Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 2 januari 2011

Värmande soppa på min spis

Om gårdagen var slapp så har dagen varit det motsatta. Även om jag fick min långa skönhetssömn så har jag hunnit med massor idag.

Jag började med att sätta igång ett storkok på Gulaschsoppa. Johan älskar Gulasch, jag med, och jag gör det alldeles för sällan. Och har man bara gott om tid så kan man koka den sådär länge så köttet smälter i munnen.

ca 500g nötkött
2 st gula lökar
2 msk paprikapulver
3 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
0,5 liter vatten
2 st köttbuljongtärningar
salt och peppar
1 tsk krossad kummin
cayennepeppar
1 stor röd paprika
6 st potatisar
2 st morötter
  • Skala och hacka lök. Bryn den i smör i en kastrull tills den blivit mjuk.
  • Tärna köttet till sockerbitsstora bitar. Bryn tillsammans med löken tills de fått lite färg. Riv ner vitlöken och strö över paprikapulvret och bryn i en minut.
  • Tillsätt övriga kryddor, tomatpuré, krossade tomater, vatten, buljongtärningar. Låt koka 1 timme, gärna längre.
  • Tärna paprika, potatis och morötter i små bitar och låt koka klart i grytan.
  • Servera med tjock yoghurt, creme fraiche eller gräddfil.
Men vi åt ju inte soppan till frukost. Nä, innan vi fick njuta av den så städade vi lilla lyan, plockade undan det mesta av julen och placerade på vinden. Sprang upp och ner till tvättstugan ett antal gånger, tog en promenad till Scandinavium för att se när Frölunda slå Södertälje i Hockey med 4-0. SEN!! När vi kom hem, hungriga och frusna, var det perfekt med en varm och god soppa! Resten av kvällen har spenderats i soffan.

Och....jag har även rensat undan gammal skit i dag. Alltid lika skönt! Gammal mat i kylen, gamla tidningar som jag har läst klart och slängt en massa gamla smycken som jag inte använt på länge. Självklart är det inga fina smycken utan billiga smycken från H&M mm där gummibandet är slut eller färgen borta. Två halsband har jag faktiskt lagt ut på Tradera. Mina första auktioner. Om det går bra har jag massa andra grejer att sälja. Spännande!

I morgon börjar allvaret igen. Känns som jag varit ledig i evigheter! Tio dagar!! Mjukstart med fyra arbetsdagar denna veckan. Känns helt ok!

7 kommentarer:

Lisa sa...

Om jag kallar det gryta i stället för soppa borde jag väl kunna komma undan med positiva åsikter från mannen här hemma? :P

Kaksmulan sa...

Härligt med gulaschsoppa! Vill passa på att lite sent önska dig ett GOTT NYTT ÅR och tack för all härlig matinspiration på din blogg. Kram Gun /Kaksmulan

Erika - Bakglädje sa...

Det är så gott med långkok. Själv är jag urdålig på det, men min man lagar gärna goda köttgrytor.

Helena Ljunggren sa...

Varma soppor och grytor kan vi inte få för många av nu. Jösses så kaldet är :D

charlotta sa...

gulaschsoppa är grymt! vi brukar göra en med köttfärs som är riktigt god! hur gick jobbandet idag? skönt att vara tillbaka i vanliga rutiner?

vanilla sky sa...

Galet gott och perfekt vintermat!

Torsk på Lax sa...

Gulasch tillhör favoriten bland soppor. Jag brukar ha i lite timjan och persilja på toppen också och gärna en skvätt rött vin om det finns hemma.