Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 23 mars 2010

Det är alltid bra med lite bullar i frysen...

För ett par söndagar sedan fick jag ett ryck och bakade bullar. Leila har ett fantastiskt recept på vanlig bulldeg som måste testas. Mycket kardemumma och smör som gör degen smidig att arbeta med. Saftigt och gott resultat. Det är ju alltid bra att ha lite bullar i frysen när någon kommer på besök. Mamma och pappa fick smaka på dem i söndags när de tittade förbi och igår kom min vän Maria förbi på lite bullfika.

Jag gjorde bullar med två olika fyllninar. En med blåbär och en traditionell med kanel. Mycket kanel!! Gjorde bullarna små. Blev många små bullar, bara för att man ska kunna äta mer än en till fika...:)

Grundrecept Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg.

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen på mjölat bakbord till önskade bullar.

Kanelfyllningen höftade jag smör, kanel och socker.
Till en hel sats blåbärsbullar behövs:
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2,5 dl blåbär (färska eller frysta)
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
ägg till pensling
mandelspån

Blanda smör, råsocker och kanel till en mjuk kräm. Baka och kavla ut degen och smeta på smörfyllningen. So far vanliga kanelbullar. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse och strö över degen. Rulla ihop till en rulle och skär i önskat stora skivor och placera i bullformar. Ett tips är att ställa bullformarna i en muffinsform så att de inte flyter ut. Jäs under bakduk 45-60 minuter. Pensla med ägg och strössla över mandelspån. Grädda i 200 grader långt ner i ugnen i ca 10 minuter.

Åååå.....vad gott det är med nybakade bullar!!:)



4 kommentarer:

vanilla sky sa...

Vilket sammanträffande! Mina bullar från frysen tog precis slut i helgen och tänkte att jag skulle ha lite bullbak igen. Har länge haft lust att testa Leilas bullar med blåbär, tror det blir det denna gång!

Fru Matglad sa...

Oh! Det glömde ju jag att skriva om! Jag bakade ju också bullar häromdagen, så bullar har jag också till kakkalaset!!!
Kram

charlotta sa...

gud vad jag blev sugen på kanelbullar nu. får aldrig för mig att baka det här hemma, inbillar mig att det behövs ett kök med lite mer plats och avställningsyta (som hos min mamma ungefär - där är det perfekt att baka kanelbullar). de ser grymt goda ut!

Malin sa...

Vad härligt, det receptet ska jag testa. Älskar att baka bullar även om jag just nu sällan får tid, men nu börjar det bli dags! Underbart med några påsar i frysen, det behöver inte ens komma folk på besök ;-)...