunna äta det igen...

http://smaskelismaskens.blogspot.com/

Michael sa...

Det verkar vara ett recept i min smak. Kommer jag helt klart laga inom kort. Riktigt najs guacamole, den ser fräsch ut med chunkiga bitar. Inte alls som en slät grön gegga. Tummen upp! Ikväll satsar vi på dumplings.

http://lanternan.kokaihop.se

Nina Sommar sa...

Spännande recept. Jag älskar lax, men vet inte om jag har smakat sötpotatis någon gång... Men det borde jag väl ha gjort, eller?

http://sommarhelaaret.blogspot.com/

Unknown sa...

Ser ljuvligt ut! Me like! Kram Gourmetmorsan

Elina sa...

Åh vad gott!! :D

Pernilla sa...

guuud vad gott! guacamole och lax är två av mina favoriter ju, och sötpotatis är ju också för himla fint! men vad kul, jimmy är ju också från falköping från början, fast sen har han bott i tidaholm ett tag och sedan flyttade han tillbaka till falköping igen. så då har ju de nåt att prata om under "halv sju" iaf ;)

charlotta sa...

cajunkrydda tycker jag är lite spännande, måste hitta någon bra grönsak att prova det med. hm. kanske kan köra cajunkryddan på sötpotatisen?!