Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 22 mars 2012

Långpannebröd och speedad av våren!

Alltså! Helt löjligt vilket väder det varit idag! Och jag har traskat runt så jag ont i fötterna. För varför ta bussen när man kan gå?! Först gick jag till Allum (köpcenter i Partille). En promenad på ca 1 timme. Köpte mig ett par gröna byxor. Ja, jag kände mig näääästan lika snygg som Gweneth Paltrow i provhytten. Även Oliver fick lite vårfina kläder. Åt sedan lunch med Caroline som jobbar i närheten. Sej med rostad potatis och vitvinssås serverades på Briggen idag. Smarrigt!

Köpte med mig lite smörbullar och traskade vidare till syrran. 45 minuters promenad och en härlig fika i trädgården. Hon vabbar för typ fjärde veckan i rad. Vattkoppor och halsfluss vandrar mellan "kidsen". Men vi höll oss på avstånd och hoppas klara oss.

Syster och Ruben mumsar på bulle

Oliver fick bästa platsen: solstolen med fårskinnsfäll

Härligt vårig rabatt
Sen blev det en promenad hem också (45 minuter). Oliver somnade i vagnen så lika bra att traska. Så nu har jag inte alls dåligt samvete över att jag inte sprungit som jag tänkt denna veckan. Och oj, så mycket friskluft jag har fått!!

Tidigare i veckan bakade jag detta otroligt saftiga och goda Långpannebröd. Smidigt att bara trycka ut i en långpanna och blir saftigare än bullar tycker jag. Och lite variation till limpor. I originalreceptet var det endast havregryn men jag blandade upp med rågflingor för att få dem lite grövre.

Långpannebröd
3 dl  Rågflingor
2 dl Fiberberikade havregryn
6 dl mjölk
0,5 dl flytande smör rapsolja
1 pkt jäst (50g)
2 msk brun farin
2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl
  • Lägg rågflingor och havregryn en bunke eller direkt i assistentbunken. Värm mjölken till 40 grader. Häll över flingorna och låt stå och svälla i ca 15 minuter.
  • Smula ner jästen, farin och salt och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta i hop en ganska lös deg i några minuter. Låt jäsa i 30 minuter.
  • Arbeta ihop degen i bunken. Tryck ut den i en smörad långpanna (ca 30x40 cm). Skär den i jämnstora bitar och nagga med en gaffel. Låt jäsa i 30 minuter.
  • Pensla brödet med mjölk och strö över rågflingor. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
  • Låt svalna på galler under bakduk.
Saftiga och goda rutor

Oj, nu blev det ett sånt där långt inlägg igen. Blir så när man är speedad av våren!:)

10 kommentarer:

tina sa...

Åh vilka fina vårblommor! Jag har bara sett snödroppar, men har nog hållit lite dålig uppsikt. Idag såg jag ialla fall solen, väcker längtan efter mer.

Fint bröd!

Hemkära Hanna sa...

Det låter som en väl spenderad dag!

Ann-Sofi MATSASAFARI sa...

Vilken effektiv dag:) Du har ju hinnut massa bra och roliga saker!

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

ÅH så trevligt med långpromenad och fika ute i solen :D Underbart med vårväder!

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

sv: Det där med glukosbelastningen varierar från kommun till kommun eller om det är landstingen som bestämmer, här har vi det som rutin iaf. Att dricka två muggar med glukoslösning, hua :S Men man får säkert välja bort det med!

Anonym sa...

bara kul att du skriver långt o roligt att titta på kort. Jag tror jag ska ta ut mitt fårskinn när jag ska sitta ute nästa gång. Ingen värme i Åhus ännu. Gott bröd tror jag det brukar bli bra med havregryn

Katarina sa...

Vilken fin dag du haft och duktigt av dig att promenera så mycket! Oliver är så söt på bilden!

Remsan sa...

Vilken härlig dag! Och så mycket trevligt du hann med. Visst är det underbart att våren är här.

Långpannebröd är toppen tycker jag eftersom det ger så mycket bröd. Dina rutor ser mycket goda ut.

Mårtenssons kök sa...

Låter som en helt underbart härlig dag, power walking om nåt!

Matarkivet sa...

Så gott humör man blir på bara solen är framme! Hade en liknande dag igår då jag traskade en massa i norra London också, blev några timmar sammanlagt med ett pubbesök i mitten :)