Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 19 mars 2012

Rågsiktskakor

Borta bra men hemma bäst! Ja, det är ju så man säger och det stämmer ofta. Längtar sällan hem när jag är på semester men alltid skönt att komma hem till sina saker och till vardagen. För jag gillar verkligen vardagen och rutiner.

Vaknade upp till en solig morgon idag. Snart upptäckte jag att det var ganska blåsigt men hindrade inte oss för att ta en långpromenad i förmiddags. I skogen var det lä och hur skönt som helst. Lite svårt att klä sig denna årstiden. Vantar och mössa är med även om vantarna åker av ganska snart.

I eftermiddag har vi röjt runt i röran. Vi hann tvätta några maskiner när vi kom hem i går kväll så idag har det varit tvätt på tork och i hela lyan som ville bli sorterad. Vinterkläderna packas nu ner och åker upp på vinden. Då jag inte lagat mat på hela veckan kände jag suget att spendera lite tid i köket. Bestämde mig för att baka bröd samt göra en paj till ikväll. Och samtidigt underhålla liten Oliver som kräver mycket uppmärksamhet. Ni kan ju gissa om han blivit bortskämd med det i Sälen. Många som burit och lekt med honom. 

Till Sälenveckan bakade jag lite bröd och hade med mig. Bland annat dessa Rågsiktskakor som vi hade till frukost. Tycker att det blir saftigt och gott även om det legat i frysen. Dela varje kaka i fyra, en sen på längden, så blir det lagom stora smörgåsar. Receptet kommer från Kungsörnens Rågsiktspaket.


Rågsiktskakor
5 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
0,5 dl sirap
1,5 tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål
ca 750 g Rågsikt
  • Värm mjölken till fingervarmt.
  • Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löst sig. Klicka i smöret och tillsätt sirap, salt och kryddorna.
  • Tillsätt nästan allt mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt av bakduk i ca 40 minuter.
  • Knåda degen smidigt på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar. Kavla ut till fyra runda kakor, ca 15 cm i diameter. Gör ett hål i mitten med hjälp av ett finger.
  • Lägg kakorna på bakplåtsklädda plåtar. Nagga med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.


I kväll ska jag på efterlängtad Yoga. Kroppen känns lite stel efter skidåkning och några vurpor så välbehövligt. Sen ska jag komma i gång med löpningen också denna veckan hade jag tänkt...

10 kommentarer:

Anonym sa...

jag bakade thekakor med havregrynsgröt. Dom blir saftiga o goda. I dag byter bönderna på Åhusslätten jord med varandra.kallt här

Amy's piece of cake sa...

Så gott och välkomna hem! ;)

KIm sa...

Välkommen hem, och jag kan inte annat än att hålla med: man saknar ju köket när man är borta.
Fina kakor, jag blir hungrig nu...

Mårtenssons kök sa...

Visst är det skönt att komma hem, även om man som du skriver inte längtar hem på semestern...
Härligt att få njuta av både hembakat och hemkockat:)

Remsan sa...

Ha ha... Jag minns hur det var när barnen var mindre och vi hade varit iväg. Själv tyckte jag det var skönt att komma hem till lugnet och de saknade att det hände något hela tiden. Är iofs fortfarande lite så.
Rågsiktskakor var länge sedan. Men som sagt råder det mjölbrist hos mig. Jag har länge misstänkt det ekologiska mjölet eftersom nästan allt mitt mjöl kommer från Saltå kvarn. Jag tänker maila dem om problemet för nu har jag tömt hela skafferilådan för tredje gången... :-(

Katarina sa...

De här ser väldigt goda ut! Hoppas yogan var skön!

Rebecka sa...

Åh! När jag gick gymnasiet bakade vi en himla massa rågsiktskakor. Kanske ska baka ett gäng snart, nu när jag är i brödbakartagen igen! Fortsatt fin vecka på dig :)

Matarkivet sa...

De kakorna gör min mamma ofta och de är så goda!

Linda-matstugan sa...

Bakade också rågsiktskakor i veckan faktiskt. Men hade inte fänkål/anis i. Dina såg riktigt fina ut!! Yoga är ju så underbart och sen någon löptur per vecka då är man på banan igen.

Millas Hälsoblogg sa...

Rågsiktskaka kan jag längta efter i bland så gott